,

Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε κάποιον κατά τη διάρκεια μιας κρίσης πανικού

Λόγω της ακραίας φύσης των συμπτωμάτων, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε πώς μπορούμε να αντιδράσουμε όταν κάποιος εμφανίζει μια κρίση πανικού, καθώς το άτομο εκείνη

Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε κάποιον κατά τη διάρκεια μιας κρίσης πανικού

Λόγω της ακραίας φύσης των συμπτωμάτων, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε πώς μπορούμε να αντιδράσουμε όταν κάποιος εμφανίζει μια κρίση πανικού, καθώς το άτομο εκείνη τη στιγμή νιώθει σαν να πεθαίνει από καρδιακό επεισόδιο. Ορισμένες στρατηγικές και μέθοδοι μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση από τον πανικό, στην αντιμετώπιση της κατάστασης, ακόμα και στη διακοπή της επιδείνωσης των συμπτωμάτων.

Παραμένουμε ψύχραιμοι

Οι κρίσεις πανικού είναι απρόβλεπτες και συμβαίνουν για διάφορους λόγους. Ένα μεγάλο ποσοστό των ανθρώπων που βιώνουν κρίση πανικού θα τους ξανασυμβεί σε άλλες περιόδους της ζωής τους. Επιστημονική αναφορά του 2016 επιβεβαιώνει αυτό το συμπέρασμα.

Advertisment

Καθώς οι κρίσεις πανικού συμβαίνουν χωρίς προειδοποίηση, προκαλούν τρόπο και είναι σημαντικό όλοι οι γύρω του να προσπαθούν να παραμείνουν ψύχραιμοι. Μία πανικόβλητη απάντηση μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση.

Τα συμπτώματα μιας κρίσης πανικού φτάνουν στην κορύφωσή τους συνήθως μέσα σε 10 λεπτά. Οπότε είναι σημαντικό να δράσουμε γρήγορα για να βοηθήσουμε στην ανακούφιση, όπου αυτό είναι δυνατό.

Απόπειρα συζήτησης και θετικές διαβεβαιώσεις

Το τι λέμε είναι εξίσου σημαντικό με το τι κάνουμε εκείνη την κρίσιμη στιγμή. Η προσπάθεια συζήτησης μπορεί να αποσπάσει από τα ακραία συμπτώματα και να βοηθήσει το άτομο να ρυθμίσει την αναπνοή του. Είναι σημαντικό να ρωτήσουμε αν χρειάζεται βοήθεια αντί να υποθέσουμε ότι το θέλει.

Advertisment

– Κάντε ερωτήσεις: Αν δεν τον γνωρίζετε, συστηθείτε του και ρωτήστε τον αν θέλει βοήθεια. Αν ναι, ρωτήστε τον αν πιστεύει ότι παθαίνει κρίση πανικού και αν έχει ξαναπάθει. Αυτό μπορεί να του θυμίσει παρελθοντικούς τρόπους αντιμετώπισης.

– Μείνε ή φύγε: Ενημερώστε τον ότι δεν χρειάζεται να μείνει εκεί που είναι. Φεύγοντας από έναν χώρο μπορεί να πάρει ένα μέρος της πίεσης από πάνω του.

– Θετικά λόγια: Παραμένουμε θετικοί και μη επικριτικοί. Βοηθήστε τον να καταλάβει ότι είστε εκεί για να τον βοηθήσετε, να παραμείνει ασφαλής και ότι θα το ξεπεράσει. Υπενθυμίστε του ότι η κρίση πανικού είναι προσωρινή.

– Φιλική συζήτηση: Μία συζήτηση που απαιτεί περισπασμό μπορεί να βοηθήσει. Αν είστε φίλοι, θυμηθείτε ένα ενδιαφέρον για εκείνον θέμα συζήτησης.

Προτάσεις για χρήση τεχνικών

Όταν ένας άνθρωπος έχει χάσει τον έλεγχο του εαυτού και του περιβάλλοντός του, χρειάζεται τεχνικές επαναφοράς που θα τον βοηθήσουν να επιστρέψει στο παρόν. Αυτές οι τεχνικές περιλαμβάνουν:

– Καθιστική θέση σε μια άνετη καρέκλα. Τα πόδια να ακουμπούν αβίαστα στο πάτωμα, ώστε να μπορεί να στρέψει την προσοχή του στην αργή αναπνοή.

– Η τεχνική 5-4-3-2-1: Η εστίαση σε άλλα πράγματα στην αίθουσα, όπως και σε άλλες αισθήσεις μπορεί να αποσπάσει την προσοχή του ατόμου. Μπορεί να εστιάσει στην αναγνώριση 5 πραγμάτων, να αγγίξει 4 αντικείμενα, να ακούσει 3 ήχους, να μυρίσει 2 διαφορετικά αρώματα και να γευτεί ένα.

– Απλά μαθηματικά: Μετρώντας από το ένα έως το δέκα ή η εκτέλεση απλών μαθηματικών πράξεων μπορεί να βοηθήσει.

– Εστίαση: Ρωτήστε τον τι μέρα και ώρα είναι, με ποιον είναι εκεί και πού βρίσκονται.

– Σωστή ρύθμιση της αναπνοής: Δεν του παρέχουμε σακούλα για αναπνοή, αφού μπορεί να λιποθυμήσει. Αντιθέτως, εισπνεύστε και εκπνεύστε αναλόγως ώστε να μιμηθεί το ρυθμό σας.

Τι να μην κάνετε όταν κάποιος έχει κρίση πανικού

Δεν αναφέρουμε τις φράσεις «ηρέμησε» ή «μην ανησυχείς» ή «προσπάθησε να χαλαρώσεις» γιατί μπορούν να επιδεινώσουν τα συμπτώματα. Επίσης, το παν είναι να παραμείνετε ψύχραιμοι και να μην υποτιμάτε την σοβαρότητα της εμπειρίας. Μην βγάζετε επίσης δικά σας συμπεράσματα, ρωτήστε τον τι χρειάζεται, αντί να υποθέτετε.

Πηγές:

www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1444835/

onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/da.22572

/adaa.org/about-adaa/press-room/facts-statistics

www.mentalhealthfirstaid.org/2018/12/how-to-help-someone-who-is-having-a-panic-attack/

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

«Με συμπαθούν αρκετά;» Πώς οι εφηβικές φιλίες διαμορφώνουν ευτυχισμένους και υγιείς ανθρώπους
3 λόγοι για τους οποίους συμβιβάζεστε με λιγότερα στη σχέση σας και τι να κάνετε για να το αλλάξετε
Αποξένωση στα αδέλφια: Ένας ψυχολόγος εξηγεί τους λόγους και απαντά σε 8 καίρια ερωτήματα
Ψέματα που μας έμαθαν για αλήθειες: "Τα ετερώνυμα έλκονται"

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση