, , , ,

Τα 5 καλύτερα αιθέρια έλαια για την αντιμετώπιση της ναυτίας

Τίποτα δεν μας χαλά τη διάθεση κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού από τη ναυτία και αυτή η άσχημη αίσθηση γίνεται χειρότερη όταν είμαστε σε

Τα 5 καλύτερα αιθέρια έλαια για την αντιμετώπιση της ναυτίας

Τίποτα δεν μας χαλά τη διάθεση κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού από τη ναυτία και αυτή η άσχημη αίσθηση γίνεται χειρότερη όταν είμαστε σε αεροπλάνο ή πλοίο, όπου δεν μπορούμε να σταματήσουμε την κίνηση. Φυσικά, ναυτία μπορεί να εμφανιστεί και για άλλους λόγους, όπως ως σύμπτωμα ημικρανίας, έντονης κόπωσης ή ως παρενέργεια από κάποιο φάρμακο.

Ευτυχώς, υπάρχουν μελέτες που υποδεικνύουν ότι ορισμένα αιθέρια έλαια έχουν πολλά υποσχόμενες επιδράσεις στην ανακατωσούρα που μας δημιουργείται στο στομάχι. Επιπλέον, μόνο και μόνο ο τρόπος χορήγησής τους, δηλαδή μέσω αργών, σταθερών και βαθιών αναπνοών μπορεί να ανακουφίσει από τη ναυτία, ενεργοποιώντας το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα, σύμφωνα με έρευνα.

Advertisment

5 αιθέρια έλαια για την αντιμετώπιση της ναυτίας

1. Τζίντζερ

Η πιπερόριζα είναι γνωστή εδώ και αιώνες ως καταπραϋντικό για το στομάχι. Και όπως αποδεικνύεται πια και από την επιστήμη, απλώς και μόνο το άρωμά της ηρεμεί την αίσθηση ζάλης. Σε μια τυχαιοποιημένη κλινική έρευνα με χρήση και ψευδοφαρμάκων, οι ασθενείς με μετεγχειρητική ναυτία εισέπνευσαν αιθέριο έλαιο τζίντζερ από τη μύτη. Εμφάνισαν μείωση των συμπτωμάτων συγκριτικά με την ομάδα ελέγχου.

2. Κάρδαμο

Η είσπνευση κάρδαμου μπορεί επίσης να αντιμετωπίσει τη ναυτία. Η ίδια προαναφερθείσα έρευνα που μελέτησε το τζίντζερ επίσης ερεύνησε και μια τρίτη ομάδα που της χορηγήθηκε μείγμα αιθέριων ελαίων, το οποίο περιείχε μέντα, δυόσμο, τζίντζερ και κάρδαμο. Οι ασθενείς αυτής της ομάδας παρουσίασαν τη μεγαλύτερη βελτίωση σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου και την ομάδα του τζίντζερ.

3. Μέντα

Τα φύλλα μέντας είναι επίσης γνωστό ότι καταπραΰνουν κοιλιακά προβλήματα. Και όταν εισπνέονται σε μορφή αιθέριου ελαίου μπορούν να επηρεάσουν το σύμπτωμα της ναυτίας. Σε μια τυχαιοποιημένη έρευνα, επίσης με ασθενείς που παρουσίαζαν μετεγχειρητική ναυτία, τους δόθηκε είτε ψευδοφάρμακο, είτε ένα μείγμα από μέντα, δυόσμο, λεβάντα και τζίντζερ. Η δεύτερη ομάδα ανέφερε σημαντική διαφορά στην αντιλαμβανόμενη ενόχληση από τη ναυτία.

Advertisment

4. Λεβάντα

Το ηρεμιστικό άρωμα της λεβάντας μπορεί επίσης να βοηθήσει ένα ερεθισμένο στομάχι. Σε μια αντίστοιχη έρευνα, οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε 4 ομάδες. Στις 3 ομάδες δόθηκαν είτε λεβάντα, είτε τριαντάφυλλο είτε τζίντζερ. Και η τέταρτη έλαβε μόνο ψευδοφάρμακο. Το 83% σχεδόν των ασθενών στην ομάδα της λεβάντας ανέφεραν βελτιωμένα ποσοστά στο ζήτημα της ναυτίας, σε σύγκριση με την κατηγορία του τζίντζερ (65%), την ομάδα του τριαντάφυλλου (48%) και του ψευδοφάρμακου (43%).

5. Λεμόνι

Σε τυχαιοποιημένη κλινική πειραματική δομική, χρησιμοποιήθηκαν έγκυες γυναίκες που εμφάνιζαν ναυτία και εμετούς. Σε αυτές δόθηκε είτε αιθέριο έλαιο λεμονιού, είτε ψευδοφάρμακο πάντα φυσικά με τη μέθοδο της είσπνευσης, κάθε φορά που ένιωθαν τα συμπτώματα. Οι γυναίκες με τη χρήση λεμονιού ανέφεραν μειωμένα συμπτώματα (50%) σε σύγκριση με τις γυναίκες που έλαβαν ψευδοφάρμακο.

Πηγές:

pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30670276/

www.researchgate.net/publication/259916122_A_Prospective_Randomized_Study_of_the_Effectiveness_of_Aromatherapy_for_Relief_of_Postoperative_Nausea_and_Vomiting

www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4005434/

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πέψη: Απλές πρωινές συνήθειες για να ενεργοποιήσετε το μεταβολισμό σας
Πότε πρέπει να αποφεύγετε τη βιταμίνη C ή να περιορίζετε την υπερβολική κατανάλωσή της;
Συνταγή: Σπιτικό ρόφημα που ανακουφίζει από τα συμπτώματα του επίμονου βήχα
Βιταμίνη D: Πώς θα γεμίσετε τις αποθήκες του οργανισμού σας με φυσικό τρόπο

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση