, ,

Ινδία: Δύο 14χρονες μαθήτριες ανακάλυψαν αστεροειδή που θα περάσει από τη Γη στο μέλλον

Δύο μαθήτριες από το Surat της Ινδίας ανακάλυψαν έναν αστεροειδή που θα περάσει κοντά από τον πλανήτη μας σε περίπου 1 εκατομμύριο χρόνια. Σύμφωνα

Ινδία: Δύο 14χρονες μαθήτριες ανακάλυψαν αστεροειδή που θα περάσει από τη Γη στο μέλλον

Δύο μαθήτριες από το Surat της Ινδίας ανακάλυψαν έναν αστεροειδή που θα περάσει κοντά από τον πλανήτη μας σε περίπου 1 εκατομμύριο χρόνια. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Ινστιτούτου Διαστημικής Εκπαίδευσης της Ινδίας, τα κορίτσια κατάφεραν αυτό το σημαντικό επίτευγμα αναλύοντας φωτογραφίες από τηλεσκόπιο του Πανεπιστημίου της Χαβάης.

Το SPACE, το Ινστιτούτο Διαστημικής Εκπαίδευσης αποτελεί έναν ιδιωτικό φορέα στην Ινδία, όπου οι δύο μαθήτριες – οι Vaidehi Vekariya και Radhika Lakhani – εκπαιδεύονται. Η Vaidehi δήλωσε ότι ανυπομονεί να της δοθεί η ευκαιρία να ονομάσουν εκείνες τον αστεροειδή και θέλει να γίνει αστροναύτης όταν μεγαλώσει.

Advertisment

Η Radhika περιγράφει πόσο σκληρά εργάζονταν όταν ανακάλυψαν τον αστεροειδή. Χαρακτηριστικά δήλωσε: «Δεν έχω ούτε τηλεόραση στο σπίτι, για να επικεντρωθώ στις σπουδές μου». Και οι δύο κατάγονται από το Surat.

Αυτή τη στιγμή ο αστεροειδής βρίσκεται κοντά στον πλανήτη Άρη και σύμφωνα με την εξέταση της τροχιάς και της πορείας του, θα περάσει κοντά από την Γη σε περίπου 1 εκατομμύριο χρόνια. Μέχρι σήμερα, ο αστεροειδής ονομάζεται προσωρινά HLV2514, ένας κωδικός που δόθηκε από τη NASA.

Η ανακάλυψη έγινε πολύ πρόσφατα, στα μέσα περίπου του Ιουνίου. Οι δύο μαθήτριες χρησιμοποίησαν ένα ειδικό λογισμικό για να αναλύσουν τις εικόνες που τράβηξε το τηλεσκόπιο Pan-STARRS της Χαβάης. Κάθε χρόνο, οι επιστήμονες ανακαλύπτουν εκατοντάδες, ίσως και χιλιάδες αστεροειδείς και κομήτες.

Advertisment

Αυτή η διαδικασία είναι εξαιρετικά σημαντική, διότι δυνητικά κάποιοι από αυτούς θα μπορούσαν να αποτελούν κίνδυνο για τη Γη, αλλά κυρίως για τους κατοίκους περιοχών όπου θα μπορούσαν να πέσουν χωρίς προειδοποίηση. Ένα τέτοιο παράδειγμα συνέβη το 2013 στην κεντρική Ρωσία, όπου ένας αστεροειδής βαρύτερος από τον Πύργο του Άιφελ εξερράγη πάνω από την περιοχή με αποτέλεσμα να τραυματιστούν πάνω από 1.000 άνθρωποι από το ωστικό κύμα. Οι επιπτώσεις θα μπορούσαν να είναι ακόμα βαρύτερες. Συνεπώς, η ανακάλυψη των δύο μαθητριών συνεισφέρει στο έργο των επιστημόνων.

Με πληροφορίες από www.financialexpress.com/

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ίος: Μαθητές γύρισαν τη δική τους ταινία στο πλαίσιο προγράμματος της Cinemathesis
Η πρώτη νίκη σε υπόθεση για την κλιματική αλλαγή με την βούλα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
Η φράση που καταστρέφει τις σχέσεις, σύμφωνα με ψυχολόγο του Χάρβαρντ
Καθολικό: Το παλαιότερο αλλά άγνωστο μοναστήρι της Κρήτης μέσα στο απόκρημνο φαράγγι (βίντεο)

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση