, , , ,

3 είδη άσκησης που ανακουφίζουν από τον πόνο στη μέση

Ο πόνος στη μέση μπορεί να έχει διάφορες αιτίες, από κήλη του μεσοσπονδύλιου δίσκου μέχρι ένα νεύρο, αλλά ασχέτως του πώς ξεκίνησε, το βέβαιο

3 είδη άσκησης που ανακουφίζουν αποδεδειγμένα από τον πόνο στη μέση

Ο πόνος στη μέση μπορεί να έχει διάφορες αιτίες, από κήλη του μεσοσπονδύλιου δίσκου μέχρι ένα νεύρο, αλλά ασχέτως του πώς ξεκίνησε, το βέβαιο είναι πως αποτελεί ένα ενοχλητικό είδος πόνου και θέλουμε να τον ξεφορτωθούμε.

Οι περισσότεροι άνθρωποι αναζητούν εναλλακτικές λύσεις και όχι μόνο φαρμακευτική αγωγή, γι’ αυτό και ερευνητές από το Florida Atlantic University θέλησαν να μάθουν αν οι τεχνικές που βασίζονται στην κίνηση μπορούν να προσφέρουν κάποια βοήθεια.

Advertisment

Μελέτησαν μια σειρά παλαιότερων ερευνών και άρθρων με συνολικό δείγμα 3.500 συμμετέχοντες και όλες εστίαζαν στις επιδράσεις τριών πρακτικών: του tai chi, του qigong και της γιόγκα. Σύμφωνα με τα ευρήματά τους, υπάρχουν σημαντικά στοιχεία που υποστηρίζουν την ενσυνείδητη κίνηση για την ανακούφιση του πόνου στη μέση με κύρια αποτελέσματα τον λιγότερο πόνο και τη μικρότερη ψυχολογική δυσφορία.

Tai chi

Το tai chi είναι παραδοσιακή Κινέζικη πολεμική τέχνη που υπάρχει εδώ και αιώνες. Περιγράφεται ως «διαλογισμός σε κίνηση» και περιλαμβάνει την ενσυνειδητότητα με απαλές κινήσεις και διατάσεις. Βασίζεται στην ιδέα του chi, ή αλλιώς στη ζωτική ενέργεια ζωής μέσα μας. Μέσω της ενσυνείδητης κίνησης, το chi ρέει στο σώμα μας χωρίς προσπάθεια. Στην παρούσα έρευνα, βρέθηκε ότι μειώνει την ένταση της οσφυαλγίας, αλλά μειώνει και τα ενοχλητικά συμπτώματα που τη συνοδεύουν.

Qigong

Παρόμοιο με το tai chi, το qigong είναι μια ακόμα παραδοσιακή Κινέζικη πρακτική που συνδυάζει το mindfulness με την κίνηση και την αναπνοή. Η βασική διαφορά ανάμεσα στα δύο είναι ότι το tai chi είναι μια ακολουθία κινήσεων όλου του σώματος, ενώ το qigong με την κίνησή του μπορεί να εστιάσει σε ένα συγκεκριμένο ζήτημα.

Advertisment

Χαρακτηρίζεται από αργές κινήσεις που ρέουν. Αυτή η μορφή άσκησης δεν έχει λάβει τόση προσοχή όσο το tai chi και η γιόγκα που θα δούμε παρακάτω, αλλά οι υπάρχουσες έρευνες υποστηρίζουν τις σημαντικές βελτιώσεις που προκαλεί σε σχέση με τον πόνο και την ποιότητα ζωής.

Γιόγκα

Τέλος, η γιόγκα αποτελεί την τρίτη τεχνική κίνησης που η επιστημονική ομάδα ερεύνησε και βρήκε ότι πράγματι η τακτική εξάσκησή της βελτιώνει τον πόνο στη μέση και αυτό αποδεικνύεται από 25 έρευνες. Τεχνικά, η γιόγκα δεν περιλαμβάνει μόνο τις σωματικές στάσεις ή asanas, αλλά σε αυτή την περίπτωση είναι αυτές που φαίνεται να βοηθούν στην ενδυνάμωση και τη χαλάρωση του σώματος, αλλά και στην διαχείριση του χρόνιου πόνου και της ψυχικής υγείας. Προέρχεται από την Ινδία και διδάσκεται εδώ και χιλιάδες χρόνια ως πνευματική πρακτική, αν και έχει εξελιχθεί σε διαδεδομένη μορφή άσκησης.

Πηγές

insights.ovid.com/crossref?an=00004650-202001000-00002

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ύπνωση και υπνοθεραπεία | Που χρησιμεύει η κάθε τεχνική και ποιες οι διαφορές τους
Γιόγκα: 3 απλές ασκήσεις που βοηθούν στην καταπολέμηση των φλεγμονών
Διαλογισμός: «Έξυπνοι» τρόποι για να αυξήσουμε τη συγκέντρωσή μας κατά τη διάρκειά του

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση