,

Γάλα καρύδας: Τα οφέλη, οι τρόποι χρήσης και οι παρενέργειές του

Το γάλα καρύδας είναι μια εναλλακτική λύση απέναντι στα ζωικά γάλατα. Παράλληλα προσφέρει μια σειρά από οφέλη για την υγεία. Αξίζει ωστόσο να ρίξουμε

Γάλα καρύδας: Οφέλη, χρήσεις και παρενέργειες

Το γάλα καρύδας είναι μια εναλλακτική λύση απέναντι στα ζωικά γάλατα. Παράλληλα προσφέρει μια σειρά από οφέλη για την υγεία.

Αξίζει ωστόσο να ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά.

Advertisment

Τι είναι το γάλα καρύδας;

Το γάλα καρύδας προέρχεται από τη λευκή σάρκα ώριμων καφέ καρύδων έχει παχιά σύσταση και πλούσια, κρεμώδη υφή.

Ταϊλανδέζικη και άλλες νοτιοανατολικές ασιατικές κουζίνες περιλαμβάνουν συνήθως αυτό το γάλα κατά κόρων στις συνταγές τους. Είναι επίσης δημοφιλές στη Χαβάη, την Ινδία και ορισμένες χώρες της Νότιας Αμερικής και της Καραϊβικής.

Το γάλα καρύδας ωστόσο δεν πρέπει να συγχέεται με το νερό καρύδας, το οποίο βρίσκεται φυσικά σε ανώριμες πράσινες καρύδες.

Advertisment

Σε αντίθεση με το νερό καρύδας, το γάλα δεν είναι φυσικό αποτέλεσμα από τις καρύδες, αντ ‘αυτού, η στερεή λευκή σάρκα της καρύδας αναμιγνύεται με νερό για να φτιαχτεί το γάλα καρύδας, το οποίο ως αποτέλεσμα αποτελείται περίπου από 50% νερό!

Αντίθετα, το νερό καρύδας είναι περίπου 94% νερό. Περιέχει πολύ λιγότερα λιπαρά και πολύ λιγότερα θρεπτικά συστατικά από το γάλα καρύδας.

Πώς κατασκευάζεται;

Το γάλα καρύδας ταξινομείται ως παχύ ή αραιό με βάση τη συνοχή και το πόσο μεταποιείται.

Παχύ

Η στερεά σάρκα καρύδας τρίβεται λεπτά και βράζεται ή σιγοβράζεται σε νερό. Το μείγμα στη συνέχεια στραγγίζεται μέσω τυροκομείου για να παράγει παχύ γάλα καρύδας.

Αραιό

Αφού φτιάξετε παχύ γάλα καρύδας, η τριμμένη καρύδα που παραμένει στο πανί σιγοβράζει σε νερό. Η διαδικασία στραγγίσματος στη συνέχεια επαναλαμβάνεται για την παραγωγή αραιού γάλακτος.

Στην παραδοσιακή κουζίνα, το παχύ γάλα καρύδας χρησιμοποιείται σε επιδόρπια και παχύρρευστες σάλτσες. Το λεπτό γάλα χρησιμοποιείται σε σούπες και απλές σάλτσες.

Τα περισσότερα κονσερβοποιημένα γάλατα καρύδας περιέχουν έναν συνδυασμό αραιού και παχιού γάλακτος.

Διατροφική σύσταση

Το γάλα καρύδας είναι μια τροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες.

Το γάλα είναι επίσης μια καλή πηγή διαφόρων βιταμινών και μετάλλων. Ένα φλιτζάνι (240 ml) περιέχει:

 • Θερμίδες: 552
 • Λίπος: 57 γραμμάρια
 • Πρωτεΐνη: 5 γραμμάρια
 • Υδατάνθρακες: 13 γραμμάρια
 • Ίνες: 5 γραμμάρια
 • Βιταμίνη C: 11% της RDI
 • Φολικό: 10% του RDI
 • Σίδερο: 22% του RDI
 • Μαγνήσιο: 22% του RDI
 • Κάλιο: 18% του RDI
 • Χαλκός: 32% του RDI
 • Μαγγάνιο: 110% του RDI
 • Σελήνιο: 21% του RDI

Επιπλέον, ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι το γάλα καρύδας περιέχει μοναδικές πρωτεΐνες που μπορεί να παρέχουν οφέλη για την υγεία. Ωστόσο, απαιτείται περισσότερη έρευνα γι αυτό φυσικά.

Γάλα καρύδας οφέλη

Επιδράσεις στο βάρος και το μεταβολισμό

Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι τα λιπίδια MCT στο γάλα καρύδας μπορεί να ωφελήσουν την απώλεια βάρους, τη σύνθεση του σώματος και το μεταβολισμό.

Το λαυρικό οξύ αποτελεί περίπου το 50% του ελαίου καρύδας. Μπορεί να ταξινομηθεί ως λιπαρό οξύ μακράς αλυσίδας ή μεσαίας αλυσίδας, καθώς το μήκος της αλυσίδας και τα μεταβολικά αποτελέσματα είναι ενδιάμεσα μεταξύ των δύο.

Το λάδι καρύδας περιέχει επίσης 12%  λιπαρά οξέα μεσαίας αλυσίδας – καπρικό οξύ και καπρυλικό οξύ.

Σε αντίθεση με τα λιπαρά μεγαλύτερης αλυσίδας, τα MCT πηγαίνουν από το πεπτικό σύστημα απευθείας στο ήπαρ, όπου εκεί χρησιμοποιούνται για την παραγωγή της ενέργειας μας. Είναι λιγότερο πιθανό λοιπόν να αποθηκευτούν με αυτόν τον τρόπο ως λίπος.

Η έρευνα συμπεραίνει επίσης ότι τα MCTs μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της όρεξης και στη μείωση της πρόσληψης θερμίδων σε σύγκριση με άλλα λίπη.

Σε μια μικρή μελέτη, οι υπέρβαροι άνδρες που κατανάλωναν 20 γραμμάρια  MCT στο πρωινό τους έτρωγαν 272 λιγότερες θερμίδες στο μεσημεριανό γεύμα από αυτούς που κατανάλωναν αραβοσιτέλαιο.

Επιπλέον, τα MCT μπορούν να αυξήσουν τις δαπάνες θερμίδων και την καύση λίπους – τουλάχιστον προσωρινά.

Ωστόσο, οι μικρές ποσότητες MCT που βρίσκονται στο γάλα καρύδας είναι απίθανο να έχουν σημαντικές επιπτώσεις στο σωματικό βάρος ή στο μεταβολισμό οπότε δεν χρειάζεται να παίρνουμε κάτι ως δεδομένο. Μερικές ελεγχόμενες μελέτες σε παχύσαρκα άτομα και άτομα με καρδιακές παθήσεις δείχνουν ότι η κατανάλωση ελαίου καρύδας μείωσε την περιφέρεια της μέσης τους. Όμως, το λάδι καρύδας δεν είχε καμία επίδραση στο σωματικό βάρος.

Καμία μελέτη δεν έχει εξετάσει άμεσα πώς το γάλα καρύδας επηρεάζει το βάρος και το μεταβολισμό. Απαιτούνται περαιτέρω μελέτες προτού γίνουν οποιεσδήποτε αξιώσεις.

Επιδράσεις στη χοληστερόλη και την υγεία της καρδιάς

Επειδή το γάλα καρύδας έχει υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά, μπορεί μερικές φορές να αναρωτιόμαστε εάν είναι στην πραγματικότητα μια πραγματικά υγιεινή τροφή.

Δεν υπάρχουν πολλές έρευνες που να εξετάζουν το γάλα καρύδας συγκεκριμένα, αλλά μια μελέτη δείχνει ότι μπορεί να ωφελήσει τα άτομα με φυσιολογικά ή και με υψηλά επίπεδα χοληστερόλης.

Μια μελέτη οκτώ εβδομάδων σε 60 άνδρες διαπίστωσε ότι το κουάκερ με γάλα καρύδας μείωσε την «κακή» χοληστερόλη LDL περισσότερο από κουάκερ με γάλα σόγιας. Το κουάκερ με γάλα καρύδας αύξησε επίσης την «καλή» χοληστερόλη HDL κατά 18%, σε σύγκριση με μόνο το 3% για τη σόγια.

Οι περισσότερες μελέτες για το λάδι καρύδας ή για τις νιφάδες καρύδας διαπίστωσαν επίσης βελτιώσεις στα επίπεδα «κακής» χοληστερόλης LDL, «καλής» HDL χοληστερόλης ή / και τριγλυκεριδίων.

Ωστόσο χρειάζονται περισσότερες μελέτες για να βγουν σαφή συμπεράσματα αναφορικά με τα πραγματικά οφέλη της καρύδας στην χοληστερόλη και στην υγεία της καρδιάς μας.

Βοηθά το ανοσοποιητικό σύστημα

Οι καρύδες περιέχουν ένα λιπίδιο που ονομάζεται λαυρικό οξύ -όπως αναφέραμε και παραπάνω- και πολλοί ερευνητές πιστεύουν ότι το λαυρικό οξύ μπορεί να υποστηρίξει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Ορισμένα ευρήματα δείχνουν ότι το λαυρικό οξύ έχει αντιμικροβιακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Σε μια μελέτη των αντιμικροβιακών επιδράσεων του λαυρικού οξέος από καρύδες, οι ερευνητές απομόνωσαν διάφορα βακτηριακά στελέχη και τα εξέθεσαν σε λαυρικό οξύ.

Διαπίστωσαν ότι το λαυρικό οξύ ανέστειλε αποτελεσματικά την ανάπτυξη των Staphylococcus aureus, Streptococcus pneumoniae και Mycobacterium tuberculosis.

Άλλοι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το λαυρικό οξύ προκαλεί ουσιαστικά τον κυτταρικό θάνατο, σε καρκινικά κύτταρα μαστού και ενδομητρίου. Τα ευρήματα δείχνουν ότι αυτό το οξύ αναστέλλει την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων διεγείροντας ορισμένες πρωτεΐνες υποδοχέων που ρυθμίζουν την ανάπτυξη των κυττάρων.

Άλλα πιθανά οφέλη για την υγεία

Το γάλα καρύδας μπορεί επίσης:

Να βοηθήσει στη μείωση φλεγμονής

Μελέτες σε ζώα διαπίστωσαν ότι το εκχύλισμα καρύδας και το έλαιο καρύδας μείωσαν τη φλεγμονή και το πρήξιμο σε τραυματισμένους αρουραίους και ποντίκια.

Να βοηθήσει στη μείωση του μεγέθους του έλκους στομάχου

Σε μία μελέτη, το γάλα καρύδας μείωσε το μέγεθος του έλκους στομάχου σε αρουραίους κατά 54% – αποτέλεσμα συγκρίσιμο με την επίδραση ενός φαρμάκου κατά του έλκους.

Να βοηθήσει στην καταπολέμηση ιών και βακτηρίων

Μελέτες δοκιμαστικών σωλήνων δείχνουν ότι το λαυρικό οξύ μπορεί να μειώσει τα επίπεδα ιών και βακτηρίων που προκαλούν λοιμώξεις.

Γάλα καρύδας και πιθανές παρενέργειες

Όπως όλοι γνωρίζουμε, μέτρον άριστον. Με μέτρο, το γάλα καρύδας μπορεί να έχει πολλά οφέλη για την υγεία, αλλά η υπερβολική του κατανάλωση μπορεί να προκαλέσει διάφορα προβλήματα.

Το γάλα καρύδας περιέχει υψηλά επίπεδα θερμίδων και λιπών. Η υπερβολική κατανάλωση γάλακτος και η διατροφή πλούσια σε υδατάνθρακες μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση βάρους χωρίς πολλές φορές να το αντιληφθούμε κιόλας.

Το γάλα καρύδας περιέχει επίσης ζυμώσιμους υδατάνθρακες. Αυτού του τύπου οι υδατάνθρακες μπορεί να προκαλέσουν πεπτικά προβλήματα, όπως διάρροια ή δυσκοιλιότητα, σε άτομα με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου ή άλλου τύπου γαστρεντερικές παθήσεις.

Αν και η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των Ηνωμένων Πολιτειών (FDA) κατατάσσει τις καρύδες στους ξηρούς καρπούς, τεχνικά, είναι φρούτα!

Συνήθως, τα άτομα με αλλεργίες στα καρύδια δεν μπορούν να καταναλώνουν προϊόντα καρύδας. Διότι, ορισμένες πρωτεΐνες στις καρύδες είναι παρόμοιες με αυτές των ξηρών καρπών και μπορεί να εμφανιστούν αλλεργικές αντιδράσεις.

Σας αποτέλεσμα όλων των ανωτέρω λοιπόν, χρειάζεται να καταναλώνουμε το γάλα καρύδας με προσοχή και στην οποιαδήποτε δυσφορία να επικοινωνήσουμε άμεσα με τον ειδικό υγείας μας.

Συμπτώματα που αξίζει να μην αμελούμε:

 • Πιθανό αίσθημα δυσφορίας
 • Κοιλιακό άλγος
 • Διάρροια
 • Εμετός
 • Κνησμός
 • Φαγούρα
 • Ζάλη
 • Απώλεια συνείδησης
 • Δυσκολία στην αναπνοή

Πηγή:

www.healthline.com/nutrition/coconut-milk

www.medicalnewstoday.com/articles/323743

Διαβάστε επίσης | Γάλα γαϊδούρας: Οι ευεργετικές του ιδιότητες, τρόποι χρήσης και τα οφέλη του στην υγεία

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

H εύκολη κίνηση που μακραίνει τη ζωή και σώζει την καρδιά – Kάντε την καθημερινά
Έρευνα: Τα μικροπλαστικά έχουν περάσει στο σπέρμα των περισσότερων ανδρών
Νέο τεστ προβλέπει την άνοια 9 χρόνια πριν από τα πρώτα συμπτώματα
Ο ρόλος του φύλου στη διάγνωση του αυτισμού: Νέα επιστημονικά ευρήματα

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση