, , ,

Έρευνα: Ποια είναι η καλύτερη ώρα για ύπνο αν θέλουμε να έχουμε καρδιακά οφέλη

Έρευνα δείχνει ότι μπορεί να υπάρξει η βέλτιστη ώρα για να κοιμηθούμε, όσον αφορά την υγεία της καρδιάς.

Έρευνα: Ποια είναι η καλύτερη ώρα για ύπνο αν θέλουμε να έχουμε καρδιακά οφέλη

Αν και πολλοί μη ελεγχόμενοι παράγοντες όπως η γενετική μπορούν να επηρεάσουν την υγεία της καρδιάς, η επιστήμη τονίζει ότι ένα μεγάλο ποσοστό (σχεδόν 80%) όλων των περιπτώσεων καρδιαγγειακών παθήσεων μπορούν να προληφθούν μέσω του τρόπου ζωής μας. Μία έκφανση αυτού του τρόπου ζωής εκτός από τη διατροφή και την σωματική άσκηση, είναι και ο ποιοτικός ύπνος.

Μάλιστα, έρευνα δείχνει ότι μπορεί επίσης να υπάρξει η βέλτιστη ώρα για να κοιμηθούμε – τουλάχιστον όσον αφορά την υγεία της καρδιάς. Όχι πολύ νωρίς και όχι πολύ αργά, με τη χρυσή τομή να βρίσκεται μεταξύ 10μμ και 11μμ.

Advertisment

Η μελέτη, η οποία βασίζεται σε δεδομένα από περισσότερους από 88.000 συμμετέχοντες της UK Biobank, υποδηλώνει ότι ο ύπνος στις 10 το βράδυ ή λίγο μετά συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου σε σύγκριση με τον ύπνο νωρίτερα ή αργότερα το βράδυ.

Η μελέτη δεν μπορεί να αποδείξει ότι η πρώιμη ή η καθυστερημένη ώρα ύπνου συμβάλλει στην ανάπτυξη καρδιαγγειακών παθήσεων – και αυτό διότι το πότε κοιμούνται οι άνθρωποι μπορεί να συνδέεται με άλλες συνθήκες υγείας ή συμπεριφορές, όπως η αργοπορία και η κατανάλωση αλκοόλ, που μπορεί να συνδέονται με τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων. Επιπλέον, η μελέτη δεν εξέτασε διεξοδικά την ποιότητα του ύπνου των συμμετεχόντων, παρά μόνο τη διάρκεια και τον χρόνο.

Ωστόσο, ο Δρ David Plans, επικεφαλής της έρευνας στην Huma Therapeutics και λέκτορας στο Πανεπιστήμιο του Exeter, ο οποίος συνέγραψε τη μελέτη, δήλωσε ότι υπάρχει πιθανότητα η πρώιμη ή η καθυστερημένη ώρα ύπνου να έχει ως αποτέλεσμα τα άτομα να χάνουν σημαντικές ενδείξεις, όπως το πρωινό φως της ημέρας, που βοηθούν στην επαναφορά του εσωτερικού ρολογιού του σώματος σε καθημερινή βάση.

Advertisment

Εάν το ρολόι του σώματος δεν επαναρυθμίζεται σωστά για μεγάλο χρονικό διάστημα, «αυτή η κακή ευθυγράμμιση των συμπεριφορών και του κιρκάδιου ρολογιού αυξάνει τη φλεγμονή και μπορεί να επηρεάσει τη ρύθμιση της γλυκόζης, τα οποία και τα δύο μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου», δήλωσε ο Plans.

Γράφοντας στο περιοδικό European Heart Journal – Digital Health, ο Plans και οι συνεργάτες του αναφέρουν ότι 3.172 από τους 88.026 συμμετέχοντες, που προσλήφθηκαν μεταξύ 2006 και 2010, ανέπτυξαν καρδιαγγειακή νόσο σε μέσο χρόνο παρακολούθησης 5,7 ετών, ενώ κανένας από αυτούς δεν είχε την πάθηση, ή διαταραχή ύπνου, κατά την έναρξη της μελέτης.

Στη συνέχεια, η ομάδα αξιοποίησε δεδομένα από συσκευές που φορούσαν οι συμμετέχοντες στον καρπό τους για επτά ημέρες, προκειμένου να διερευνήσει αν υπήρχε συσχέτιση με την ώρα που οι συμμετέχοντες κοιμόντουσαν τη νύχτα. Η ομάδα διαπίστωσε ότι από τους 3.172 συμμετέχοντες, 1.371 κοιμόντουσαν μετά τα μεσάνυχτα κατά μέσο όρο κατά τη διάρκεια των επτά ημερών που φορούσαν τη συσκευή, 1.196 μετά τις 11 το βράδυ και 473 κοιμούνταν από τις 10 το βράδυ. Μόνο 132 αποκοιμήθηκαν πριν από τις 10 το βράδυ.

Αφού έλαβαν υπόψη διάφορες πληροφορίες, όπως η ηλικία, το φύλο, η κατάσταση του καπνίσματος, η διάρκεια του ύπνου, το αν είχαν διαβήτη, η αρτηριακή τους πίεση και η κοινωνικοοικονομική τους κατάσταση, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες που αποκοιμήθηκαν μεταξύ 22:00 και 22:59 είχαν χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου από εκείνους που κοιμούνταν νωρίτερα ή αργότερα.

Πιο συγκεκριμένα, όσοι αποκοιμήθηκαν τα μεσάνυχτα ή αργότερα είχαν 25% υψηλότερο κίνδυνο να εμφανίσουν στη συνέχεια καρδιαγγειακή νόσο, ενώ όσοι αποκοιμήθηκαν πριν από τις 22:00 είχαν 24% αυξημένο κίνδυνο. Ακόμη και ο ύπνος μια ώρα αργότερα συνδέθηκε με διαφορά – όσοι έπεφταν για ύπνο μεταξύ 23:00 και 23:59 είχαν 12% μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου από όσους κοιμούνταν την προηγούμενη ώρα.

«Επειδή προσαρμόσαμε επίσης όλους τους άλλους πιο κοινούς παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου, είναι σαφές ότι αυτή η συσχέτιση είναι σημαντική κατά κάποιο τρόπο», δήλωσε ο Plans. Η ομάδα αναφέρει ότι τα ευρήματα φαίνεται να είναι ισχυρότερα στις γυναίκες από ό,τι στους άνδρες, αν και οι λόγοι για αυτό παραμένουν ασαφείς.

Η μελέτη έχει περιορισμούς, όπως το γεγονός ότι βασίζεται μόνο σε δεδομένα από ενήλικες ηλικίας 43-79 ετών και οι συμμετέχοντες στη UK Biobank – μια βάση δεδομένων με γενετικές πληροφορίες και πληροφορίες για τον τρόπο ζωής που χρησιμοποιούν οι ερευνητές για να διερευνήσουν μυριάδες ζητήματα υγείας – είναι κυρίως λευκοί. Γι’ αυτό απαιτείται περαιτέρω έρευνα, με μεγαλύτερο αριθμό συμμετεχόντων, για να εξεταστούν τα ευρήματα, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχουν προς το παρόν αρκετά στοιχεία για να συνταγογραφηθεί στο κοινό μια συγκεκριμένη ώρα ύπνο.

Ωστόσο, η μελέτη τονίζει τη σημασία της υγιεινής του ύπνου – των συνηθειών που βοηθούν στην ποιοτική ξεκούραση. «Οι άνθρωποι συχνά υποθέτουν ότι οι καρδιαγγειακές παθήσεις είναι συνέπεια οργανικών επιδράσεων», δήλωσε ο Plans. «Ενώ στην πραγματικότητα, η συμπεριφορική επιρροή στο καρδιαγγειακό σύστημα ως αποτέλεσμα της διαταραχής του κιρκάδιου κύκλου είναι τεράστια».

Πηγή:

www.theguardian.com/lifeandstyle/2021/nov/09/sleep-at-10pm-linked-to-lower-risk-of-heart-disease-study-finds

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε; 8 τεχνικές αναπνοής που θα σας χαλαρώσουν στο λεπτό
Ανήκετε στο 10% των σπάνιων ανθρώπων παγκοσμίως; Είναι απλό να το διαπιστώσετε
11 Απριλίου: Παγκόσμια Ημέρα για την νόσο του Πάρκινσον | Τα πρώιμα συμπτώματα
Πώς τα αντικαταθλιπτικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης επηρεάζουν την ανάπτυξη του εγκεφάλου

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση