Το μέλι αναστρέφει την αντοχή των βακτηρίων στα αντιβιοτικά (μεταξύ των άλλων)

Υπέροχα αρώματα, ασύγκριτη γεύση, μοναδικό κεχριμπαρένιo χρώμα και λάμψη και μαζί μια λίστα θεραπευτικών ιδιοτήτων σε ένα βάζο που όλοι έχουμε σε κάποιο ράφι

Το μέλι αναστρέφει την αντοχή των βακτηρίων στα αντιβιοτικά (μεταξύ των άλλων)

Υπέροχα αρώματα, ασύγκριτη γεύση, μοναδικό κεχριμπαρένιo χρώμα και λάμψη και μαζί μια λίστα θεραπευτικών ιδιοτήτων σε ένα βάζο που όλοι έχουμε σε κάποιο ράφι της κουζίνας μας.

Το μέλι, το νέκταρ της φύσης με τις αντιμικροβικές ιδιότητες έγινε όπλο για την προστασία της υγείας μας και χρησιμοποιείται στην ιατρική εδώ και 5.000 χρόνια.

Advertisment

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά το μέλι ως φυσικό φάρμακο για τον βήχα, ενώ και η Αμερικανική Παιδιατρική Εταιρεία το χαρακτηρίζει ως θεραπεία για τον βήχα. Ο επιστημονικός οργανισμός δεν παραλείπει, πάντως, να επισημάνει ότι δεν επιτρέπεται η χορήγησή του σε παιδιά κάτω του ενός έτους.

Ακόμη το 2010 επιστήμονες από το Άμστερνταμ αναγνώρισαν την ικανότητα του μελιού να σκοτώνει βακτήρια. Μάλιστα το μέλι τύπου manuka φαίνεται ότι αναστρέφει και την αντοχή βακτηρίων στα αντιβιοτικά με χαρακτηριστικό παράδειγμα το ανθεκτικό σε πολλά αντιβιοτικά ουρεόπλασμα.

Το μέλι φαίνεται επίσης ότι αναλαμβάνει δράση και εναντίον της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης «φρενάροντας» την ανοδική ροή των οξέων του στομάχου, προστατεύοντας παράλληλα τον οισοφάγο και το στομάχι.

Advertisment

Επίσης μειώνει τη σοβαρότητα και τη διάρκεια της διάρροιας, μπλοκάροντας τη δράση των παθογόνων που την προκαλούν.

Το μέλι αναφέρεται σε κάποιες περιπτώσεις ως συστατικό με θετικά αποτελέσματα στην επούλωση τραυμάτων πληγών και αντιβακτηριακές ιδιότητες χωρίς, ωστόσο, να είναι ακόμη γνωστός ο τρόπος με τον οποίο ενεργεί.

Ακόμη οι θεραπευτές της Αγιουρβέδα έχουν επιχειρήσει να χρησιμοποιήσουν το μέλι για την αντιμετώπιση καταστάσεων όπως το στρες, η αδυναμία, οι διαταραχές tου ύπνου, τα προβλήματα όρασης, το άσθμα και ο βήχας, η υπέρταση, τα εγκαύματα και οι πληγές, το έκζεμα και η δερματίτιδα, η αρθρίτιδα και άλλες.

Παρόλο που δεν επιβεβαιώνονται όλες οι χρήσεις του μελιού ως αποτελεσματικές, η χρήση τους ως θεραπεία δεν αναμένεται να επιδεινώσει την κατάσταση ή να προκαλέσει βλάβες.

Μην ξεχνάτε λοιπόν να έχετε πάντα στο σπίτι σας μέλι, κατά προτίμηση βιολογικής καλλιέργειας!

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ανήκετε στο 10% των σπάνιων ανθρώπων παγκοσμίως; Είναι απλό να το διαπιστώσετε
11 Απριλίου: Παγκόσμια Ημέρα για την νόσο του Πάρκινσον | Τα πρώιμα συμπτώματα
Πώς τα αντικαταθλιπτικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης επηρεάζουν την ανάπτυξη του εγκεφάλου
Ποιες οφθαλμικές παθήσεις μπορούν να προκαλέσουν τα βακτήρια του εντέρου

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση