, ,

Οικογένεια πούλησε το σπίτι της στο Λονδίνο και μετακόμισε σε νησί της Αφρικής για να σώσει τους κοραλλιογενείς υφάλους

Αντί να συνεχίσουν να ζουν μια βολική ζωή στην πόλη, μια οικογένεια από τη Μ.Βρετανία πούλησε το σπίτι της στο Λονδίνο για να μπορέσει

Οικογένεια πούλησε το σπίτι της στο Λονδίνο και μετακόμισε σε νησί της Αφρικής για να σώσει τους κοραλλιογενείς υφάλους

Αντί να συνεχίσουν να ζουν μια βολική ζωή στην πόλη, μια οικογένεια από τη Μ.Βρετανία πούλησε το σπίτι της στο Λονδίνο για να μπορέσει να ανοίξει το μικρότερο φυσικό καταφύγιο με στόχο να σώσει τους κοραλλιογενείς υφάλους της περιοχής.

Οι Karolina και Barry Seath— μαζί με τις δύο μικρές κόρες τους – ετοιμάζονται να μετακομίσουν σε ένα νησί στις Σεϊχέλες που είναι μόνο 396 μέτρα σε μήκος και περίπου 300 μέτρα πλάτος. Έχουν ήδη ιδρύσει έναν φιλανθρωπικό οργανισμό και συνεργάζονται με ντόπιους βιολόγους με στόχο την αναζωογόνηση των κοραλλιογενών υφάλων στην μικρότερη χώρα της Αφρικής, η οποία έχει πληγεί από την ολοένα αυξανόμενη θερμοκρασία της θάλασσας.

Advertisment

Οικογένεια πούλησε το σπίτι της στο Λονδίνο και μετακόμισε σε νησί της Αφρικής για να σώσει τους κοραλλιογενείς υφάλους

Η ιδιόμορφη αυτή «φάρμα» τους θα είναι η δεύτερη που θα υπάρξει στον κόσμο· η πρώτη βρίσκεται στον Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο της Αυστραλίας και βοηθά στην αναγέννηση των υφάλων. Ο 47χρονος Barry, πρώην σύμβουλος εταιριών και αστυνομικός δήλωσε: «Είμαστε ένα απλό ζευγάρι με δύο παιδιά και ζούσαμε μια συνηθισμένη ζωή… όμως, νιώσαμε την ανάγκη να κάνουμε μια θετική αλλαγή για τον εαυτό μας, τα παιδιά μας και τον κόσμο που έχουμε ως δεδομένο. Έτσι πουλήσαμε το σπίτι μας και αποχωριστήκαμε τα περισσότερα υπάρχοντά μας».

Οι Seaths επισκέπτονταν συχνά τις Σεϊχέλες για τις διακοπές τους και κατά τη διάρκεια της παραμονής τους εκεί παρατήρησαν τη σταδιακή κατάρρευση της χλωρίδας του ωκεανού καθώς έκαναν καταδύσεις στην γύρω ακτογραμμή. «Κάθε φορά που επισκεπτόμασταν την περιοχή, παρατηρούσαμε ότι η κατάσταση των κοραλλιών επιδεινωνόταν», διηγείται ο Barry. «Όλοι οι τουρίστες αναφέρουν το ίδιο. Αγαπούν τις παραλίες, αλλά είναι ιδιαίτερα απογοητευμένοι με τους κοραλλιογενείς υφάλους. Περιμένουν να δουν κάτι εντυπωσιακό, όμως τελικά βρίσκουν απομεινάρια».

Advertisment

Οικογένεια πούλησε το σπίτι της στο Λονδίνο και μετακόμισε σε νησί της Αφρικής για να σώσει τους κοραλλιογενείς υφάλους

Μετά από 15 χρόνια εργασίας στο Λονδίνο, ο Barry ένιωσε ότι είχε έρθει η ώρα να κάνει μια αλλαγή και να δείξει στις κόρες του έναν εναλλακτικό τρόπο οικολογικής ζωής. Έτσι, συνεργάστηκε με ειδικούς από την Εταιρία Διατήρησης της Θαλάσσιας Ζωής στις Σεϋχέλλες ώστε να κατασκευάσουν τις εγκαταστάσεις. Η οικοδόμηση της φάρμας είναι προγραμματισμένο να διαρκέσει μόνο 3 μήνες με τον συνολικό εξοπλισμό να κοστίζει 25.000 λίρες.

Αφού ολοκληρωθεί, θα είναι η πρώτη μεγάλης κλίμακας κοραλλιογενής φάρμα στη στεριά στον Ινδικό Ωκεανό. Η οικογένεια ελπίζει να χρησιμοποιήσει τις εγκαταστάσεις για να καλλιεργεί περίπου 10.000 κοράλλια τον χρόνο. Αφού στη συνέχεια φυτευτούν στη θάλασσα της περιοχής, αναμένεται να συνεισφέρουν σημαντικά στη διατήρηση της βιοποικιλότητας και να αναγεννηθούν ορισμένα σημεία του υφάλου που έχουν ήδη χαθεί.

«Δεν πρόκειται τα πράγματα να αλλάξουν εν μια νυκτί και χρειάζεται πολύ δουλειά, αλλά καθώς θα αυξάνουμε τις εργασίες, αναμένουμε μια μεγάλη και θετική επίδραση στην περιοχή», τονίζει ο Barry. Μία από τις τεχνικές που θα χρησιμοποιούν είναι να κόβουν ένα κοραλλιογενές σε μικρότερα κομμάτια ώστε να ενεργοποιούν έναν αυξημένο βαθμό ανάπτυξης. Συνήθως, τα κοραλλιογενή χρειάζονται 25-75 χρόνια για να φτάσουν σε σεξουαλική ωριμότητα. Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται 6 χρόνια για να φυτεύσουμε μόνο 600 κοράλλια – αλλά αυτή η τεχνική θα επισπεύσει κατά 40 φορές τη διαδικασία.

Η οικογένεια ήδη μιλά με ερευνητές Βρετανικών πανεπιστημίων για τη χρήση των εγκαταστάσεών τους από τους τελευταίους ώστε να διευκολυνθεί η έρευνα σε επιστημονικό επίπεδο, αλλά και να οργανωθούν εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές και τουρίστες.

Η ιδιόμορφη αυτή φάρμα θα βρίσκεται στο νησί Moyenne. Το νησί έχει μια εκπληκτική ιστορία. Υπάρχουν ιστορίες που αναφέρουν ότι μεγάλοι ξενοδοχειακοί όμιλοι και εύποροι επενδυτές θέλησαν να το αγοράσουν. Όμως, ο τότε ιδιοκτήτης του απέρριπτε κάθε γενναιόδωρη προσφορά, καθώς δεν ήθελε να πέσει σε τέτοια χέρια. Ο Barry προσθέτει σε σχέση με το εγχείρημα αυτό: «Ο μακροπρόθεσμος στόχος μας είναι να δείξουμε σε όλους ότι – με μία σχετικά μικρή επένδυση – μπορείς να επιδράσεις θετικά στο θαλάσσιο περιβάλλον, που με τη σειρά του θα τονώσει την τουριστική βιομηχανία».

Οι Seaths σχεδιάζουν να μοιράσουν μεταξύ τους τις θέσεις ευθύνης με την Karolina να οργανώνει τα social media, ενώ παράλληλα το ζευγάρι θα μεγαλώνει τις κόρες του, οι οποίες θα προσφέρουν τις εθελοντικές τους υπηρεσίες στη φάρμα. Συγκεκριμένα, η 11χρονη Georgina και η 7χρονη Josephine, αναλαμβάνουν το ρόλο των διαμεσολαβητών στους μαθητές, συνδυάζοντας αυτό το εγχείρημα με τη φοίτησή τους σε έναν νέο σχολεία στο νησί Mahé, που είναι 15 λεπτά από το σπίτι τους με βάρκα.

Οικογένεια πούλησε το σπίτι της στο Λονδίνο και μετακόμισε σε νησί της Αφρικής για να σώσει τους κοραλλιογενείς υφάλους

Οι δύο αδερφές ανυπομονούν να ξεκινήσουν την νέα τους περιπέτεια, με τη Josephine να αναφέρει: «Θα μου λείψουν οι φίλοι μου, αλλά ανυπομονώ πραγματικά να δω πολλά διαφορετικά ζώα και να κάνω καταδύσεις και να βοηθώ τους γονείς μου στη φροντίδα των κοραλλιογενών υφάλων».

Πηγή:

goodnewsnetwork.org

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Διάταση και στροφή στομάχου στο σκύλο: Τι είναι και οι ενδεδειγμένοι τρόποι πρόληψης και αντιμετώπισης
Γερμανός σέρφερ έκανε εντυπωσιακό ρεκόρ - Σκαρφάλωσε σε κύμα 28,5 μέτρων (βίντεο)
Γιατί ορισμένα ζευγάρια που είναι μαζί για πολλά χρόνια φαίνεται να «μισούν» ο ένας τον άλλον;
Αυτές είναι οι 10 πιο «έξυπνες» πόλεις στον κόσμο | Οι 7 βρίσκονται στην Ευρώπη

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση