, ,

Η παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου από κορονοϊό κατά 48%, σύμφωνα με έρευνα

Η παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου από Covid-19 κατά 48% και μπορεί να κάνει ακόμα και τα εμβόλια κατά της νόσου λιγότερο αποτελεσματικά, σύμφωνα

Η παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου από κορονοϊό κατά 48%, σύμφωνα με έρευνα

Η παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου από Covid-19 κατά 48% και μπορεί να κάνει ακόμα και τα εμβόλια κατά της νόσου λιγότερο αποτελεσματικά, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύει η Guardian.

Τα ευρήματα της έρευνας, στην οποία χρησιμοποιήθηκαν παγκόσμια δεδομένα, περιγράφηκαν από τον κύριο ερευνητή ως «τρομακτικά» και δείχνουν ότι ο κίνδυνος που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι με παχυσαρκία είναι μεγαλύτερος απ’ ότι θεωρούταν. Η έρευνα – πρόκειται για συνεργασία ανάμεσα στο Πανεπιστήμιο της Βόρεια Καλιφόρνια, το Συμβούλιο Υγείας της Σαουδικής Αραβίας και την Παγκόσμια Τράπεζα – θα αυξήσει την πίεση στις κυβερνήσεις για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας.

Advertisment

Στην έρευνα, ο Δείκτης Μάζας Σώματος ορίστηκε όπως και παγκοσμίως ως άνω των 30 για τα άτομα με παχυσαρκία. Τα δεδομένα δείχνουν ότι ο κίνδυνος να νοσηλευτούν σε νοσοκομείο με τον ιό αυξάνεται κατά 113% και οι πιθανότητες να χρειαστούν εντατική φροντίδα φθάνουν στο 74%. Η μελέτη έγινε από τον καθηγητή Barry Popkin, του τμήματος διατροφολογίας UNC Gillings Global School of Public Health.

Ο ίδιος δήλωσε: «Με επηρεάζουν πολύ τα αποτελέσματα. Είναι ένα ποσοστό που φτάνει σχεδόν στο 50%. Και είναι ένα τρομακτικό νούμερο. Όλο αυτό είναι μεγαλύτερο απ’ ότι περίμενα». Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Obesity Reviews και ουσιαστικά αποτελεί μια μετανάλυση από πολλές έρευνες που έχουν διεξαχθεί σε όλο τον κόσμο, όπως στην Κίνα, την Ιταλία, τη Γαλλία, τις ΗΠΑ και την Αγγλία. Άλλωστε, η παχυσαρκία είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα.

Οι άνθρωποι με παχυσαρκία έχουν συχνά υποκείμενα προβλήματα υγείας που τους θέτουν σε υψηλότερο κίνδυνο αν νοσήσουν με κορονοϊό, όπως καρδιοπάθεια και διαβήτη τύπου 2. Η παχυσαρκία επίσης προκαλεί μεταβολικές αλλαγές, όπως αντίσταση στην ινσουλίνη και φλεγμονές που δυσκολεύουν τις προσπάθειες του οργανισμού να επιτεθεί στον ιό.

Advertisment

Η καθηγήτρια Melinda Beck, συνεργάτιδα στην έρευνα δήλωσε ότι αυτοί οι άνθρωποι είναι πολύ πιθανό να εμφανίσω σωματικές δυσκολίες που εμποδίζουν την αντιμετώπιση του κορονοϊού, όπως υπνική άπνοια, η οποία αυξάνει την πνευμονική υπέρταση ένας δείκτης μάζας σώματος που αυξάνει τις δυσκολίες στη διασωλήνωση.

Το ακόμα πιο τρομακτικό εύρημα είναι πως ούτε και τα εμβόλια μπορεί να λειτουργήσουν απολύτως αποτελεσματικά σε άτομα με παχυσαρκία και αυτή είναι μια γνώση που μέχρι σήμερα έχουν οι επιστήμονες από αντίστοιχες δοκιμές με εμβόλια για τον SARS και με το εμβόλιο της κοινής γρίπης.

Πηγή:

theguardian.com/world/2020/aug/26/obesity-increases-risk-of-covid-19-death-by-48-study-finds

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Έρευνα: Η επιβράδυνση της ομιλίας μπορεί να αποτελεί μεγαλύτερη πρώιμη ένδειξη άνοιας
Ελκώδης κολίτιδα: Πώς επηρεάζει την ψυχική ευεξία
Αλτσχάιμερ: Το σημείο του σώματος που μαρτυρά πρόωρα τον κίνδυνο
Υπουργείο Υγείας: Ανακοίνωσε την αποστολή ακριβών φαρμάκων στο σπίτι | Ποιες παθήσεις αφορά

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση