,

Εξέταση CRP: Πως να κατανοήσετε τα αποτελέσματά σας καλύτερα

Η C-αντιδρώσα πρωτεΐνη (CRP) είναι μια ουσία που παράγεται από το ήπαρ όπου ευθύνεται για την δημιουργία των φλεγμονών. Έχουμε αναφερθεί ξανά σε ένα

Εξέταση CRP: Πως να κατανοήσετε τα αποτελέσματά σας καλύτερα

Η C-αντιδρώσα πρωτεΐνη (CRP) είναι μια ουσία που παράγεται από το ήπαρ όπου ευθύνεται για την δημιουργία των φλεγμονών.

Έχουμε αναφερθεί ξανά σε ένα άλλο άρθρο για την σημαντικότητα της συγκεκριμένης ουσίας στον οργανισμό μας αλλά και το πόσο σημαντικό είναι επίσης, να διατηρείται στα φυσιολογικά επίπεδα ο δείκτης CRP.

Advertisment

Οι υψηλές τιμές CRP στο αίμα είναι δείκτης που μας βοηθά να καταλάβουμε ότι υπάρχει φλεγμονή. Αυτό μπορεί να σημαίνει από το ότι έχουμε μια μικρή φλεγμονή στο σώμα μας, αλλά μπορεί και να υποδηλώνει πως υπάρχει κάτι ακόμη πιο σοβαρό που χρήζει της προσοχής μας.

Τι ακριβώς όμως μας δείχνουν τα αποτελέσματα της εξέτασης του CRP;

Πριν προχωρήσουμε, εδώ χρειάζεται να σημειώσουμε πως τα παρακάτω, είναι καθαρά συμπληρωματικού επεξηγηματικού χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν αντικαθιστούν την ιατρική διάγνωση, την οποία χρειάζεται πάντα να συμβουλεύεστε.

Η C-αντιδρώσα πρωτεΐνη μετράται σε χιλιοστόγραμμα CRP ανά λίτρο αίματος (mg / L).

Advertisment

Σε γενικές γραμμές, όταν δούμε στα αποτελέσματά μας, χαμηλά επίπεδα της συγκεκριμένης πρωτεΐνης τότε αυτό είναι σχετικά μια καλύτερη ένδειξη από το να είχαμε υψηλά επίπεδα καθώς αυτό σημαίνει πως δεν υπάρχει κάποια φλεγμονή στον οργανισμό μας.

Σύμφωνα με την Κλινική του Κλίβελαντ, μια ένδειξη μικρότερη από 1 mg / L δείχνει πως δεν διατρέχετε υψηλό κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.

Η ένδειξη μεταξύ 1 και 2,9 mg / L μας δείχνει πως υπάρχει κάτι που θα πρέπει να κοιτάξετε λίγο πιο προσεκτικά, ενώ μια ένδειξη μεγαλύτερη από 3 mg / L σημαίνει ότι διατρέχετε υψηλό κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων όπου σε αυτήν την περίπτωση ο γιατρός σας θα σας έχει κατευθύνει ήδη αναλόγως.

Ενώ μια ένδειξη άνω των 10 mg / L μπορεί να σηματοδοτεί την ανάγκη περαιτέρω εξετάσεων για τον προσδιορισμό της αιτίας μιας τέτοιας σημαντικής φλεγμονής στο σώμα σας.

Τι θα μπορούσε ωστόσο να υποδηλώνει μια τόσο υψηλή ένδειξη της CRP;

  • λοίμωξη των οστών ή οστεομυελίτιδα
  • μια αυτοάνοση αρθρίτιδα
  • φυματίωση
  • λύκος, νόσος του συνδετικού ιστού ή άλλες αυτοάνοσες ασθένειες
  • καρκίνο, ειδικά λέμφωμα
  • πνευμονία ή άλλη σημαντική λοίμωξη

Οι αυξημένες τιμές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να μας δείχνουν ενδεχόμενες επιπλοκές, ωστόσο θα πρέπει να γίνουν περισσότερες μελέτες για την πλήρη κατανόηση του ρόλου της CRP και την κύηση.

Αξίζει να θυμάστε πως το τεστ δεν δίνει πλήρη εικόνα του κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου. Ο γιατρός σας θα λάβει υπόψη τους παράγοντες κινδύνου του τρόπου ζωής σας, άλλες ιατρικές καταστάσεις και το οικογενειακό σας ιστορικό όταν συνταγογραφήσει τις εξετάσεις που θα κρίνει πως χρειάζεστε.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Επιστήμονες κατάφεραν να εξαλείψουν τον ιό HIV από τα κύτταρα που μολύνει
Ίλιγγος: Πώς να τον αντιμετωπίσετε στο σπίτι (Χρήσιμες ασκήσεις)
Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας | 9 στους 10 αποφεύγουν τον οδοντίατρο λόγω υψηλού κόστους
Δωρεάν κρυοσυντήρηση ωαρίων γυναικών με καρκίνο πριν από την θεραπεία τους

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση