,

Λειψοί: Το νησί απέκτησε μπάρα πρόσβασης σε θάλασσα για ΑμΕΑ και οικολογικό φωτισμό δρόμου

Οι Λειψοί βρίσκονται στο νοτιο-ανατολικό Αιγαίο. Πρόκειται ουσιαστικά για μια συστάδα μικρών νησιών (30 περίπου στον αριθμό), αλλά το όνομά τους προέρχεται από το

Λειψοί: Το νησί απέκτησε μπάρα πρόσβασης σε θάλασσα για ΑμΕΑ και οικολογικό φωτισμό δρόμου

Οι Λειψοί βρίσκονται στο νοτιο-ανατολικό Αιγαίο. Πρόκειται ουσιαστικά για μια συστάδα μικρών νησιών (30 περίπου στον αριθμό), αλλά το όνομά τους προέρχεται από το κύριο νησί. Βρίσκονται ανάμεσα στην Πάτμο και τη Λέρο.

Αν και πρόκειται για λιγότερο γνωστό προορισμό, οι μυημένοι στη φυσική ομορφιά και στην ηρεμία τον λατρεύουν. Τώρα, ο δήμος Λειψών προχωρά σε δύο πολύτιμες κινήσεις για το ακριτικό νησί. Το Σάββατο 25 Ιουλίου ολοκληρώθηκε η δημιουργία υποδομής ώστε η παραλία της Λιεντού, η δημοφιλέστερη παραλία του νησιού να γίνει προσβάσιμη σε ΑμΕΑ. Η πανέμορφη παραλία βρίσκεται μόνο 5 λεπτά από το λιμάνι και γι’ αυτό θεωρείται η καλύτερη επιλογή τοποθεσίας γι’ αυτή την πρωτοβουλία.

Advertisment

Η χρηματοδότηση του έργου έγινε από την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και από εθνικούς πόρους με ενέργειες του ίδιου του Δήμου Λειψών και σε συνεργασία με τη ΜΟΔ ΑΕ. Το συνολικό έργο περιλαμβάνει: ειδική εγκατάσταση πρόσβασης των ΑμΕΑ στον θαλάσσιο χώρο, καθώς και τον βοηθητικό εξοπλισμό που αφορά διάδρομο παραλίας μήκους 10 μέτρων, λυόμενο αποδυτήριο, κατάλληλα διαμορφωμένη χημική τουαλέτα με αλλαξιέρα μωρού, σκίαστρα και σήμανση.

Εκτός όμως από αυτή τη σημαντική πρωτοβουλία, οι Λειψοί είναι το πρώτο νησί που αποκτά αυτόνομο οικολογικό φωτιστικό δρόμου. Το οικολογικό φωτιστικό διαθέτει ειδικό αισθητήρα κίνησης, ο οποίος ανιχνεύει και αυξάνει το φωτισμό του, όταν διέρχονται πεζοί και οδηγοί και στη συνέχεια χαμηλώνει στο 30% περίπου της έντασης, όταν δεν προσεγγίζει το σημείο εκείνο κάποιος. Πρόκειται για ένα έργο εξοικονόμησης ενέργειας, αλλά διαθέτει και αυτονομία με μεγαλύτερο χρόνο ζωής της μπαταρίας.

Ο Δήμος Λειψών, με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ, διασφάλισε την προμήθεια 28 ιστών με το συγκεκριμένο σύστημα φωτισμού που τοποθετήθηκαν στην περιοχή του Κάμπου και την παιδική χαρά του νησιού. Επίσης, η εταιρία Philips δήλωσε πως θα προμηθεύσει δωρεάν με λάμπες led και τα 3 σχολεία του νησιού, στο πλαίσιο της κοινωνικής εταιρικής ευθύνης. Ο δήμαρχος Λειψών κος Φώτης Μάγγος δήλωσε σχετικά με τα έργα του νησιού: «Το μέτρο της ποιότητας των ανθρώπων ενός τόπου είναι ο τρόπος που συμπεριφέρονται στους αδύναμους συμπολίτες τους αλλά και το περιβάλλον».

Advertisment

Με πληροφορίες από new247.gr

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Μιλάνο | Μία απίστευτη οπτική παραίσθηση φτιάχτηκε στον κεντρικό σταθμό (εικόνες + βίντεο)
Σήμερα η Τελετή Αφής: Η Ολυμπιακή Φλόγα ανάβει στην Αρχαία Ολυμπία
Γιατί μένουμε σε βαρετές σχέσεις;

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση