, , ,

Πώς η αεροβική άσκηση μας βοηθά να επιλύουμε προβλήματα με επιτυχία

Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι η άσκηση μπορεί να μας βοηθήσει να αλλάξουμε και να βελτιώσουμε την υγεία του εγκεφάλου μας και μάλιστα ως προς

Πώς η αεροβική άσκηση μας βοηθά να επιλύουμε προβλήματα με επιτυχία

Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι η άσκηση μπορεί να μας βοηθήσει να αλλάξουμε και να βελτιώσουμε την υγεία του εγκεφάλου μας και μάλιστα ως προς συγκεκριμένες γνωστικές μας ικανότητες.

Αν ψάχνετε έναν τρόπο να βελτιώσετε τις δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων και άλλων εκτελεστικών λειτουργιών, υπάρχει μια απλή δραστηριότητα που μπορείτε να δοκιμάσετε: αεροβική άσκηση. Η άσκηση είναι γνωστό πως βελτιώνει τις γνωστικές λειτουργίες σε ηλικιωμένα άτομα, αλλά μια νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι το ίδιο ισχύει και για τους νεότερους ενήλικες.

Advertisment

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Columbia αποφάσισαν να εξερευνήσουν τις επιδράσεις της άσκησης σε 132 ενήλικες ηλικίας 20-67 ετών. Βρήκαν πως όσοι ήταν πιο δραστήριοι φάνηκε να έχουν βελτιωμένες εκτελεστικές λειτουργίες. Οι ερευνητές δημοσίευσαν τα ευρήματά τους στο επιστημονικό περιοδικό Neurology.

Προηγούμενες έρευνες είχαν εστιάσει κυρίως στην άσκηση και στην εγκεφαλική λειτουργία σε ηλικιωμένα άτομα, οπότε δεν υπήρχαν πολλές πληροφορίες ως προς το πώς θα μπορούσε να επηρεάσει την εγκεφαλική λειτουργία των νεότερων ανθρώπων.

Συγκεκριμένα, η άσκηση ενισχύει τις εκτελεστικές λειτουργίες, που περιλαμβάνουν τη λογική σκέψη, την επίλυση προβλημάτων και το σχεδιασμό, σύμφωνα με τους ερευνητές. Οι επιδράσεις ήταν ισχυρότερες στους συμμετέχοντες που είχαν μεγαλύτερη ηλικία.

Advertisment

Οι εκτελεστικές λειτουργίες μας είναι απαραίτητες για να κάνουμε πράγματα όπως το να διαχειριζόμαστε επαρκώς τα οικονομικά μας και να αποφασίζουμε σε σχέση με την υγεία μας και με σύνθετες δραστηριότητες, όπως η οδήγηση και η σωστή αντίδραση σε έκτακτες περιπτώσεις.

Ποια είναι τα αποτελέσματα της έρευνας;

Ως μέρος του πειράματος, 132 άτομα με ελάχιστη έως καθόλου εμπειρία στην αεροβική χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Μία ομάδα έκανε αεροβική και η άλλη έκανε διατάσεις και ασκήσεις ενδυνάμωσης του κορμού. Οι ερευνητές αξιολόγησαν τις εκτελεστικές λειτουργίες, την επεξεργασία της ταχύτητας, τη γλώσσα, την προσοχή και την επεισοδιακή μνήμη πριν την έναρξη της έρευνας και ξανά μετά 12 και 24 εβδομάδες.

Γυμνάζονταν τέσσερις φορές την εβδομάδα. Όσοι ανήκαν στην ομάδα της αεροβικής έκαναν μια ποικιλία ασκήσεων και απαιτούνταν να φτάσουν σε έναν συγκεκριμένο καρδιακό ρυθμό. Παρατηρήθηκε μια σημαντική βελτίωση στις εκτελεστικές λειτουργίες αυτής της ομάδα. Όσο μεγαλύτερη η ηλικία, τόσο μεγαλύτερη και η βελτίωση.

Ο εγκέφαλος αλλάζει μετά την αεροβική άσκηση

Οι αλλαγές που εντοπίστηκαν ήταν και εγκεφαλικές. Μάλιστα παρατηρήθηκε αυξημένο πάχος στο φλοιό ενός σημείου στην αριστερή πλευρά του μετωπιαίου λοβού που σχετίζεται με την εκτελεστική λειτουργία. Οι ερευνητές επίσης παρατήρησαν ότι οι αεροβικές ασκήσεις αύξαναν την γκρι ουσία στον εγκέφαλο. Ο βαθμός της και η κυτταρική πυκνότητα τείνουν να συσχετίζονται θετικά με διάφορες ικανότητες και δεξιότητες. Η αύξηση στην γκρι ουσία δεν σχετιζόταν με την ηλικία των συμμετεχόντων.

[toggle title="Πηγές"]

https://www.newswise.com/articles/view/706898/?sc=dwhr&xy=10020971

[/toggle]

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Άσκηση: Το δραστικότερο φάρμακο μακροζωίας
Πόσα βήματα την ημέρα χρειάζονται για να χάσει κανείς βάρος;
Πόνος στη μέση: Απαλλαχθείτε με τη νο1 άσκηση που διατείνει τη σπονδυλική στήλη και ανακουφίζει
Pilates Reformer: Τι να προσέξετε για να μην τραυματιστείτε

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση