, , ,

Ποια είναι τα πιο κατάλληλα είδη άσκησης για τη διαχείριση της καρδιοπάθειας

Πόσο χρειάζεται να γυμνάζονται οι άνθρωποι με καρδιοπάθεια;

Ποια είναι τα πιο κατάλληλα είδη άσκησης για τη διαχείριση της καρδιοπάθειας, σύμφωνα με τους ειδικούς

Η συχνή άσκηση είναι αναμφισβήτητα ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες μιας καλής, ποιοτικής καθημερινότητας, κι αυτό ισχύει και για τους ανθρώπους με καρδιοπάθειες. Όμως σε αυτή την τελευταία περίπτωση, υπάρχουν ορισμένες ασκήσεις και δραστηριότητες που είναι επικίνδυνες για τους ασθενείς και γι’ αυτό πολλές φορές αποφεύγουν εντελώς την άσκηση καθώς νιώθουν ανασφάλεια.

Σε πρόσφατες συστάσεις από την Ευρωπαϊκή Καρδιολογική Εταιρία (ESC), η επιστημονική τους ομάδα προσφέρει οδηγίες για το ποια αθλήματα και δραστηριότητες είναι καλύτερες για ανθρώπους με καρδιοπάθεια και άλλες συναφείς νόσους.

Advertisment

Πόσο χρειάζεται να γυμνάζονται οι άνθρωποι με καρδιοπάθεια;

Η ESC συστήνει οι ασθενείς με καρδιοπάθεια να προσπαθούν να κινούνται καθημερινά. Συμβουλεύουν τον στόχο των τουλάχιστον 150 λεπτών ανά εβδομάδα άσκησης μέτριας έντασης. Η μέτρια ένταση σημαίνει ότι ο καρδιακός ρυθμός ανεβαίνει κατά 50 – 60%, αλλά τόσο ώστε να μπορεί κανείς να μιλήσει κανονικά (όπως για παράδειγμα το τένις ή η πεζοπορία).

Ποια είδη άσκησης είναι τα καλύτερα;

Αναλόγως το ποιο είδος καρδιακής νόσου έχει ένας άνθρωπος, οι οδηγίες αναφέρουν ότι οι ασκήσεις με βάρη είναι μια καλή επιλογή για άτομα που είναι υπέρβαρα, έχουν διαβήτη ή υπέρταση. Αυτό σε συνδυασμό με αεροβική άσκηση λίγες φορές την εβδομάδα.

«Οι ασθενείς με μακροχρόνια με στεφανιαία καρδιακή νόσο που επιθυμούν να ξεκινήσουν για πρώτη φορά την άσκηση πρέπει πρώτα να μιλήσουν με τον γιατρό τους», τονίζει ο Antonio Pelliccia Ph.D., ένας εκ της επιστημονικής ομάδας που συνέγραψε τις οδηγίες. «Ο στόχος είναι να προσαρμόσουμε την ένταση της άσκησης ανάλογα με τον κίνδυνο που συνοδεύει κάθε διαφορετική καρδιακή νόσο για κάποιο οξύ επεισόδιο».

Advertisment

Όσοι εμφανίζουν κολπική μαρμαρυγή (την πιο κοινή καρδιακή νόσο όσον αφορά στο ρυθμό) και λαμβάνουν αντιπηκτικά δεν πρέπει να παίζουν αθλήματα επαφής, αλλά προτείνονται άλλες επιλογές. Το ίδιο ισχύει και για όσους έχουν βηματοδότη. Παρακάτω δίνονται οι διαφορετικές επιλογές:

– Περπάτημα

– Χορός

– Ποδηλασία

– Γιόγκα

– Κολύμβηση

– Κηπουρική

– Γκολφ

– Καγιάκ – Κανό

– Άρση βαρών ήπιας έντασης

– Τσιγκόγνκ

Αν και ο κίνδυνος πυροδότησης κάποιου οξέος επεισοδίου (όπως καρδιακή ανακοπή) είναι εξαιρετικά χαμηλός με τα παραπάνω είδη ασκήσεων, ποτέ δεν είναι κακή ιδέα να μιλήσετε στο γιατρό σας πριν δοκιμάσετε για πρώτη φορά κάποια από αυτά, ειδικά αν είστε για πολύ καιρό εκτός γυμναστικής και δεν κινήστε ιδιαίτερα μέσα στην ημέρα.

Αν η άσκηση σας προκαλεί έντονο καρδιακό παλμό, δυσφορία στο στήθος ή μη συνηθισμένο λαχάνιασμα, πρέπει να χαμηλώσετε την ένταση με την οποία ασκήστε και να ενημερώσετε τον γιατρό σας. Αν η στηθάγχη συνεχίζεται για πάνω από 15 λεπτά, καλέστε ασθενοφόρο.

Όλοι χρειαζόμαστε να ενσωματώσουμε την κίνηση για να διατηρήσουμε την υγεία της καρδιάς μας αλλά και όλου του σώματος. Οπότε πάρτε ένα ποδήλατο, οργανώστε μια πεζοπορία ή ξεκινήστε χορό – η καρδιά σας θα σας ευχαριστεί.

Πηγές:

www.mindbodygreen.com/articles/fitness-tips-for-longevity

www.antoniopelliccia.it/

www.mindbodygreen.com/articles/exercise-to-manage-heart-disease?

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πόνος στη μέση: Απαλλαχθείτε με τη νο1 άσκηση που διατείνει τη σπονδυλική στήλη και ανακουφίζει
Pilates Reformer: Τι να προσέξετε για να μην τραυματιστείτε
«Καίμε» θερμίδες και λίπος: Οι αλλαγές στο περπάτημα για να τα καταφέρουμε
Από ποια ηλικία μπορεί να ξεκινήσει κανείς pilates;

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση