,

5 λόγοι που τα φύλλα των φυτών κιτρινίζουν και τι να κάνουμε για να ζωντανέψουν

Παρατηρείτε πού και πού τα φύλλα των αγαπημένων σας φυτών να κιτρινίζουν, αλλά δεν μπορείτε να καταλάβετε τι προκαλεί αυτή την αλλαγή; Αυτό το

5 λόγοι που τα φύλλα των φυτών κιτρινίζουν και τι να κάνουμε για να ζωντανέψουν

Παρατηρείτε πού και πού τα φύλλα των αγαπημένων σας φυτών να κιτρινίζουν, αλλά δεν μπορείτε να καταλάβετε τι προκαλεί αυτή την αλλαγή; Αυτό το κιτρινωπό χρώμα είναι το αποτέλεσμα της χλώρωσης – μιας κατάστασης κατά την οποία τα φύλλα δεν παράγουν αρκετή χλωροφύλλη για να διατηρήσουν το φυσικό πράσινο χρώμα τους. Είναι φυσιολογικό να υπάρχουν λίγα κίτρινα φύλλα εδώ και εκεί, αλλά αν τα παρατηρείτε στο μεγαλύτερο κομμάτι του φυτού αποτελεί σημάδι ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα.

5 πιθανοί λόγοι που τα φύλλα των φυτών κιτρινίζουν

1. Δεν έχει αρκετό νερό

Ένας από τους συνηθέστερους λόγους είναι η έλλειψη νερού. Ένα φυτό που χρειάζεται νερό μας ειδοποιεί ότι διψά, μαζεύοντας και «τσαλακώνοντας» τα φύλλα του ή δημιουργώντας λίγα καφέ σημάδια στην άκρη. Η λύση είναι φυσικά εδώ το πότισμα. Είναι καλύτερο να μην προσθέσετε ξαφνικά πολύ νερό, αλλά σταδιακά κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Advertisment

2. Έχει πολύ νερό

Αν το φυτό σας έχει πολύ νερό και δεν έχει στραγγιστεί το χώμα του, οι ρίζες του αρχίζουν να πνίγονται, κάτι που προκαλεί κίτρινα φύλλα που στη συνέχεια πέφτουν. Αν αντιληφθείτε ότι αυτός είναι ο λόγος, μειώστε κατά πολύ το νερό και βεβαιωθείτε ότι η γλάστρα σας έχει μικρές τρύπες από κάτω για την αποστράγγιση. Αν τα κίτρινα φύλλα συνεχίζουν να υπάρχουν και μετά από αυτό, χρειάζεται να ελέγξετε αν η ρίζα έχει σαπίσει. Σε αυτή την περίπτωση, το φυτό δεν θα ζήσει για πολύ ακόμα.

3. Το βλέπει πολύ φως

Το έντονο φως μπορεί να προκαλέσει διάσπαση της χλωροφύλλης στα φύλλα, ειδικά αν το φυτό σας προτιμά πιο σκιερό μέρος. Τα καμένα φύλλα φαίνονται κρατσανιστά και έχουν καφέ σημάδια. Αν το φυτό σας βρίσκεται πάνω στο παράθυρο, μετακινήστε το λίγο πιο μέσα στο δωμάτιο ή πιο πίσω στο μπαλκόνι. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό αν τα παράθυρά σας βλέπουν νότια και δυτικά.

4. Υπάρχουν ξαφνικές θερμοκρασιακές αλλαγές

Ο ξηρός, υγρός, κρύος ή ζεστός αέρας μπορεί να δυσκολέψει τη φωτοσύνθεση και την ανάπτυξη του φυτού. Τα φυτά εσωτερικού χώρου ειδικά είναι ευαίσθητα στις αλλαγές της θερμοκρασίας, και η παρατεταμένη έκθεση σε ριπές κρύου αέρα από το παράθυρο ή από τον κλιματισμού προκαλούν επιπλέον στρες. Αν αντιληφθείτε ότι αυτός είναι ο λόγος, απομακρύνετε το φυτό από τις πηγές κρύου αέρα και προσπαθήστε να διατηρείτε το περιβάλλον του ανάμεσα στους 18 και 23 βαθμούς Κελσίου.

Advertisment

5. Το χώμα δεν προσφέρει πια θρεπτικά συστατικά

Για να παράγουν χλωροφύλλη, τα φυτά βασίζονται σε συγκεκριμένα θρεπτικά στοιχεία στο χώμα, όπως στο σίδηρο και στο μαγγάνιο. Γι’ αυτό όταν το χώμα δεν του τα προσφέρει, τα φυτό κιτρινίζει. Σε αυτή την περίπτωση, πολλές φορές θα παρατηρήσετε ότι το κίτρινο χρώμα συνοδεύεται από ανωμαλίες στη υφή του φύλλου. Προσθέστε λίπασμα στα φυτά σας μία φορά το μήνα για να διασφαλίσετε ότι λαμβάνουν τα θρεπτικά στοιχεία που χρειάζονται.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Έρευνα Πανεπιστημίου Θράκης: Τούβλο μεταμορφώνεται σε οικοδομικό βιότοπο για μέλισσες!
Οι πιο μολυσμένες χώρες το 2023 | Οι περιοχές της Ελλάδας με την χειρότερη ποιότητα αέρα
Ελαφοκομείο Ρόδου: Βρέθηκαν δεκάδες νεκρά και παρατημένα ελάφια | Σκληρές εικόνες
Greenwashing | «Πράσινο ξέπλυμα» σε πολλές… αποχρώσεις

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση