, ,

Πώς να καλλιεργήσουμε στο σπίτι τα δικά μας λαχανικά: Tips για να ξεκινήσουμε

Είτε το επιλέγουμε ως χόμπι, είτε ως έναν τρόπο να έχουμε φρέσκα προϊόντα χωρίς να τα αγοράζουμε, η καλλιέργεια λαχανικών και φρούτων έχει επανέλθει

Πώς να καλλιεργήσουμε στο σπίτι τα δικά μας λαχανικά: Tips για να ξεκινήσουμε

Είτε το επιλέγουμε ως χόμπι, είτε ως έναν τρόπο να έχουμε φρέσκα προϊόντα χωρίς να τα αγοράζουμε, η καλλιέργεια λαχανικών και φρούτων έχει επανέλθει στο προσκήνιο τον τελευταίο καιρό. Αλλά αν το έχετε δοκιμάσει και αποτυγχάνετε συνεχώς ή δεν γνωρίζετε καν πώς να ξεκινήσετε, χρειάζεται να έχετε υπόψη σας ότι δεν είναι τόσο περίπλοκο.

Αυτό υποστηρίζει ο Stephen Ritz, εκπαιδευτικός σε σχολείο της Νέας Υόρκης, ο οποίος καλλιεργεί λαχανικά και φρούτα με τους μαθητές του στις σχολικές αίθουσες εδώ και χρόνια. Ο Stephen μας δίνει μέσω του tedx ορισμένα tips για να καλλιεργήσουμε το δικό μας φαγητό.

Πώς να καλλιεργήσουμε στο σπίτι τα δικά μας λαχανικά

Αρχικά, υπάρχουν αρκετά φυτά που είναι εύκολα και συνεπώς κατάλληλα για αρχάριους. «Υπάρχουν ορισμένα που αναπτύσσονται πάνω από το έδαφος, όπως το μαρούλι, το σπανάκι και το φρέσκο κρεμμύδι και δύσκολα μπορεί να κάνουμε κάτι λάθος. Και υπάρχουν και αυτά που αναπτύσσονται στο υπέδαφος, όπως τα καρότα και τα ραπανάκια, που επίσης είναι πολύ εύκολα.

Ο μαϊντανός, η ρίγανη και άλλα βότανα μπορούν επίσης να αποδειχθούν εύκολα φυτά, όπως και οι ντομάτες. Αν προσπαθείς να καλλιεργήσεις φυτά σε εσωτερικό χώρο, πρέπει να έχεις ένα σημείο που χτυπά άμεσα ο ήλιος – τουλάχιστον 4-6 ώρες την ημέρα για λαχανικά και 8-10 ώρες την ημέρα για φρούτα».

Επιπλέον, είναι καλύτερο να επιλέξουμε φυτά που καταναλώνουμε συνεχώς, αντί για τα λιγότερο αγαπημένα μας. Γι’ αυτό και μια καλή επιλογή για αρχή είναι τα βότανα, όπως η μέντα και το μελισσόχορτο, που επίσης έχουν όμορφα και μυρωδάτα άνθη.

Δεν χρειάζεται να αγοράσουμε όμορφες γλάστρες ή ειδικά κουτιά και σχετικά διακοσμητικά. Το πιθανότερο είναι ότι θα έχετε ήδη δεκάδες πράγματα στο σπίτι μέσα στα οποία τα φυτά σας μπορούν να αναπτυχθούν. Μεγάλες κονσέρβες, κύπελλα γιαουρτιού, οτιδήποτε κεραμικό κλπ. Μπορείτε να βρείτε οτιδήποτε προς χρήση, αρκεί να ελέγξετε ότι οι ρίζες θα έχουν χώρο να αναπτυχθούν.

Βεβαιωθείτε επίσης ότι δίνετε στο φυτό σας τις καλύτερες συνθήκες για το ξεκίνημα της ζωής του. Αν ξεκινάτε από σπόρο, ο άπλετος ήλιος θα επηρεάσει πόσο δυνατό και υγιές θα εξελιχθεί το φυτό σας. Η έκθεση στο νότιο σημείο του σπιτιού είναι συνήθως το καλύτερο σημείο.

Η συμβολή του για όσους καλλιεργήσουν σε εσωτερικό χώρο: «Αποφύγετε να τα τοποθετείτε μέσα σε ρεύμα αέρα και κοντά σε πολλή ζέστη. Μην τοποθετείτε τα φυτά δίπλα στο καλοριφέρ, γιατί θα ζεσταθεί τόσο ο σπόρος που θα αχρηστευτεί. Το περβάζι είναι μια καλή ιδέα. Πολύς ήλιος, ζεστασιά, λίγη υγρασία, πολύ αγάπη και… θετικές συζητήσεις θα κάνουν τη δουλειά.

Η φύτευση των υπολειμμάτων λαχανικών – όπως σέλερι, φρέσκο κρεμμύδι, πράσο και πολλά άλλα ακόμα – αποτελούν μια πολύ καλή ιδέα. Είναι ένας τέλειος τρόπος να συνεχίσετε τον κύκλο της ζωής. Μπορείτε να πάρετε τα υπολείμματα της ρίζας ενός σέλερι, να το βάλετε σε ένα βαθύ πιάτο με νερό και να τα αφήσετε εκεί για 1-2 εβδομάδες. Θα εμφανιστούν ρίζες και εσείς θα χρειαστεί στη συνέχεια να τις φυτέψετε σε χώμα.

Το σπίτι σας έχει το δικό του μοναδικό μικροκλίμα, οπότε ο καλύτερος τρόπος να μάθετε τι αναπτύσσεται καλύτερα σε αυτό είναι να προσπαθείτε. Οι τέλειες φωτογραφίες φυτών που βλέπετε στα social media κρύβουν πολλές αποτυχίες από πίσω για να φτάσουν οι χρήστες σε αυτό το αποτέλεσμα.

Υπάρχουν ορισμένα εμπόδια τα οποία μπορείτε να αποφύγετε. Μην το παρακάνετε με το χώμα στις γλάστρες. Συνήθως νομίζουμε ότι πρέπει να τις γεμίσουμε μέχρι πάνω, αλλά με αυτό τον τρόπο το φυτό μπορεί να ασφυκτιά. Οι ρίζες του φυτού θέλουν να απλωθούν, οπότε αφήστε το χώμα χαλαρό και μην το πιέζετε.

Το μεγαλύτερο λάθος είναι το πολύ νερό κατά το πότισμα. Γι’ αυτό χρειάζεται η γλάστρα να έχει μικρές τρυπίτσες ώστε να μπορεί το επιπλέον νερό να φεύγει. Και για όσους δεν είναι βέβαιοι ότι μπορεί οποιοδήποτε φυτό να ζήσει σε διαμέρισμα με χαμηλό φωτισμό, δοκιμάστε τα εξής ανθεκτικά φυτά: ρίγανη και μέντα τα καταφέρνουν και σε σκιά, ενώ τα μαρούλια σε φυσιολογικό φως σπιτιού.

Τέλος, εξίσου σημαντικό, ίσως και περισσότερο, είναι να απολαύσετε τη διαδικασία. Διασκεδάστε με τις εργασίες που χρειάζεται να κάνετε, σκαρφιστείτε ιδέες για το καλύτερο σημείο τοποθέτησής τους. Ψάξτε όλες τις επιλογές λαχανικών και φρούτων που έχουμε τη δυνατότητα να καλλιεργήσουμε σε μικρές αυλές, κήπους, βεράντες και παράθυρα. Δεν υπάρχει λόγος να στερηθείτε μια τέτοια εμπειρία, ακόμα κι αν μένετε σε αστικά κέντρα.

Πηγή:

https://ideas.ted.com/

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πρόσφατα Άρθρα

Έχω κάνει ήδη LIKE. Μην μου το ξαναδείξετε