, , ,

Δανία: Κέντρο ανάλυσης δεδομένων του Facebook παρέχει δωρεάν θέρμανση σε 7.000 σπίτια

Η πόλη Odense στη Δανία έχει εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες τον χειμώνα και τα σπίτια χρειάζεται να έχουν μόνιμα θέρμανση ώστε να μπορούν να ζεσταίνουν

Δανία: Κέντρο ανάλυσης δεδομένων του Facebook παρέχει δωρεάν θέρμανση σε 7.000 σπίτια

Η πόλη Odense στη Δανία έχει εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες τον χειμώνα και τα σπίτια χρειάζεται να έχουν μόνιμα θέρμανση ώστε να μπορούν να ζεσταίνουν τους κατοίκους. Το κέντρο ανάλυσης δεδομένων της Facebook όμως χρησιμοποιεί 100.000 MWh θερμότητας που παράγονται στις εγκαταστάσεις του, για να βοηθήσει την πόλη να μειώσει τις εκπομπές άνθρακα.

Τα κέντρα ανάλυσης δεδομένων διαθέτουν δεκάδες χιλιάδες servers. Είναι δικτυωμένα μεταξύ τους και στη συνέχεια συνδέονται με τον έξω κόσμο, αποθηκεύοντας όλες τις πληροφορίες που χρειάζεται μια ιστοσελίδα για να λειτουργεί. Αυτοί οι servers επεξεργάζονται και αποθηκεύουν δεδομένα 14 ώρες την ημέρα, 7 μέρες την εβδομάδα.

Advertisment

Αυτές οι εγκαταστάσεις όμως παράγουν μια τεράστια ποσότητα περίσσειας θερμότητας και αποτελούν περιβαλλοντική πρόκληση με τους επιστήμονες να προσπαθούν να βρουν εναλλακτικές λύσης, όπως το να τα κατασκευάζουν κάτω από το νερό ή κάπου στον Αρκτικό Κύκλο. Αλλά υπάρχει και μια άλλη εναλλακτική λύση: η ανακύκλωση αυτής της θερμότητας.

Στις εγκαταστάσεις του Odense, η θερμότητα που παράγεται κατευθύνεται μέσα σε χάλκινα πηνία γεμάτα νερό, αυξάνοντας σε αυτό τη θερμοκρασία. Αυτό το ζεστό νερό στέλνεται σε τεράστιες αντλίες, όπου και εκεί αυξάνεται η θερμοκρασία. Στη συνέχεια, κατευθύνεται στα σπίτια της περιοχής.

Μάλιστα, η εταιρία εξήγησε ότι η τοποθεσία για το κέντρο ανάλυσης των δεδομένων επιλέχθηκε επειδή εκεί θα μπορούσε όλη αυτή η θερμότητα να χρησιμοποιηθεί αποτελεσματικά. Ο δήμαρχος της πόλης Peter Rahbæk Juel ανέφερε στο Euronews: «Είναι εκπληκτικό επειδή κάθε φορά που δημοσιεύουμε φωτογραφίες, που μιλάμε με την οικογένειά μας και στέλνουμε μηνύματα στο Facebook, παράγουμε θερμότητα που όμως στη συνέχεια θερμαίνει σχεδόν 7.000 σπίτια. Εύχομαι αυτό το κέντρο ανάλυσης δεδομένων στην Odense να αποτελέσει πρότυπο για πολλά άλλα κέντρα σε όλο τον κόσμο».

Advertisment

Η φόρμουλα αυτή θα βοηθήσει την πόλη να φτάσει τον στόχο της: να εξαλείψει τις εκπομπές άνθρακα μέχρι το 2023. Υπολογίζεται ότι το κέντρο θα μειώσει την ανάγκη της πόλης για άνθρακα κατά 25%.

Πηγή:

Με πληροφορίες από euronews.com

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Νιόκαστρο: Το εντυπωσιακό κάστρο της Πύλου από ψηλά (βίντεο)
Παραπληγικός άνδρας με εμφύτευμα εγκεφάλου παίζει σκάκι σε H/Y μόνο με τη σκέψη!
Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης | Μαραθώνιος ποίησης στα Προπύλαια του ΕΚΠΑ
Παναγία Κακαβιώτισσα: Η ελληνική εκκλησία χωρίς σκεπή που ξεχωρίζει σε ολόκληρο τον κόσμο (βίντεο)

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση