,

Κηραλοιφή: Τρόποι χρήσης και τα οφέλη της στον οργανισμό μας

Η κηραλοιφή είναι ευρέως διαδεδομένη από την αρχαιότητα και χρησιμοποιείται ιδιαίτερα συχνά τόσο για τις καλλωπιστικές της ιδιότητες όσο και για τις επουλωτικές. Η

Κηραλοιφή: Τρόποι χρήσης και τα οφέλη της στον οργανισμό μας

Η κηραλοιφή είναι ευρέως διαδεδομένη από την αρχαιότητα και χρησιμοποιείται ιδιαίτερα συχνά τόσο για τις καλλωπιστικές της ιδιότητες όσο και για τις επουλωτικές.

Η κηραλοιφή στην ιστορία

Η κηραλοιφή είναι μια πανάρχαια συνταγή καλλωπισμού και περιποίησης του δέρματος η οποία χρησιμοποιούνταν κατά κόρων στην αρχαιότητα για να γιατρεύουν τις πληγές τους αλλά και για να φροντίζουν το δέρμα τους. Πολλοί από εμάς θα έχουμε ακούσει από τις γιαγιάδες μας για τις ευεργετικές ιδιότητες της κηραλοιφής και η αλήθεια είναι πως είναι λογικό διότι οι ευεργετικές της ιδιότητες είναι πάρα πολλές.

Advertisment

Τι είναι η κηραλοιφή

Είναι μια κρέμα, φτιαγμένη από δύο και μόνο φυσικά συστατικά: το κερί της μέλισσας και ελαιόλαδο. Από εκεί και έπειτα μπορούν να προστεθούν διάφορα έλαια για μια πιο εξειδικευμένη χρήση όπως για παράδειγμα βαλσαμόλαδο ή το σπαθόλαδο για βαθύτερη ενυδάτωση, αμυγδαλέλαιο, λάδι από καρπούς γενικότερα ή λάδι αβοκάντο.

Τι κάνει την κηραλοιφή τόσο αποδοτική

Θα ξεκινήσουμε από το γεγονός ότι η κηραλοιφή, φτιάχνεται από δύο απόλυτα φυσικά συστατικά, ένα είδος ελαίου και μελισσοκέρι. Το κερί της μέλισσας είναι ιδιαίτερα γνωστό για τις ευεργετικές του ιδιότητες.

Που βοηθά το μελισσοκέρι

Εγκαύματα

Οι πρώτες έρευνες δείχνουν ότι η εφαρμογή γάζας με μείγμα κεριού μελισσών και ελαιολάδου σε εγκαύματα δευτέρου βαθμού επιταχύνει την επούλωση και μειώνει τον χρόνο που απαιτείται να παραμείνει κάποιος στο νοσοκομείο. Άλλες πρώτες έρευνες δείχνουν ότι η χρήση μιας συγκεκριμένης κρέμας από μελισσοκέρι μπορεί να μειώσει τον κνησμό που προκαλείται κατά την διάρκεια επούλωσης ενός εγκαύματος.

Advertisment

Σύγκαμα από πάνα

Μια πρόσφατη έρευνα δείχνει ότι η εφαρμογή ενός μείγματος κεριού μελισσών, μελιού και ελαιολάδου στην πληγείσα περιοχή τέσσερις φορές την ημέρα για 7 ημέρες μειώνει τα συμπτώματα του εξανθήματος που δημιουργούνται από την χρήση πάνας.

Αιμορροΐδες

Οι πρώτες έρευνες δείχνουν ότι η εφαρμογή ενός μείγματος κεριού μελισσών, μελιού και ελαιολάδου στην πληγείσα περιοχή για 12 ώρες μειώνει τον πόνο, την αιμορραγία και τον κνησμό λόγω αιμορροΐδων.

Ενώ μπορεί να βοηθήσει επίσης και τα παρακάτω:

  • Διάρροια
  • Λόξιγκας
  • Υψηλά επίπεδα χοληστερόλης ή άλλων λιπών (λιπίδια) στο αίμα (υπερλιπιδαιμία).
  • Πόνος
  • Έλκος στομάχου
  • Άλλες καταστάσεις

Που βοηθά το ελαιόλαδο

Είναι γνωστές σε όλους μας οι ευεργετικές ιδιότητες του ελαιόλαδου, ωστόσο αναφορικά με την καλλυντική του χρήση η πλούσια περιεκτικότητά του  σε βιταμίνη Ε δείχνει να καταπολεμά τη γήρανση του δέρματος.

Συμπερασματικά, εάν συνδυάσουμε τα οφέλη που μας προσφέρει το μελισσοκέρι με το ελαιόλαδο ή γενικώς κάποιο άλλο έλαιο τα οφέλη είναι αμέτρητα.

Διαβάστε επίσης | Βαλσαμόλαδο: Πώς να το φτιάξετε, θεραπευτικές ιδιότητες, τρόποι χρήσης και παρενέργειες

Κηραλοιφή και χρήσεις

Οι χρήσεις της κηραλοιφής είναι αμέτρητες και μπορεί να φανεί ιδιαίτερα χρήσιμη σε αρκετές περιπτώσεις. Δεν είναι τυχαία άλλωστε η τόσο μεγάλη δημοτικότητά από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα.

Μερικές από τις περιπτώσεις που η χρήση της κηραλοιφής ενδεικνύεται είναι παρακάτω:

Δέρμα

Η κηραλοιφή είναι γνωστό πως έχει απίστευτες ενυδατικές ιδιότητες. Μπορεί λοιπόν, λόγω των πλούσιων συστατικών της να προσδώσει μεγάλη ελαστικότητα στο δέρμα και του σώματος αλλά και του προσώπου. Γι αυτόν τον λόγω πολύς κόσμος έχει αντικαταστήσει τις κλασσικές του κρέμες (ημέρας ή και σώματος) αποκλειστικά με κηραλοιφή.

Επίσης, η κηραλοιφή, έχει αντιβιοτικές αλλά και αναπλαστικές δράσεις κάτι που βοηθά ιδιαίτερα σαν αντιγηραντικό σκεύασμα αλλά είναι ιδιαίτερο ωφέλιμο και σε πιο σοβαρές παθήσεις του δέρματος όπως για παράδειγμα, οι αλλεργίες, τα εκζέματα, έντονη ακμή, καψίματα, πληγές, ψωρίαση και δερματίτιδες και πολλά ακόμη.

Ένας ακόμη λόγος που χρησιμοποιείται κατά κόρων στο δέρμα, είναι διότι καθώς φαίνεται οι γυναίκες την εξυμνούν για την δράση της απέναντι σε σημάδια και ραγάδες.

Χείλη

Για πολλούς δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος επούλωσης των σκασμένων χειλιών από εκείνον της κηραλοιφής. Ενυδατώνει σε βάθος τα χείλη αλλά τα προστατεύει από μολύνσεις σε περίπτωση που έχουν κάποια πληγή ή έχουν σκάσει.

Παράλληλα, πολύς κόσμος προτιμά την χρήση της κηραλοιφής και στον έρπητα.

Συγκάματα

Ακριβώς λόγω της περιεκτικότητάς του σε μελισσοκέρι όπως αναφέραμε και παραπάνω θεωρείται ιδανικό για συγκάματα που προκλήθηκαν είτε από ρούχα είτε από πάνες.

Αναλγητικό

Αν και δεν υπάρχει κάποια επιστημονική έρευνα που να το επιβεβαιώνει πολλοί ισχυρίζονται πως η κηραλοιφή λειτουργεί και ως αναλγητικός παράγοντας σε πόνος αρθρώσεων.

Τριχόπτωση

Ούτε εδώ υπάρχει κάποια έγκυρη επιστημονική εξήγηση ακόμη γι αυτό όμως υπάρχει πληθώρα κόσμου που χρησιμοποιεί την κηραλοιφή και κατά της τριχόπτωσης.

Στρες

Όταν  κηραλοιφή παρασκευάζεται σε συνδυασμό με κάποιο αγχολυτικό αιθέριο έλαιο, τότε η επάλειψη σε κροτάφους και χέρια  μπορεί να βοηθήσει στην διαχείριση του άγχους και στην αϋπνία.

Συνταγές

Κηραλοιφή για σκασμένα χείλη

Κηραλοιφή: Τρόποι χρήσης και τα οφέλη της στον οργανισμό μας

Υλικά που θα χρειαστείτε:

  • 2 κουταλιές της σούπας μελισσοκέρι
  • 2 κουταλιές της σούπας. βούτυρο καριτέ
  • 2 κουταλιές της σούπας λάδι καρύδας
  • 5-10 σταγόνες αιθέριο έλαιο μέντας κατάλληλο προς βρώση (προεραιτικά)
  • καθαρά και στεγνά δοχεία
  • μπεν μαρί
  • χάρτινο κύπελλο για τη μεταφορά στο δοχεί

Τοποθετήστε τις 2 κουταλιές της σούπας κερί μέλισσας,τις  2 κουταλιές της σούπας βούτυρο καριτέ και τις 2 κουταλιές της σούπας λάδι καρύδας σε ένα μπεν μαρί μέχρι να λιώσουν καλά τα συστατικά. Στην συνέχεια προσθέστε το αιθέριο έλαιο και αφαιρέστε από τη φωτιά. Δημιουργήστε στην συνέχεια ένα χάρτινο κύπελλο με μια κόλλα Α4 έτσι ώστε να μεταφέρετε το υγρό στα ειδικά δοχεία για κραγιόν.

Κηραλοιφή σε μορφή μπάρας για ενυδάτωση

To μελισσοκέρι που υπάρχει στην κηραλοιφή λειτουργεί σαν προστατευτικό στρώμα πάνω από το δέρμα το οποίο μάλιστα έχει την δυνατότητα να συγκρατεί τα επίπεδα της υγρασίας ενώ είναι και φυσικό απολεπιστηκό.

Υλικά που θα χρειαστείτε

  • 7 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • 4 κουταλιές της σούπας μελισσοκέρι
  • 7 κουταλιές της σούπας. βούτυρο καριτέ
  • καλούπια σαπουνιού σιλικόνης
  • δοχείο κατάλληλο για μικροκύματα
  • ένα δοχείο για αποθήκευση

Βάζουμε τις 7 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και τις 4 κουταλιές από το κερί μέλισσας σε ένα δοχείο στο φούρνο μικροκυμάτων για περίπου 30 δευτερόλεπτα μέχρι να λιώσουν καλά. Προσοχή κατά την αφαίρεση καθώς θα είναι αρκετά ζεστό. Προσθέτουμε το βούτυρο καριτέ και ανακατεύουμε καλά.  Βάζουμε το μείγμα στα καλούπια και το αφήνουμε να κρυώσει για αρκετές ώρες. Στην συνέχεια αποθηκεύουμε σε δροσερό  και ξηρό μέρος.

Ενυδατική λοσιόν

Αν και η συνηθισμένη μορφή της κηραλοιφής είναι πιο συμπαγή, ανάλογα για την χρήση την οποία την προορίζουμε η κηραλοιφή μπορεί να είναι και πιο ρευστή ή ακόμη και πιο στέρεη όπως αναφέραμε σε παραπάνω συνταγή. Σε αυτήν την περίπτωση  ενυδατική μας λοσιόν θα είναι πιο ρευστή.

Υλικά που θα χρειαστείτε:

  • 30 γραμμάρια μελισσοκέρι
  • 120 ml αμυγδαλέλαιο
  • 60 ml νερό
  • 1 κουταλάκι του γλυκού λάδι βιταμίνης Ε
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αιθέριο έλαιο λεβάντας

Η διαδικασία και σε αυτήν την περίπτωση είναι αρκετά εύκολη. Βάζουμε σε μπεν μαρί το μελισσοκέρι μαζί με το αμυγδαλέλαιο μέχρι να ανακατευτούν καλά και στην συνέχεια, σβήνουμε το μάτι και απομακρύνουμε από την φωτιά. Πριν χάσει πολύ θερμοκρασία το μείγμα μας προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά μας και ανακατεύουμε πολύ καλά. Μεταφέρουμε σε αποστειρωμένο δοχείο και το αφήνουμε να κρυώσει πολύ καλά. Αφού κρυώσει, κλείνουμε το δοχείο με το καπάκι του και φυλάσσουμε σε δροσερό και ξηρό μέρος.

Κηραλοιφή και παρενέργειες

Ουσιαστικά δεν έχουν βρεθεί κάποιες παρενέργειες που να προκαλεί η κηραλοιφή. Ωστόσο, είναι πολύ σημαντικό, ειδικά κατά την διάρκεια των πρώτων χρήσεων η κηραλοιφή θα πρέπει να χρησιμοποιείται πολύ προσεκτικά διότι υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι ενδέχεται να είναι αλλεργικοί στο μελισσοκέρι ή σε κάποιον ξηρό καρπό όπου πιθανόν να έχει χρησιμοποιηθεί το λάδι από τον καρπό για την παρασκευή της αλοιφής.

Σημειώσεις

Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζετε πως η κηραλοιφή είναι ιδιαίτερα συμπαγής κάτι που σημαίνει πως χρειάζεται να χρησιμοποιείτε μόνο την ποσότητα που χρειάζεστε στην εκάστοτε περίπτωση καθώς περίσσιο υλικό ενδεχομένως να μην απορροφηθεί σωστά από το δέρμα σας.

Επιπροσθέτως, είναι πολύ σημαντικό να αφήνετε το δέρμα σας να αναπνέει ανά τακτά χρονικά διαστήματα δίχως να του προσθέτετε συνεχώς οποιουδήποτε είδους προϊόν.

Πηγές:

en.wikipedia.org/wiki/Beeswax

www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-305/beeswax

www.healthline.com/health/beeswax-uses#precautions

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Εκατό νέα είδη θαλάσσιας ζωής ανακάλυψαν επιστήμονες σε βάθος σχεδόν 5.000 μέτρων!
Τιτάνας: Οι αμμόλοφοι στον δορυφόρο του Κρόνου είναι θρυμματισμένα φεγγάρια
Μαύρες τρύπες-βρέφη είναι οι κόκκινες κουκίδες που εντόπισε το τηλεσκόπιο James Webb
Εξέλιξη των ζώων: Τα αρσενικά αναπτύσσουν μεγαλύτερα όπλα, ενώ τα θηλυκά μεγαλύτερο εγκέφαλο

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση