, ,

Σπιτικά επαναχρησιμοποιούμενα κερομάντηλα τροφίμων: H εναλλακτική λύση στην πλαστική μεμβράνη

Πριν αναφερθούμε στα οφέλη της χρήσης των κερομάντηλων, θα αναφερθούμε στο μεγάλο ζήτημα του πλαστικού. Είναι βέβαιο πως είναι άνετο και γι’ αυτό έχει

Σπιτικά επαναχρησιμοποιούμενα κερομάντηλα τροφίμων: H εναλλακτική λύση της πλαστικής μεμβράνης

Πριν αναφερθούμε στα οφέλη της χρήσης των κερομάντηλων, θα αναφερθούμε στο μεγάλο ζήτημα του πλαστικού. Είναι βέβαιο πως είναι άνετο και γι’ αυτό έχει γίνει μέρος της καθημερινής μας ζωής. Μας βοηθά να διατηρούμε το φαγητό μας φρέσκο και καθαρό. Υπάρχει σε σχεδόν όλες τις κουζίνες του κόσμου. Δυστυχώς όμως πολλά εκατομμύρια τόνων πλαστικού που παράγοντα κάθε χρόνο χρησιμοποιούνται μόνο μία φορά.

Το πλαστικό μιας χρήσης υπάρχει στις συσκευασίες των τροφίμων, στις σακούλες αποθήκευσης, στα καλαμάκια, στις τσάντες και σε πολλά άλλα χρηστικά προϊόντα. Το μεγαλύτερο μέρος αυτού καταλήγει στους ωκεανούς μας. Ό,τι καταλήγει στο χώμα χρειάζεται από 500 έως και 1.000 χρόνια για να αποσυντεθεί. Και ας μην ξεχάσουμε τις τοξικές ουσίες που υπάρχουν στο πλαστικό, όπως το ΒΡΑ, που εντοπίζεται στο 93% των ανθρώπων άνω των 6 ετών και σε φαγητό και ποτό κάθε είδους.

Advertisment

Ποιος είναι ο καλύτερος δρόμος για να μειώσουμε τα πλαστικά απόβλητα; Κάποιος θα μπορούσε να πει η ανακύκλωση. Όμως, δεν ανακυκλώνονται όλα τα είδη πλαστικού. Για παράδειγμα, το μεγαλύτερο μέρος του πλαστικού που χρησιμοποιείται στις συσκευασίες φαγητού δεν βρίσκεται στις κατηγορίες ανακύκλωσης.

Ο καλύτερος τρόπος να μειώσουμε τα πλαστικά απορρίμματα είναι απλώς να σταματήσουμε να τα χρησιμοποιούμε εξαρχής. Γι’ αυτό και εδώ σας συστήνουμε έναν τρόπο για να φτιάξετε τα δικά σας επαναχρησιμοποιούμενα κερομάντηλα που μπορούν να αντικαταστήσουν τις γνωστές μας μεμβράνες. Με αυτά μπορούμε να καλύψουμε από ένα μισοφαγωμένο φρούτο, ένα βάζο με ξηρούς καρπούς μέχρι ένα σάντουιτς και ένα πιάτο φαγητού που θέλουμε να διατηρήσουμε στο ψυγείο και να καταναλώσουμε αργότερα.

Πώς να φτιάξουμε επαναχρησιμοποιούμενα κερομάντηλα

Υλικά

– 100% ύφασμα από βαμβάκι

Advertisment

– Pellets κεριού

– Ψαλίδι

– Ένα αλουμινένιο ταψάκι ψησίματος

– Ένα άδειο κονσερβοκούτι

– Μία μικρή κατσαρόλα

– Ένα πινέλο (χρησιμοποιήστε ένα φθηνό που δεν χρειάζεστε)

Οδηγίες κατασκευής

1ο βήμα

Κόψτε το βαμβακερό ύφασμα στο επιθυμητό μέγεθος. Τριμάρετε λίγο τις άκρες για να αποφύγετε το ξέφτισμα.

Σπιτικά επαναχρησιμοποιούμενα κερομάντηλα τροφίμων: H εναλλακτική λύση της πλαστικής μεμβράνης

2ο βήμα

Τοποθετήστε τα pellet κεριού στο άδειο κονσερβοκούτι. Ξεκινήστε με ένα φλιτζάνι κεριού. Τοποθετήστε το κουτί μέσα στο κατσαρολάκι που θα του έχετε βάλει λίγο νερό. Ζεστάνετε το νερό μέχρι το κερί στο κονσερβοκούτι να λιώσει.

Σπιτικά επαναχρησιμοποιούμενα κερομάντηλα τροφίμων: H εναλλακτική λύση της πλαστικής μεμβράνης

3ο βήμα

Χρησιμοποιήστε το πινέλο για να απλώσετε μια παχιά στρώση κεριού στο ύφασμα. Το κερί θα αρχίσει να σκληραίνει ξανά μόλις κρυώσει – μην πανικοβληθείτε, είναι φυσιολογικό. Απλώστε το κερί μόνο από τη μία πλευρά του υφάσματος. Απλώστε το επόμενο κομμάτι υφάσματος πάνω από το πρώτο και επαναλάβετε. Συνεχίστε μέχρι να καλύψετε όλα τα κομμάτια με το κερί.

Σπιτικά επαναχρησιμοποιούμενα κερομάντηλα τροφίμων: H εναλλακτική λύση της πλαστικής μεμβράνης

4ο βήμα

Μόλις καλυφθούν όλα τα κομμάτια υφάσματος, βάλτε τα στο φούρνο στους 100 βαθμούς Κελσίου περίπου μέχρι το κερί να λιώσει ομοιόμορφα και να έχει απορροφηθεί προσεκτικά από το ύφασμα. Αφαιρέστε το ταψάκι με λαδόκολλα (στο οποίο τα έχετε τοποθετήσει) από το φούρνο και σηκώστε στον αέρα το ύφασμα με τσιμπίδα. Κουνήστε το για να κρυώσει αρκετά ώστε να μπορείτε να το αγγίξετε και ύστερα κρεμάστε το κάπου.

Σπιτικά επαναχρησιμοποιούμενα κερομάντηλα τροφίμων: H εναλλακτική λύση της πλαστικής μεμβράνης

5ο βήμα

Μόλις τα κερομάντηλα κρυώσουν, είναι έτοιμα προς χρήση. Έχετε στο νου σας ότι στην αρχή μπορεί να σας φαίνονται λίγο άκαμπτα, αλλά πολύ σύντομα θα μαλακώσουν και θα κολλούν εύκολα στα τρόφιμα. Μετά από κάθε χρήση, βάλτε τα κάτω από ζεστό νερό και πλύνετέ τα με ένα μαλακό σαπούνι. Κρεμάστε τα κερομάντηλα για να στεγνώσουν καλά πριν από κάθε χρήση.

Πηγή:

www.naturallivingideas.com

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Φλούδες λεμονιού: Πώς μπορούμε να τις μετατρέψουμε σε zero waste μπαχαρικό
Φασκόμηλο: Πώς να το καλλιεργήσετε μόνοι σας στο σπίτι
Πώς να καλλιεργήσετε τη δική σας ρίγανη και τι χρειάζεται να προσέξετε
Πώς μπορούμε να καλλιεργήσουμε φύτρα στην κουζίνα μας

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση