, ,

Ποια στοιχεία της προσωπικότητας επηρεάζουν περισσότερο τα συναισθήματα των άλλων

Παραδόξως, οι εξωστρεφείς δεν είναι οι καλύτεροι στην ακριβή έκφραση συναισθημάτων.

Ποια στοιχεία της προσωπικότητας επηρεάζουν περισσότερο τα συναισθήματα των άλλων

Πώς επηρεάζει η προσωπικότητά μας τους άλλους; Ποια είδη ανθρώπων είναι ικανά να επηρεάζουν τα συναισθήματα των άλλων; Αυτό ήταν το θέμα της έρευνας σε μια σειρά μελετών.

Οι συμμετέχοντες σε ένα ερευνητικό πείραμα συμπλήρωσαν μια μεγάλη και ολοκληρωμένη σειρά μετρήσεων προσωπικότητας, συμπεριλαμβανομένων χαρακτηριστικών όπως η εξωστρέφεια, ο νευρωτισμός, η κυριαρχία και η παρορμητικότητα. Στη συνέχεια, συμμετείχαν σε ένα έργο «αποστολής» συναισθημάτων – τους ζητήθηκε να εκφράσουν διάφορα βασικά συναισθήματα (π.χ. ευτυχία, λύπη, θυμό, έκπληξη κ.λπ.) σε μια βιντεοκάμερα, ενώ έλεγαν «ουδέτερες» προτάσεις. Στη συνέχεια, οι κριτές έβλεπαν τα βίντεο και προσπαθούσαν να προσδιορίσουν το συναίσθημα που τους μετέδιδαν. Τα αποτελέσματα μετρούν πόσο καλοί είναι οι άνθρωποι στο να στέλνουν με ακρίβεια συναισθήματα στους άλλους.

Advertisment

Ποια χαρακτηριστικά της προσωπικότητας σχετίζονταν με την ικανότητα ακριβούς μετάδοσης συναισθημάτων;

Παραδόξως, και σε αντίθεση με τις προσδοκίες, οι εξωστρεφείς δεν ήταν σταθερά ακριβείς στην έκφραση συναισθημάτων. Αντίθετα, η ικανότητα αποστολής συναισθημάτων συσχετίστηκε με το να είναι κανείς κυριαρχικός και επιδειξιομανής, να είναι δηλαδή το είδος του ανθρώπου που αγαπά να είναι ορατός και «επί σκηνής» σε κοινωνικές καταστάσεις.

Τα αποτελέσματα αυτά υποδηλώνουν ότι ορισμένοι τύποι ανθρώπων φαίνεται να ακονίζουν τις ικανότητές τους στη μετάδοση συναισθημάτων στους άλλους, αλλά όχι μόνο τα εξωστρεφή άτομα που απολαμβάνουν τη συντροφιά των άλλων, αλλά και τα κυριαρχικά και επιδειξιομανή άτομα που θέλουν να βρίσκονται στο επίκεντρο της προσοχής.

Σε ένα δεύτερο πείραμα, βάλαμε τους συμμετέχοντες να εκφράσουν πιο σύνθετα συναισθήματα (π.χ. συμπάθεια, υπερηφάνεια, αποπλάνηση) με τον ίδιο τρόπο. Τα αποτελέσματα ήταν τα ίδια. Τα επιδειξιομανή και κυριαρχικά άτομα ήταν πιο επιτυχημένα ακόμη και με αυτά τα πιο σύνθετα και δύσκολα στην αποκωδικοποίηση συναισθήματα. Είναι σημαντικό ότι τα ίδια άτομα που ήταν καλά στην αποστολή των απλούστερων, πιο βασικών συναισθημάτων (π.χ. ευτυχία ή θυμός), ήταν επίσης πιο επιτυχημένα στην έκφραση σύνθετων συναισθημάτων όπως η συμπάθεια και η αποπλάνηση.

Advertisment

Ποιες είναι οι συνέπειες; Υποδηλώνει ότι η ικανότητα να εκφράζουμε με ακρίβεια συναισθήματα στους άλλους υποκινείται από την επιθυμία να επιδεικνύουμε και να επηρεάζουμε τους άλλους. Είναι πιθανό αυτά τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας να οδηγούν ορισμένα άτομα να αναπτύσσουν δεξιότητες στην εκδήλωση συναισθημάτων. Μεταγενέστερες έρευνες υποδηλώνουν ότι η ικανότητα αποστολής συναισθημάτων είναι μια δεξιότητα που μαθαίνεται και αναπτύσσεται – όχι απαραίτητα κάτι με το οποίο γεννιόμαστε. Αυτό ακριβώς δείχνουν κι όλες οι σχετικές έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί τα τελευταία χρόνια.

Σε πολλές περιπτώσεις, αυτή η ιδιαίτερη δεξιότητα προσδιορίζεται ως «χάρισμα». Το χάρισμα συνδέεται με την ικανότητα να μεταδίδουμε συναισθήματα για να διεγείρουμε και να εμπνεύσουμε τους άλλους. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι χαρισματικοί ηγέτες είναι σε θέση να πυροδοτούν συναισθήματα στους οπαδούς, τόσο θετικά συναισθήματα, όσο και αρνητικά συναισθήματα, όπως ο θυμός ή η οργή. Επιπλέον, πολλοί άνθρωποι έλκονται από χαρισματικά άτομα επειδή αισθάνονται ότι ο χαρισματικός είναι συμπαθής – («Αυτός/αυτή με καταλαβαίνει πραγματικά και συμμερίζεται τα συναισθήματά μου»).

Πηγή:

www.psychologytoday.com/intl/blog/cutting-edge-leadership/202110/how-your-personality-comes-across-others

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Γιατί μένουμε σε βαρετές σχέσεις;
Πώς να καταλάβετε αν ο/η φίλος/η σας είναι κρυφο-drama queen!
Η ειλικρίνεια χτίζει την εμπιστοσύνη και δημιουργεί αυθεντικές σχέσεις
Η φράση που καταστρέφει τις σχέσεις, σύμφωνα με ψυχολόγο του Χάρβαρντ

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση