“Μαθημένη τεμπελιά”: Πώς να ξεφύγουμε από τον φαύλο κύκλο της αυτο-υποτίμησης και να εκμεταλλευτούμε τις δυνατότητές μας

Κάποιοι άνθρωποι εξηγούν την αίσθηση οκνηρίας ως αποτέλεσμα του φόβου αποτυχίας, της απόρριψης των σημερινών γρήγορων συνθηκών ζωής κλπ. Αλλά από την εμπειρία μου

"Μαθημένη τεμπελιά": Πώς να ξεφύγουμε από τον φαύλο κύκλο της αυτο-υποτίμησης και να εκμεταλλευτούμε τις δυνατότητές μας

Κάποιοι άνθρωποι εξηγούν την αίσθηση οκνηρίας ως αποτέλεσμα του φόβου αποτυχίας, της απόρριψης των σημερινών γρήγορων συνθηκών ζωής κλπ. Αλλά από την εμπειρία μου ως life coach μέχρι σήμερα, η συνήθεια της οκνηρίας εδράζεται σε άλλα αίτια.

Όταν ένας πελάτης μου αυτοπροσδιορίζεται ως «τεμπέλης», συνήθως αναφέρει ότι αυτή η συνήθεια τείνει να υφίσταται στην οικογένειά του/της – συνήθως σε έναν από τους δύο γονείς. Αυτή η προδιάθεση στην οκνηρία περνά από τον γονέα στο παιδί μέσω της καθημερινότητας και του παραδείγματος.

Advertisment

Και επειδή η οκνηρία είναι εξ ορισμού ευκολότερη από την αυτοπειθαρχία, το παιδί είναι ευκολότερο να υιοθετήσει μια τέτοια στάση στο μέλλον: ελάχιστα χόμπι, ακατάστατο υπνοδωμάτιο, άρνηση να κάνει δουλειές κλπ. Ο οκνηρός γονέας δεν διαθέτει το κίνητρο για να θέσει την πειθαρχία ως προτεραιότητα για το παιδί. Και φυσικά είναι υποκριτικό να το ζητήσει από το παιδί ενώ δεν το διαθέτει ο ίδιος.

Το οκνηρό παιδί τείνει να επιλέγει παρόμοιους φίλους: φίλους που δεν πειθαρχούν στο διάβασμα του σχολείου, που περνούν πολύ χρόνο σε βιντεοπαιχνίδια και στο ίντερνετ και στο μέλλον βρίσκουν καταφύγιο σε άλλες εξίσου εύκολες λύσεις, όπως την χρήση ουσιών. Άλλωστε, το ίδιο το σχολείο και το εκπαιδευτικό σύστημα δεν βοηθούν το παιδί με τον τρόπο δόμησής τους.

Ως ενήλικες, πολλοί οκνηροί άνθρωποι καταφέρνουν να κρατούν εργασίες χαμηλής προσπάθειας. Ακόμα κι αν είναι έξυπνοι, ακόμα κι αν εντυπωσιάζουν στις συνεντεύξεις και στην ικανότητά τους μαθαίνουν γρήγορα, σύντομα η οκνηρία αποκαλύπτει την χαμηλή ποιότητα και ποσότητα έργου που καταφέρνουν.

Advertisment

Προσεγγίσεις αντιμετώπισης

Φυσικά, δεν υπάρχει μαγικό χάπι για την αλλαγή προσωπικότητας, αλλά ορισμένες τακτικές έχουν βοηθήσει τους πελάτες μου, ίσως και εσάς:

– Το θεμελιώδες στοιχείο εδώ είναι να υπενθυμίζουμε στον εαυτό μας ότι εκτός από την απόλαυση της ζωής έχει αξία να συνεισφέρουμε με κάποιο τρόπο στον κόσμο. Μέχρι να το πιστέψετε, είναι αδύνατο να θέλετε να γίνετε πιο παραγωγικοί.

– Στον εργασιακό τομέα, στοχεύστε σε θέσεις που διαθέτουν έναν μοχλό πίεσης και έναν έλεγχο. Με αυτό τον τρόπο, ίσως αρχίσετε σταδιακά να λειτουργείτε και μέσω πρωτοβουλιών.

– Ακόμα και οι πιο οκνηροί άνθρωποι ενδιαφέρονται για το τι πιστεύουν οι άλλοι γι’ αυτούς. Αν επιδείξετε έστω και λίγη υπευθυνότητα, θα λάβετε περισσότερο σεβασμό από υπεύθυνους ανθρώπους, οι οποίοι θα αρχίσουν να σας προσεγγίζουν.

– Επιλέξτε έναν μη οκνηρό σύντροφο, αλλά κάντε το συνειδητά, ώστε να μπορείτε να «παρασύρεστε» από την ζωντάνια και την όρεξή του.

– Ως γονέας, σκεφτείτε ότι το παιδί σας βλέπει ως πρότυπο. Δεν θα θέλατε να γίνει το ίδιο οκνηρό και να θέτει εμπόδια στην ευτυχία του. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να υποκρίνεστε ότι έχετε συνεχώς όρεξη και διάθεση για τα πάντα. Αλλά χρειάζεται να βλέπει ότι έχετε χόμπι, ισχυρή προσωπικότητα και ενδιαφέροντα.

Marty Nemko, personal coach

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Η θαυματουργή δύναμη του υποσυνείδητου
Ξεπερνώντας την περιοριστική πεποίθηση του "δεν είμαι δημιουργικός/ή"
Υπάρχει μια πλευρά της προσωπικότητάς μας που παραμένει ξένη για εμάς, ενώ οι άλλοι μπορούν να τη δουν
Μαθαίνοντας να επιθυμούμε τα πράγματα όπως συμβαίνουν

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση