, ,

Πώς η Κόστα Ρίκα κατάφερε να αναστρέψει την αποψίλωση των τροπικών δασών

Κατά τις δεκαετίες του 1970 και του 1980, η Κόστα Ρίκα είχε τους υψηλότερους ρυθμούς αποψίλωση δασών στη Λατινική Αμερική – αλλά μέσα σε

Πώς η Κόστα Ρίκα κατάφερε να αναστρέψει την αποψίλωση των τροπικών δασών

Κατά τις δεκαετίες του 1970 και του 1980, η Κόστα Ρίκα είχε τους υψηλότερους ρυθμούς αποψίλωση δασών στη Λατινική Αμερική – αλλά μέσα σε λίγες δεκαετίες κατάφερε να αλλάξει τελείως πορεία και να ξαναποκτήσει τη χλωρίδα και πανίδα που είχε χάσει.

Οι μέθοδοι που ακολούθησε η χώρα αποδείχτηκαν το πιο επιτυχημένο μοντέλο δασικής διαχείρισης στη Γη. Η Κόστα Ρίκα ηγείται πλέον του αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής που επιταχύνεται από την ανθρώπινη δραστηριότητα. Η βιώσιμη δασοκομία της ενδυναμώθηκε από μια απλή στρατηγική: το PES (Payment for Environmental Service), που ουσιαστικά αποτελεί ταμείο αναδάσωσης.

Advertisment

Κατά τη δεκαετία του 1940, το 75% της χώρας αποτελείτο από διάφορα είδη τροπικών δασών. Αλλά μέσα στα 40 χρόνια που ακολούθησαν, υπολογίζεται ότι σχεδόν τα μισά δέντρα της χώρας κόπηκαν. Η απαγόρευση της εντατικής αποψίλωσης νομοθετήθηκε το 1996 και το πρόγραμμα PES ξεκίνησε έναν χρόνο μετά.

Σύμφωνα με αυτό το πρόγραμμα, το δάσος αντιμετωπίζεται ουσιαστικά ως μια εταιρία παροχής πρώτων υλών, οπότε οι βιομηχανίες και οι εταιρίες «πληρώνουν» το δάσος για τις υπηρεσίες ή τις ύλες που δίνει. Για παράδειγμα, σε κάποια από τα στρέμματα ενός αγρότη υπάρχουν παλιά δέντρα. Εκείνος γνωρίζει ότι θα μπορούσε να τα κόψει και να καλλιεργήσει εκεί κάτι κερδοφόρο, όπως κακάο, καφέ ή μπανάνες.

Αντιθέτως όμως, λαμβάνει χρήματα από μια επιδότηση, την οποία πληρώνουν πολίτες και επιχειρήσεις, ώστε να διατηρήσει το δάσος όπως είναι. Τώρα το 60% της χώρας έχει αναδασωθεί και κάθε χρόνο το πρόγραμμα διαθέτει 33 εκατομμύρια δολάρια ώστε να διασφαλιστεί η διατήρηση όλων αυτών των εκτάσεων.

Advertisment

Μια κοινωνία σε αρμονία με τη φύση

«Οι άνθρωποι στην Κόστα Ρίκα λαμβάνουν πολλά χρήματα από τον τουρισμό και αυτό αλλάζει τελείως τα κίνητρα για κατάχρηση της γης», αναφέρει ο Juan Robalino, ειδικός στην περιβαλλοντική οικονομία από το Πανεπιστήμιο της Κόστα Ρίκα.

3 εκατομμύρια τουρίστες φτάνουν στη χώρα για να θαυμάσουν και να απολαύσουν τα εθνικά πάρκα και άλλες προστατευμένες περιοχές, που καλύπτουν το ένα τέταρτο του κράτους και είναι το σπίτι για μισό εκατομμύρια διαφορετικά είδη φυτών και ζώων. 200.000 άνθρωποι απασχολούνται σε τέτοιους τουριστικούς τομείς· η τουριστική βιομηχανία αποδίδει στο κράτος κέρδος περίπου 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων, με την εμφάνιση και τη λειτουργία πολυτελών θέρετρων μέσα στη φύση και δίπλα σε εξωτικές παραλίες.

Πρόκειται για επιχειρήσεις που σέβονται πλήρως την πανίδα και χλωρίδα της περιοχής, καθώς ζούνε από αυτή. Το σύστημα PES έχει ήδη υιοθετηθεί από άλλα έθνη σε όλο τον κόσμο, όπως από τη Ρουάντα.

Πηγή:

www.goodnewsnetwork.org/costa-rica-slows-stops-and-reverses-deforestation

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Full Moon Sleepover: Στις 21 Ιουλίου το Πάρκο Σταύρος Νιάρχος ξενυχτάει με θέα την πανσέληνο
7 άβολες ερωτήσεις που είναι «αναγκαίο» να κάνετε στον σύντροφό σας για να περάσετε στο επόμενο βήμα
Αλωνάκι: Η πιο γραφική παραλία της Ηπείρου με τα καταπράσινα νερά (βίντεο)
50χρονος θηλυκός γορίλας θηλάζει εγκαταλελειμμένα μωρά | Το φαινόμενο που παρατηρήθηκε για πρώτη φορά

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση