«Οι 3 κανόνες της εργασίας: Βρες την απλότητα μέσα στο χάος, την αρμονία μέσα στη δυσαρμονία και μέσα στη δυσκολία την ευκαιρία» – Albert Einstein
Η ρουτίνα μας – το σχολείο, η εργασία, η επιχείρηση, η οικογένεια – εύκολα μας δημιουργούν πολλαπλά είδη στρες, με αποτέλεσμα πολλές φορές να μπλοκάρουμε, να είμαστε μη λειτουργικοί και να χάνουμε κάθε διάθεση και ενέργεια. Πώς μπορούμε να εργαστούμε με έναν απλούστερο πιο χαλαρό τρόπο που θα μας βοηθήσει να ολοκληρώνουμε τις υποχρεώσεις μας σε λιγότερο χρόνο και με λιγότερο στρες;
Advertisment
10 συνήθειες για να είμαστε παραγωγικοί στην καθημερινότητα με λιγότερο στρες
– Οργανώστε τη μέρα σας από το προηγούμενο βράδυ: Ετοιμάστε την τσάντα σας, το γεύμα που θα πάρετε μαζί σας, έχετε κοντά στην πόρτα τα κλειδιά και τα γυαλιά σας ώστε να τα βρείτε εύκολα το επόμενο πρωί.
– Φτάστε 5-10 λεπτά νωρίτερα στα ραντεβού σας: Αυτό θα μετατρέψει το χρόνο μετακίνησής σας σε μια ευκαιρία χαλάρωσης, αντί να κοιτάτε συνέχεια αγχωμένοι το ρολόι σας. Και αυτό αρέσει και στους άλλους, όταν φτάνετε νωρίτερα.
– Ασχοληθείτε με ένα πράγμα τη φορά: Η πλήρης σας εστίαση θα είναι σε αυτή τη μία εργασία, θα την ολοκληρώσετε σε λιγότερο χρόνο και το αποτέλεσμα θα είναι υψηλότερης ποιότητας.
Advertisment
– Εργαστείτε σε ήσυχο περιβάλλον: Λίγο πριν συγκεντρωθείτε στην εργασία σας, κλείστε τα email σας και τις εφαρμογές του κινητού σας. Κλείστε την πόρτα του γραφείου και βάλτε το κινητό σας στο αθόρυβο.
– Αφιερώστε την ώρα του γεύματος στη χαλάρωση: Γευματίστε αργά. Αφήστε για λίγα λεπτά το πιρούνι καθώς μασάτε. Είναι ευκαιρία να χαλαρώσετε το σώμα και τον νου. Προσέξτε τις ποσότητες που καταναλώνετε, οι μεγάλες ποσότητες θα δυσκολέψουν την απόδοσή σας κατά το υπόλοιπο μισό της ημέρας.
– Ελέγξτε το email σας μόνο μία φορά την ημέρα: Το διαδίκτυο και ειδικά τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αντλούν πολύ χρόνο και ενέργεια από την ημέρα σας και σας στερούν τη συγκέντρωση. Περιορίστε τη χρήση τους σε μία φορά την ημέρα.
– Απαντήστε με συντομότερα email: Περιορίστε τις απαντήσεις σε 1-5 προτάσεις, όπου είναι δυνατό. Μπορείτε να έχετε αποθηκεύσει και ορισμένες έτοιμες απαντήσεις. Αυτό γλυτώνει χρόνο και ενέργεια τόσο σε εσάς όσο και στους παραλήπτες του μηνύματος.
– Διατηρήστε αυστηρά όρια ανάμεσα στην εργασία και στον προσωπικό χρόνο: Έχετε πάντα έναν χρόνο ή μία συγκεκριμένη ώρα, όπου η εργασία σας τελειώνει και από εκεί και μετά είναι αφιερωμένος σε εσάς. Είναι αναγκαίο βήμα για τη διατήρηση της ψυχικής σας υγείας.
– Ζητήστε βοήθεια: Αν κολλήσετε σε κάτι, αν δυσκολεύεστε να βρείτε τη λύση, αλλά υπάρχει κάποιος διαθέσιμος που μπορεί να βοηθήσει, μην αργοπορείτε. Ζητήστε του τη συνδρομή ώστε να διευκολύνετε την εργασία σας και να ξεπεράσετε συντομότερα το εμπόδιο.
– Περάστε το 80% του χρόνου σας εστιάζοντας σε μια λύση: Και μόνο το 20% στη σκέψη σχετικά με το ίδιο το πρόβλημα. Αυτό θα σας βοηθήσει να γίνετε πιο πρακτικοί και άμεσοι και θα γλυτώσετε την υπερανάλυση και την αναβλητικότητα.