, , ,

Τα παιδιά γεννιούνται με αλτρουισμό και αλληλεγγύη. Πώς να ενισχύσουμε αυτά τα χαρακτηριστικά

Πολλοί πιστεύουν ότι τα παιδιά διαθέτουν έμφυτο εγωισμό, αλλά πρόσφατες έρευνες ψυχολόγων υποδεικνύουν ότι αυτό δεν είναι απαραίτητο. Ο Felix Warneken, ερευνητής από το

Τα παιδιά γεννιούνται με αλτρουισμό και αλληλεγγύη. Πώς να ενισχύσουμε αυτά τα χαρακτηριστικά

Πολλοί πιστεύουν ότι τα παιδιά διαθέτουν έμφυτο εγωισμό, αλλά πρόσφατες έρευνες ψυχολόγων υποδεικνύουν ότι αυτό δεν είναι απαραίτητο. Ο Felix Warneken, ερευνητής από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν έχει αφιερώσει τα τελευταία 17 χρόνια μελετώντας νήπια και έχει μάθει ότι τα παιδιά επιδεικνύουν αλτρουιστικές συμπεριφορές από πολύ μικρή ηλικία.

«Βρήκαμε ότι τα παιδιά έχουν μια αυθόρμητη τάση να νοιάζονται για τους άλλους», αναφέρει στη Huffpost. «Βοηθούν από νωρίς και το κάνουν αυθόρμητα χωρίς να τους ζητηθεί, να τους προσφερθεί ανταμοιβή ή να τους βλέπουν οι γονείς τους. Αυτό μας κάνει να πιστεύουμε ότι η ανθρώπινη φύση δεν είναι πλήρως εγωιστική, αλλά ότι είμαστε εξοπλισμένοι με αλτρουιστικές προθέσεις επίσης».

Advertisment

Οι ενήλικες παίζουν σημαντικό ρόλο στην καθοδήγηση των παιδιών καθώς αυτά μεγαλώνουν και μαθαίνουν να εξισορροπούν τον αλτρουισμό με τα προσωπικά τους συμφέροντα. Πώς μπορούν, λοιπόν οι γονείς και οι φροντιστές να ενισχύουν αυτές τις φυσικές τους τάσεις και να αναθρέψουν παιδιά που διέπονται από αλτρουισμό;

8 τρόποι να ενισχύσουμε τον αλτρουισμό των παιδιών

– Μιλήστε για συναισθήματα: Ο αλτρουισμός έχει ως βάση του την ενσυναίσθηση, δηλαδή την ικανότητα να καταλαβαίνουν τα συναισθήματα του άλλου. Γι’ αυτό χρειάζεται να δώσουμε έμφαση στην ανάπτυξη συναισθηματικής νοημοσύνης. Διδάξτε στα παιδιά να αναγνωρίζουν τα συναισθήματά τους και να τα επεξεργάζονται.

– Μοιραστείτε διαφορετικές οπτικές: Καθώς τα παιδιά αναπτύσσουν την συναισθηματική νοημοσύνη, αρχίζουν να μπαίνουν στη θέση του άλλου και να καταλαβαίνουν τις εμπειρίες και τις οπτικές τους. Αυτό ενισχύεται μέσα από ουσιαστικές συζητήσεις.

Advertisment

– Συζητήσεις προσαρμοσμένες στην ηλικία: Μην πιέζετε τα παιδιά στο να μοιράζονται τα πάντα. Τα νήπια για παράδειγμα, μόλις έχουν αρχίσει να διαχωρίζουν τι είναι δικό τους και τι όχι. Οπότε χρειάζεται σεβασμός των ηλικιακών ορίων. Μπορείτε να ξεκινήσετε από απλά πράγματα, όπως το να σκεφτούν να πάρουν μαζί τους στο τραπέζι περισσότερα πιρούνια για τους άλλους.

– Γίνετε κι εσείς πρότυπο προς μίμηση: Γι’ αυτό είναι σημαντικό να αξιολογήσετε το δικό σας επίπεδο αλτρουισμού και να δείχνετε περισσότερο αυτές τις ποιότητες στα παιδιά σας.

– Δώστε έμφαση στην ευγνωμοσύνη: Η εξάσκηση της ευγνωμοσύνης έχει ατέλειωτα συναισθηματικά οφέλη και αποτελεί το κλειδί για την ανάπτυξη ενσυναίσθησης και αλτρουισμού. Όταν τα παιδιά εκτιμήσουν και νιώσουν ευγνωμοσύνη για όλα όσα έχουν, θα θέλουν περισσότερο να στηρίξουν όσους είναι λιγότερο τυχεροί.

– Εκθέστε τα στη διαφορετικότητα: Κοινωνικοποιήστε τα παιδιά με νέα πρόσωπα και μέρη που είναι διαφορετικά απ’ ότι έχουν συνηθίσει στην καθημερινότητά τους. Βοηθήστε τα να νιώθουν άνετα με το διαφορετικό και να το επιζητούν.

– Ανταμείψτε την αλτρουιστική συμπεριφορά: Οι γονείς συχνά επαινούν τα παιδιά τους που τα πήγαν καλά στο τεστ του σχολείου. Μπορούν να κάνουν το ίδιο για εκφράσει ενσυναίσθησης και αλτρουισμού, ώστε να προσφέρουν θετική ενίσχυση.

– Ενισχύστε την ισορροπία: Οι ειδικοί τονίζουν ότι υπάρχει μια χρυσή τομή ανάμεσα στον υγιή εγωισμό και στην υγιή αλληλεγγύη. Οι γονείς δεν πρέπει να απαιτούν τα παιδιά τους να δίνουν ό,τι έχουν στους άλλους, επειδή αυτό μπορεί να οδηγήσει σε συνεξαρτητικές συμπεριφορές στην ενήλικη ζωή, όπως στην άρνηση προσωπικών αναγκών και στην υπερβολική και συνεχή αυτοθυσία.

Πηγή:

https://www.huffpost.com/entry/how-to-raise-unselfish-altruistic-kids

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Γιατί παραμελούμε συγγενείς και φίλους για τους νέους συντρόφους μας; Ίσως φταίνε… οι ορμόνες
Ποια είναι η νέα «θεραπεία» για τη μοναξιά; Κάντε έναν φίλο τον χρόνο
Ποιες είναι οι επιπτώσεις του έρωτα στον εγκέφαλό μας
Η φράση που καταστρέφει τις σχέσεις, σύμφωνα με ψυχολόγο του Χάρβαρντ

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση