,

Αντηλιακό: Ποια σημεία του σώματος ξεχνάμε να προστατεύσουμε από τον ήλιο

Μέχρι τώρα, όλοι γνωρίζουμε ότι το αντηλιακό είναι απαραίτητο για την έκθεσή μας στον ήλιο. Και συνήθως κάνουμε ορισμένες βασικές κινήσεις για να το

Αντηλιακό: Ποια σημεία του σώματος ξεχνάμε να προστατεύσουμε από τον ήλιο

Μέχρι τώρα, όλοι γνωρίζουμε ότι το αντηλιακό είναι απαραίτητο για την έκθεσή μας στον ήλιο. Και συνήθως κάνουμε ορισμένες βασικές κινήσεις για να το εφαρμόσουμε, καλύπτουμε τα χέρια, τα πόδια και πιθανώς το πρόσωπό μας. Αλλά υπάρχουν πολλά σημεία που μάλλον ξεχνάμε, όταν προσπαθούμε να προστατευτούμε από την υπεριώδη ακτινοβολία.

5 σημεία του σώματος που ξεχνάμε να προστατεύσουμε από την ηλιακή ακτινοβολία

Κρανίο (τριχωτό της κεφαλής)

Περιέργως, αν και το κεφάλι μας είναι βασικό σημείο έκθεσης στον ήλιο, σπάνια σκεφτόμαστε να το προστατεύσουμε – γι’ αυτό και συχνά μετά την παραλία είναι πιθανό να μας πιάσει φαγούρα εκεί ή να παρατηρήσουμε ότι έχει κοκκινίσει. Όσο μάλιστα μεγαλώνουμε, τα μαλλιά μας λεπταίνουν ή και λιγοστεύουν και όλο και περισσότερο κρανίο εκτίθεται. Προλάβετε το έγκαυμα εφαρμόζοντας ένα αντηλιακό σε σπρέι ανά δύο περίπου ώρες. Αν δεν θέλετε αντηλιακό στα μαλλιά σας, καλύψτε το κεφάλι σας με ένα καπέλο.

Advertisment

Αυτιά

Το 7% σχεδόν των μελανωμάτων στο κεφάλι εμφανίζεται στα αυτιά, σύμφωνα με τους γιατρούς. Είναι πράγματι ένα σημείο που ποτέ δεν θα σκεφτόμασταν ότι χρειάζεται προστασία, όμως είναι κι αυτό επικίνδυνα εκτεθειμένο. Γι’ αυτό, μην ξεχνάτε είτε τα αρκετά καλυπτικά καπέλα, είτε αντηλιακό σε λοσιόν.

Χείλη

Ξέρουμε πώς να αντιμετωπίσουμε τα ξηρά, σκασμένα χείλη, αλλά είστε προσεκτικοί σε σχέση με την έκθεσή τους στον ήλιο; Είναι το δεύτερο πιο σημαντικό σημείο που χρειάζεται να προστατεύσετε, καθώς έρχονται σε άμεση επαφή με τις ακτίνες του ήλιου. Υπάρχουν λιποζάν με δείκτη προστασίας που μπορούν να τα προστατεύσουν. Το μεγαλύτερο ποσοστό καρκίνου στα χείλη εμφανίζεται στο πάνω χείλος που βλέπει και περισσότερο ο ήλιος.

Αυχένας – Λαιμός

Συχνά ξεχνάμε να βάλουμε ενυδατική ή αντιγηραντική κρέμα στο λαιμό μας· το ίδιο συμβαίνει και με το αντηλιακό μας. Όταν λοιπόν βάζετε αντηλιακό προσώπου, βάλτε και στο λαιμό σας. Η εφαρμογή είναι καλύτερο να γίνεται 15 λεπτά πριν την έκθεσή σας στον ήλιο και να ανανεώνεται αν μπαίνετε στη θάλασσα ή ιδρώνετε συχνά.

Advertisment

Παλάμες χεριών και πόδια

Υπάρχει μια μορφή καρκίνου που ονομάζεται μελάνωμα εφηλίδων των άκρων, που συχνά εντοπίζεται στις πατούσες των ποδιών και στις παλάμες των χεριών. Είναι πιο συχνή σε ανθρώπους με σκουρότερο τόνο επιδερμίδας. Για να προστατεύσετε αυτές τις περιοχές, απλώστε από την αρχή εκεί αντηλιακό και μην ξεχνάτε τις περιοχές ανάμεσα στα δάχτυλα.

Πηγές:

journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0212548
www.skincancer.org/blog/you-missed-a-spot/

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Κακή αναπνοή: Οι αιτίες που την προκαλούν και οι τροφές που την καταπολεμούν
Προβλήματα στο έντερο: Πώς συνδέονται με τη νόσο του Πάρκινσον
Πόσο καθυστερεί την ανάπτυξη των παιδιών ο χρόνος μπροστά στις οθόνες
Καρκίνος: 7 πρωτοπόροι Έλληνες δημιουργούν εργαλείο AI που ανιχνεύει μεταστάσεις

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση