Από την στιγμή που μπήκε σε τροχιά γύρω από τον Δία το 2016, το διαστημικό σκάφος Juno της NASA μας έχει προσφέρει πολλές πληροφορίες για τον μεγαλύτερο πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος. Συγκεκριμένα, οι κάμερές του μας έχουν επιτρέψει να θαυμάσουμε την εκπληκτική ατμόσφαιρα και το έδαφος του πλανήτη.

Φωτογραφία: NASA/JPL-Caltech/SwRI/MSSS/Betsy Asher Hall/Gervasio Robles

Οι επικεφαλής της αποστολής σχολίασαν ότι τα αποτελέσματα μας έδειξαν πόσο διαφορετικός είναι ο πλανήτης Δίας στην πραγματικότητα από αυτό που περιμέναμε. Οι επιστήμονες θεωρούσαν ότι ο πλανήτης ήταν σχετικά ομοιόμορφος και δεν είχε πολλά να μας προσφέρει ως προς τη μορφολογία του. Ωστόσο, οι μαγευτικές αυτές εικόνες δείχνουν το εντελώς αντίθετο.

NASA: Μαγευτικές φωτογραφίες του πλανήτη Δία μοιάζουν με πίνακες ζωγραφικής

Φωτογραφία: NASA / SwRI / MSSS / Gerald Eichstädt / Seán Doran

Στις φωτογραφίες φαίνονται σύννεφα διαφόρων σχηματισμών και χρωμάτων που εξάπτουν την ανθρώπινη φαντασία και μας θυμίζουν μαγευτικούς πίνακες γνωστών ζωγράφων, όπως του Βαν Γκονγκ. Ο πλανήτης Δίας είναι ένας γίγαντας αερίων (μάλιστα έχει μάζα 2,5 φορές όσο η μάζα όλων των άλλων πλανητών του ηλιακού συστήματος μαζί) και ανήκει στην ίδια ομάδα με τον Κρόνο, τον Ουρανό και τον Ποσειδώνα.

Κάτι που μπορεί να μην γνωρίζατε είναι πως ο Δίας αποτελεί το τρίτο φωτεινότερο αντικείμενο στον ουρανό τις νύχτες μετά το Φεγγάρι και τον πλανήτη Αφροδίτη. Μπορεί κανείς, λοιπόν, να τον εντοπίσει στον ουρανό, αλλά δεν μπορεί να αντιληφθεί πώς κινείται η επιφάνεια και κυρίως η ατμόσφαιρά του.

NASA: Μαγευτικές φωτογραφίες του πλανήτη Δία μοιάζουν με πίνακες ζωγραφικής

Φωτογραφία: NASA / JPL / SwRI / MSSS; Image editing by Gerald Eichstädt

NASA: Μαγευτικές φωτογραφίες του πλανήτη Δία μοιάζουν με πίνακες ζωγραφικής

Φωτογραφία: NASA / JPL-Caltech / SwRI / MSSS / Gabriel Fiset

Το όνομα δόθηκε από τους Έλληνες και τους Ρωμαίους που τον είχαν ήδη παρατηρήσει στον έναστρο ουρανό από τα αρχαία χρόνια. Από τις μαγευτικές αυτές φωτογραφίες που έδωσε στο φως της δημοσιότητας η NASA, μπορούμε να αντιληφθούμε ότι η φωτεινότητα, τα χρώματα και η μορφή του αλλάζουν ελαφρώς μέσα στο έτος· αυτή ακριβώς είναι και η μαγεία του.

Πηγές:

mymodernmet.com

Κεντρική φωτογραφία: NASA / JPL / SwRI / MSSS; Image editing by Gerald Eichstädt

Έχω κάνει ήδη LIKE. Μην μου το ξαναδείξετε