,

Η σημασία της «πρώτης κίνησης»: Ας απλώσουμε πρώτοι εμείς το χέρι προς τη συμφιλίωση

Πολλοί από εμάς διαιωνίζουμε μικροκακίες που μπορεί να προέκυψαν από μια διαφωνία, από μια παρεξήγηση, από τον τρόπο ανατροφής μας ή από κάποιο οδυνηρό

Ας απλώσουμε πρώτοι εμείς το χέρι προς τη συμφιλίωση

Πολλοί από εμάς διαιωνίζουμε μικροκακίες που μπορεί να προέκυψαν από μια διαφωνία, από μια παρεξήγηση, από τον τρόπο ανατροφής μας ή από κάποιο οδυνηρό γεγονός. Περιμένουμε πεισματικά από τον άλλο να κάνει εκείνος την πρώτη κίνηση – πιστεύουμε ότι αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να μπορέσουμε να συγχωρήσουμε ή να αναζωπυρώσουμε μια φιλία ή μια συγγενική σχέση.

Μια γνωστή μου, με όχι και τόσο καλή υγεία, μου είπε πρόσφατα ότι είχε να μιλήσει με το γιο της σχεδόν τρία ολόκληρα χρόνια. «Γιατί;» τη ρώτησα. Μου απάντησε πως κάποτε είχαν διαφωνήσει μεταξύ τους σχετικά με τη γυναίκα του και ότι δεν σκόπευε να του μιλήσει αν δεν της τηλεφωνούσε εκείνος πρώτα. Όταν της πρότεινα να του απλώσει πρώτη εκείνη το χέρι, αρνήθηκε επίμονα λέγοντας: «Δεν μπορώ να το κάνω αυτό. Εκείνος είναι που πρέπει να ζητήσει συγγνώμη».

Advertisment

Ήταν στην κυριολεξία έτοιμη να πεθάνει παρά να κάνει η ίδια την πρώτη κίνηση επανασύνδεσης με τον μοναδικό της γιο. Παρ’ όλα αυτά, μετά από κάποια μικρή και ευγενική ενθάρρυνση, αποφάσισε να του τηλεφωνήσει. Προς μεγάλη της έκπληξη, ο γιος της αισθάνθηκε τόσο ευγνώμων για την καλή θέληση που επέδειξε η μητέρα του, ώστε της ζήτησε από μόνος του συγγνώμη. Και όπως συμβαίνει συνήθως, όταν κάποιος βρίσκει την ευκαιρία να κάνει την πρώτη κίνηση, όλοι βγαίνουν κερδισμένοι.

Όποτε εμμένουμε στο θυμό μας, μετατρέπουμε στο μυαλό μας τα «μικροπράγματα» σε πραγματικά «σοβαρά πράγματα». Αρχίζουμε να πιστεύουμε ότι οι απόψεις μας είναι πιο σημαντικές από την ευτυχία μας. Δεν είναι.

Αν θέλετε να είστε ένα πιο ήρεμο άτομο, πρέπει να συνειδητοποιήσετε ότι το να έχετε δίκιο σχεδόν ποτέ δεν είναι πιο σημαντικό από το να επιτρέπετε στον εαυτό σας να είναι ευτυχισμένος. Και ο τρόπος για να είστε ευτυχισμένοι είναι να δώσετε τόπο στην οργή και να απλώσετε το χέρι σας.

Advertisment

Αφήστε τους άλλους να έχουν δίκιο. Αυτό δεν σημαίνει ότι εσείς έχετε άδικο. Και όλα θα είναι μια χαρά. Έτσι θα νιώσετε την ηρεμία του να δίνετε τόπο στην οργή, καθώς και τη χαρά να αφήνετε τους άλλους να έχουν δίκιο.

Θα παρατηρήσετε επίσης ότι, ενώ εσείς κάνετε την πρώτη κίνηση και αφήνετε τους άλλους να έχουν «δίκιο», εκείνοι θα γίνουν λιγότερο αμυντικοί απέναντί σας και θα σας αντιμετωπίζουν με περισσότερη αγάπη. Μπορεί ακόμα και να ανταποδώσουν την κίνηση της καλής θέλησης που κάνατε.

Αλλά αν δεν το κάνουν για κάποιο λόγο, τα πράγματα και πάλι θα είναι εντάξει. Εσείς θα έχετε την εσωτερική ικανοποίηση ότι συνεισφέρατε στη δημιουργία ενός κόσμου με περισσότερη αγάπη και σίγουρα θα αισθάνεστε πιο ήρεμοι μέσα σας.

Απόσπασμα από το βιβλίο του Richard Carlson «Μη βασανίζεστε για μικροπράγματα γιατί όλα είναι μικροπράγματα» από τις εκδόσεις Πεδίο και μπορείτε να το βρείτε εδώ

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

«Πρέπει να χαθώ μέσα στη δράση, αλλιώς θα μαραθώ από την απελπισία» | Alfred Tennyson
Η βιολογία της θλίψης: Γιατί είναι τόσο σημαντικό να εκφράζουμε τα αρνητικά συναισθήματα
Η ζωή, όπως και τα όνειρα που κάνεις για αυτή, δεν είναι να την ζεις στο κεφάλι σου αλλά στην πράξη!
Σημειωματάριο συναισθημάτων | Απέναντι στα «πρέπει» στέκεται ό,τι έχουμε περισσότερο ανάγκη: Ο έρωτας για ζωή

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση