Γιατί υπηρετείτε τόσο πρόθυμα τις ιστορίες που οι άλλοι πλάθουν για εσάς;

Φανταστείτε πως κληθήκατε να συμμετέχετε σε ένα παιχνίδι, μα αγνοείτε τους κανόνες του. Κανένας δεν φρόντισε να σας ενημερώσει για αυτούς αλλά ούτε κι

Γιατί υπηρετείτε τόσο πρόθυμα τις ιστορίες που οι άλλοι πλάθουν για εσάς;

Φανταστείτε πως κληθήκατε να συμμετέχετε σε ένα παιχνίδι, μα αγνοείτε τους κανόνες του. Κανένας δεν φρόντισε να σας ενημερώσει για αυτούς αλλά ούτε κι εσείς οι ίδιοι μπήκατε στη διαδικασία να εξασφαλίσετε για τον εαυτό σας τις απαραίτητες πληροφορίες, εκείνες που θα σας επέτρεπαν να κινηθείτε με σιγουριά και αποτελεσματικότητα στον χώρο. Ο διαιτητής σφυρίζει και ο αγώνας ξεκινά. Τρέχετε άσκοπα κατά μήκος του γηπέδου, πασχίζετε να αποκωδικοποιήσετε τις κινήσεις των υπόλοιπων παιχτών και στο τέλος καταλήγετε να χειροκροτείτε με έναν κάποιο φθόνο τους νικητές. «Γιατί να μη βρίσκομαι εγώ στη θέση τους;» πιθανόν να σκέφτεστε.

Το παιχνίδι της ζωής

Και τώρα αναλογιστείτε το σημαντικότερο παιχνίδι όλων, το παιχνίδι της ζωής. Όταν δυστυχείτε, είσαστε απλώς έρμαια των εξωτερικών συνθηκών και των πανίσχυρων βουλών του σύμπαντος ή πολύ απλά κατεβαίνετε στο γήπεδο απροετοίμαστοι;

Η ζωή διέπεται από συγκεκριμένες αρχές. Στην πραγματικότητα μπορείτε να κατευθύνετε το πεπρωμένο σας προς την επιθυμητή τροχιά μονάχα αν αντιληφτείτε τον θεμελιώδη νόμο της αιτίας – αποτελέσματος, σύμφωνα με τον οποίο η έκβαση οποιασδήποτε κατάστασης είναι αντίστοιχη της αιτίας της. Ας υποθέσουμε λοιπόν πως βιώνετε μια μίζερη καθημερινότητα, με εξαρτητικές σχέσεις, ανιαρή εργασία και φτωχές οικονομικές απολαβές. Ασφαλώς και δε νιώθετε ευτυχισμένοι μέσα στην παραπάνω συνθήκη.

Τι στέκεται εμπόδιο ανάμεσα σε εσάς και τις επιδιώξεις σας;

Μα φυσικά οι ίδιες οι πεποιθήσεις σας. Από τη γέννηση σας ακόμη, η οικογένεια και το ευρύτερο περιβάλλον σχημάτισαν μια εικόνα για το άτομο σας και σας την ενίσχυσαν μέσα από τη διαρκή επανάληψή της. «Μάριε, είσαι τεμπέλης και αδέξιος» συμπέρανε η μητέρα κάποτε και με τον καιρό ο Μάριος εγκατέλειψε τις προσπάθειες και ενστερνίστηκε την ετικέτα που του αποδόθηκε, ακόμη και αν η αρχική συμπεριφορά του δεν υπήρξε απόρροια της τεμπελιάς αλλά της ανυπομονησίας της μητέρας του.

Γιατί όμως συμβαίνει αυτό; Γιατί υπηρετείτε τόσο πρόθυμα τις ιστορίες που οι άλλοι πλάθουν για εσάς;

Ο συνειδητός νους διαμορφώνει τις αντιλήψεις του και ύστερα το υποσυνείδητο ακολουθεί πιστά τις οδηγίες. Εάν εσείς νιώθετε βαθιά μέσα σας πως δεν αξίζετε την ευτυχία, τότε ο αυτόματος πιλότος του υποσυνειδήτου θα σας οδηγήσει, με μαθηματική ακρίβεια, στην καταστροφή.

Μπορείτε να παρέμβετε στο σχεδιάγραμμα της ζωής σας ή οι περιοριστικές αντιλήψεις ισοδυναμούν με την ισόβια καταδίκη σας;

Ασφαλώς και υπάρχει η δυνατότητα να αναχαράξατε την πορεία σας. Το μυστικό κρύβεται στην αποταύτιση από τα αντανακλαστικά πρότυπα συμπεριφοράς του παρελθόντος. Πώς θα επιτευχθεί; Με τη θαρραλέα δέσμευση σας στην αναζήτηση της αλήθειας. Πιθανόν να οδηγηθείτε σε συμπεράσματα που δεν σας αρέσουν, ωστόσο θυμηθείτε πως ο δρόμος της εξέλιξης περνά μέσα από τη δυσαρέσκεια. Κοιτάξτε κατάματα κάθε σας πτυχή και συμφιλιωθείτε με τις σκιές σας γιατί μονάχα αν αγαπήσετε τον εαυτό σας ολοκληρωτικά, θα απελευθερωθείτε από τους δαίμονές σας.

Γιατί η αλλαγή φαντάζει τόσο δύσκολη, αφού λειτουργεί προς όφελός σας;

Οι πεποιθήσεις αποτελούν τη ζώνη ασφαλείας σας. Όσο και αν υποφέρετε από τη φυλακή σας, εκείνη σε κάτι σας εξυπηρετεί. Υπάρχει ένα κρυφό όφελος στην επιμονή σας να ταλαιπωρείστε, μια αίσθηση οικειότητας που σας προφυλάσσει από τον κίνδυνο ενός άγνωστου- αν και πιο λειτουργικού- κόσμου. Άλλωστε, εάν αποδράσετε από το κλουβί των περιοριστικών πεποιθήσεών σας, θα χρειαστεί να αναλάβετε εξολοκλήρου την ευθύνη της ζωής σας, να κρατήσετε σφιχτά στα χέρια το τιμόνι του πεπρωμένου σας. Είσαστε έτοιμοι για κάτι τέτοιο;

Το πρώτο που χρειάζεται να κάνατε είναι να ενισχύσετε την αυτοεικόνα σας

Μπορεί κανένας να μην φρόντισε να σας το πει, αλλά είστε ήδη τέλειοι. Ο ανώτερος εαυτός σας αποτελεί το σταθερό σημείο μέσα σας, μια αστείρευτη πηγή υποστήριξης, ανιδιοτελούς αγάπης και γαλήνης. Μην αφήνετε το «εγώ» να σας ξεγελά, να σας στήνει στον τοίχο, να σας κατηγορεί και να σας φορτώνει με ένα σωρό ενοχές. Θυμηθείτε πως δεν ταυτίζεστε με τις πράξεις σας. Είστε ένα σπίτι υπό κατασκευή και ένα έργο σε εξέλιξη. Φανείτε επιεικείς με τον εαυτό σας και δώστε του χρόνο να ανθίσει.

Γιατί υπηρετείτε τόσο πρόθυμα τις ιστορίες που οι άλλοι πλάθουν για εσάς;

Προσελκύστε τη ζωή που επιθυμείτε

Ακούστε τη διαίσθηση σας. Τι ονειρεύεστε; Τα σας κάνει να ξυπνάτε με χαμόγελο το πρωί και να κλείνετε τα μάτια γαλήνιοι τα βράδια; Ύστερα προβείτε στις εξής κινήσεις:

Δηλώστε γραπτά τον στόχο σας. Βεβαιωθείτε πως χρησιμοποιείτε χρόνο ενεστώτα. Μην πείτε «θέλω τη νέα χρονιά να είμαι αποφασιστικός», γιατί τότε μεταθέτετε τις ελπίδες σας στο αβέβαιο μέλλον. Δηλώστε αυτό που επιθυμείτε και όχι εκείνο που απεύχεστε.

Φροντίστε να είστε συγκεκριμένοι στον τρόπο που εκφράζεστε. Για παράδειγμα, μην πείτε «επιλέγω την οικονομική ευημερία» αλλά «επιλέγω να βγάζω 50.000 ευρώ τον χρόνο».
Βεβαιωθείτε ότι οι δηλώσεις σας εμπερικλείουν λέξεις που εμφυσούν ενθουσιασμό και χαρά, λειτουργώντας ως ισχυρά κίνητρο δράσης.

«Τα μυστικά της θετικής σκέψης»: Μια πτήση προς το αστέρι της ευτυχίας

Τα μυστικά της θετικής σκέψης μας σιγοψιθυρίζουν στο αυτί όλα αυτά που θα ευχόμασταν να ξέραμε νωρίτερα αλλά που ο ανώτερος εαυτός μας ήδη κάπου μέσα του τα γνωρίζει. Ο συγγραφέας Dr. Robert Anthony σας προτρέπει να εμπιστευτείτε τα όνειρά σας. Κλείστε τα μάτια και δείτε τον εαυτό σας ευτυχισμένο, επιτυχημένο, ολοκληρωμένο. Νιώστε το συναίσθημα ευεξίας και γαλήνης. Και τώρα ανοίξτε τα μάτια. Είστε ήδη εκεί που επιθυμείτε. Μην ξεχνάτε πως το σκοτάδι το επιλέξατε κάποτε μόνο από άγνοια και πως το φως αντιστοιχεί στον φυσικό προορισμό σας.

Book For Thought | S1E14

Αξίζει να διαβάσετε

ΕΚΔΟΣΕΙΣ κλειδαριθμοσ
ΕΚΔΟΣΕΙΣ Η Τέχνη της ζωης
ΕΚΔΟΣΕΙΣ πεδιο

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πρόσφατα Άρθρα

Έχω κάνει ήδη LIKE. Μην μου το ξαναδείξετε