,

Βαν Γκογκ: Μια παλιά καρτ-ποστάλ αποκάλυψε την τοποθεσία του τελευταίου του αριστουργήματος

Μια παλιά καρτ ποστάλ που βρέθηκε, βοήθησε τους ειδικούς να εντοπίσουν το πιθανότερο σημείο όπου ο Βίνσεντ Βαν Γκογκ ζωγράφισε το τελευταίο του έργο.

Βαν Γκογκ: Μια παλιά καρτ-ποστάλ αποκάλυψε την τοποθεσία του τελευταίου του αριστουργήματος

Μια παλιά καρτ ποστάλ που βρέθηκε, βοήθησε τους ειδικούς να εντοπίσουν το πιθανότερο σημείο όπου ο Βίνσεντ Βαν Γκογκ ζωγράφισε το τελευταίο του έργο. Η πιθανή τοποθεσία του Tree Roots (Ρίζες δέντρων) βρέθηκε από τον Wouter van der Veen, τον επιστημονικό υπεύθυνο του Ινστιτούτου Van Gogh.

Αναγνώρισε ομοιότητες ανάμεσα στον πολύτιμο πίνακα και στην καρτ ποστάλ που χρονολογείται από το 1900 έως το 1910. Η καρτ ποστάλ δείχνει δέντρα σε μια πλαγιά κοντά στο Γαλλικό χωριό Auvers-sur-Oise. Η περιοχή εντοπίζεται 150 μέτρα από το Auberge Ravoux, το πανδοχείο του χωριού, όπου ο Βαν Γκογκ έμεινε για 70 μέρες πριν αφαιρέσει την ίδια του τη ζωή το 1890.

Advertisment

«Οι ομοιότητες μού ήταν πολύ ξεκάθαρες», δήλωσε ο κος Van der Veen, που έφτασε σε αυτή την ανακάλυψη κατά τη διάρκεια της καραντίνας, όπου βρισκόταν στο σπίτι του στο Στρασβούργο της Γαλλίας.

Ο κος Van der Veen παρουσίασε τα ευρήματά του στο Μουσείο Van Gogh στο Άμστερνταμ, εκεί όπου οι ερευνητές διεξήγαγαν μια συγκριτική έρευνα ανάμεσα στον πίνακα, την καρτ ποστάλ και την ίδια την τοποθεσία. Οι ειδικοί, οι οποίοι εργάζονται ερευνητικά στο μουσείο Louis van Tilborgh and Teio Meedendorp, συμπέραναν πως είναι «εξαιρετικά πιθανό» να αναγνωρίστηκε η σωστή τοποθεσία. Το μεγαλύτερο μέρος του πίνακα έχει επιβιώσει μέσα σε αυτά τα 130 χρόνια από τον θάνατο του διάσημου ζωγράφου, που έχει αγαπηθεί από τους λάτρεις της τέχνης σε όλο τον πλανήτη.

Οι τελευταίες πινελιές μιας δραματικής μέρας

Εδώ και πολύ καιρό υπάρχει μια διαμάχη ανάμεσα στους ειδικούς ως προς το ποιος πίνακας ήταν τελικά ο τελευταίος του. Σε ένα γράμμα του, ο Αντρέ Μπονγκέρ, κουνιάδος του Theo, του αδερφού του ζωγράφου, είχε περιγράψει ότι το πρωί πριν δώσει τέλος στη ζωή του, ο καλλιτέχνης «ζωγράφιζε μια σκηνή δάσους, γεμάτη ήλιο και ζωή».

Advertisment

Ο Van der Veen σχολιάζει σε σχέση με την ανάλυση της τοποθεσίας και του πίνακα: «Το ηλιακό φως, όπως το ζωγράφισε ο Βαν Γκογκ, δείχνει ότι οι τελευταίες πινελιές προστέθηκαν στο τέλος του απογεύματος, πράγμα που μας δίνει περισσότερες πληροφορίες για την πορεία της δραματικής ημέρας που κατέληξε στην αυτοκτονία του».

Με βάση λοιπόν την θεωρία της καρτ ποστάλ, ο κος Van der Veen πιστεύει ότι ο Βαν Γκογκ έβαλε τις τελευταίες πινελιές στο έργο του αυτό λίγες ώρες πριν τον θάνατό του. Γι’ αυτό και θεωρείται ότι αυτό του έργο, το «Tree Roots» δεν είναι ολοκληρωμένο.

Πηγή:

bbc.com

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πλανητάριο | Το τελευταίο αδημοσίευτο έργο του Βαγγέλη Παπαθανασίου συνοδεύει την παράσταση «Είμαστε αστρόσκονη»
Το Μυστικό της Αρμονίας | Η μουσική ως συμπαντικός κώδικας
Άρχισε να ζωγραφίζει στα 80 της. Στα 100 της εκδίδει την πρώτης συλλογή!
Ιταλία: Μελετητές ανακάλυψαν έναν νέο πίνακα του Ραφαήλ | «Θυμίζει τη Μαρία Μαγδαληνή»

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση