Στην αναζήτηση του μυστικού της μακροζωίας και στην επιστημονική συζήτηση για τους μηχανισμούς που ανοίγουν δρόμο ή «φρενάρουν» το γήρας παίρνει θέση και ο θύμος αδένας. Η διαδικασία φθοράς στο εξειδικευμένο όργανο του ανοσοποιητικού μας συστήματος που βρίσκεται κάτω από τον λαιμό, ξεκινά όταν άλλα όργανα του σώματός μας συνεχίζουν να αναπτύσσονται.
Οι επιστήμονες αναρωτήθηκαν μήπως αυτή η πρώιμη παρακμή σηματοδοτεί και μια αλυσίδα γεγονότων και καταστάσεων που αποδυναμώνει την άμυνα του γηράσκοντος ανθρώπινου σώματος.
Advertisment
Ο θύμος αδένας ήλθε στο επίκεντρο αυτής της έρευνας, λόγω του σημαντικού ρόλου του στο ανοσοποιητικό σύστημα, καθώς εκεί ωριμάζουν τα Τ-λεμφοκύτταρα, που αποτελούν την πρώτη γραμμή άμυνας του οργανισμού μας. Να σημειώσουμε ότι παρά τη σημασία του για την ανοσολογική άμυνα , έως την ηλικία των 50 ετών έχει παραμένει στον ανθρώπινο οργανισμό μόνο το 15% του θύμου αδένα…
Ο dr. Roy L. Walford του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες υποστήριζε για περισσότερο από μια δεκαετία την άποψη ότι η ανοσολογία είναι το κλειδί για τη διαδικασία γήρανσης. Άλλωστε υπάρχουν πολλά στοιχεία ότι το ανοσοποιητικό σύστημα αποδυναμώνεται με την πάροδο των χρόνων/
Ο dr. Roy L. Walford υποστήριξε πριν από μερικά χρόνια ότι το κλειδί στη διαδικασία της γήρανσης μπορεί να βρίσκεται ι στη συρρίκνωση του θύμου αδένα.
Πειράματα σε τα ζώα όπου αφαιρέθηκε ο θύμος αδένας τους και στη συνέχεια έλαβαν μεταμόσχευση θύμου αδένα από νεότερα ή μεγαλύτερα ζώα. έδειξαν ότι ο «γηρασμένος» θύμος αδένας δεν λειτουργεί όπως και ένας νεαρός θύμος αδένας.
Advertisment
Συνάδελφοί του dr. Warford, πάντως, δεν έχουν καταλήξει ακόμη εάν η αποδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος είναι η αιτία που προκαλεί τη γήρανση, ένας από τους πολλούς πολύπλοκους παράγοντες που εμπλέκονται ή απλά ένας σημαντικός παράγοντας για τις ασθένειες που συχνά επηρεάζουν τη ζωή του ηλικιωμένου ατόμου.
Σίγουρα, πάντως, το υψηλότερο επίπεδο διαβίωσης, με τις βελτιώσεις στη δημόσια υγεία, στη διατροφή, στις συνθήκες υγιεινής και αλλού αυξάνει τη προσδώκιμο επιβίωσης, καθώς και την ποιότητά του. Διαβάστε επίσης: Θύμος Αδένας: Τι είναι, τι συμβαίνει όταν διογκώνεται και πως επηρεάζεται από το στρες