, , ,

Διαβήτης τύπου 2: Η παχυσαρκία εξαπλασιάζει τις πιθανότητες εμφάνισής του

Μια νέα δανέζικη έρευνα αποδεικνύει ότι η παχυσαρκία εξαπλασιάζει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.

Διαβήτης τύπου 2: Η παχυσαρκία εξαπλασιάζει τις πιθανότητες εμφάνισής του

Η παχυσαρκία έχει ήδη πολλές φορές στο παρελθόν συνδεθεί με την ανάπτυξη διαβήτη. Σε μικρότερο βαθμό επίδρασης συγκαταλέγονται τα γονίδια και ο ανθυγιεινός τρόπος ζωής, που επίσης αυξάνουν τον κίνδυνο. Σύμφωνα με τη Διεθνή Ομοσπονδία για τον Διαβήτη περίπου 425 εκατομμύρια άνθρωποι 20 έως 79 ετών ζούσαν με διαβήτη το 2017, ένα νούμερο που αναμένεται δυστυχώς να ξεπεράσει τα 600 εκατομμύρια μέχρι το 2045.

Μια νέα δανέζικη έρευνα αποδεικνύει τώρα ότι η παχυσαρκία εξαπλασιάζει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2. Τα σημαντικά αυτά ευρήματα παρουσιάστηκαν στο φετινό συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Μελέτη του Διαβήτη, που πραγματοποιείται στη Βαρκελώνη από τις 16 μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου.

Advertisment

Η δρ Χερμίνα Γιακούποβιτς του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης μαζί με την ομάδα της ακολούθησαν και εξέτασαν 9.600 άτομα. Το 49.6% ήταν γυναίκες, το 50.4% άνδρες και η ηλικία κυμαινόταν από τα 50 μέχρι τα 65 έτη. Οι μισοί σχεδόν συμμετέχοντες (το 49,5%) ανέπτυξαν διαβήτη τύπου 2 κατά τη διάρκεια μιας περιόδου σχεδόν 15 ετών.

Η μελέτη τους επιβεβαίωσε ότι η παχυσαρκία και ο ανθυγιεινός τρόπος ζωής είναι πράγματι οι μεγαλύτεροι παράγοντες κινδύνου για τον διαβήτη, ασχέτως της γενετικής προδιάθεσης. Τα ευρήματά τους μάλιστα αποκάλυψαν ότι η παχυσαρκία (με δείκτη μάζας σώματος άνω του 30) αυξάνει κατά 6 περίπου φορές τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2, σε αντίθεση με όσους έχουν υγιές βάρος.

Σήμερα η βασική στρατηγική για την πρόληψη του διαβήτη, την οποία και επαναλαμβάνουν συνεχώς γιατροί και ανθρωπολόγοι, είναι η διατήρηση του φυσιολογικού βάρους και ο υγιεινός τρόπος ζωής, δηλαδή άσκηση, αποφυγή κατανάλωσης αλκοόλ και καπνίσματος και φυσικά υγιεινή διατροφή.

Advertisment

Πολλές ακόμα έρευνες έχουν αναφερθεί στη συννοσηρότητα που εμφανίζεται σε περιπτώσεις διαβήτη. Για παράδειγμα, γυναίκες που βρίσκονται σε προστάδιο διαβήτη έχουν επίσης οστεοπόρωση και κατάθλιψη. Από την άλλη, οι διαβητικοί άνδρες παρουσιάζουν συχνότερα στηθάγχη, στεφανιαία νόσο και αρτηριοσκλήρυνση, αλλά και αγχώδεις διαταραχές, σε σύγκριση με τις διαβητικές γυναίκες. Σε κάθε περίπτωση, όσο πιο έγκυρα γίνει η διάγνωση του διαβήτη, τόσο ευκολότερο είναι να αποφευχθούν επιπλοκές της νόσου.

Πηγές

https://www.eurekalert.org/pub_releases/2019-09/d-olt091219.php

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Έρευνα: Η επιβράδυνση της ομιλίας μπορεί να αποτελεί μεγαλύτερη πρώιμη ένδειξη άνοιας
Ελκώδης κολίτιδα: Πώς επηρεάζει την ψυχική ευεξία
Αλτσχάιμερ: Το σημείο του σώματος που μαρτυρά πρόωρα τον κίνδυνο
Υπουργείο Υγείας: Ανακοίνωσε την αποστολή ακριβών φαρμάκων στο σπίτι | Ποιες παθήσεις αφορά

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση