Ποια συναισθήματα είναι πιο πιθανό να μετατραπούν σε τοξικά και πώς συμβαίνει αυτό

Τα συναισθήματα υπάρχουν ώστε μέσα από αυτά να παίρνουμε σοφία, χαρά, γνώση και να χτίζουμε την προσωπικότητά μας. Όχι για να κυριαρχούν πιεστικά κι

Ποια συναισθήματα είναι πιο πιθανό να μετατραπούν σε τοξικά και πώς συμβαίνει αυτό

Τα συναισθήματα υπάρχουν ώστε μέσα από αυτά να παίρνουμε σοφία, χαρά, γνώση και να χτίζουμε την προσωπικότητά μας. Όχι για να κυριαρχούν πιεστικά κι έντονα στη ζωή μας γιατί όταν συμβεί αυτό τότε γίνονται τοξικά. Τότε μας παγιδεύουν κι εμποδίζουν τον εαυτό μας να προχωρήσει μπροστά.

Ποια είναι όμως αυτά τα συναισθήματα τα οποία μπορούν να μετατραπούν σε τοξικά;

Άγχος

Το άγχος είναι ένα συναίσθημα το οποίο εμφανίζεται όταν νιώθουμε πως πλησιάζει κάποια απειλή και μας δημιουργεί ανασφάλεια. Όλοι χρειαζόμαστε λίγη πίεση και δημιουργικό άγχος ώστε να γίνουμε περισσότερο παραγωγικοί κι αυτό δεν είναι καθόλου τοξικό. Όταν όμως το άγχος μεγαλώνει μας κάνει να νιώθουμε αποθάρρυνση, φόβο, έλλειψη συγκέντρωσης και πολλές φορές κατάθλιψη.

Advertisment

Θυμός

Πολλές φορές συνηθίζουμε να συγχέουμε το θυμό με τη βία. Όμως ο θυμός είναι ένα φυσιολογικό συναίσθημα το οποίο μας χρησιμεύει στην επίλυση δύσκολων καταστάσεων. Ενώ η βία είναι τοξική και παθολογική. Οποιαδήποτε μορφή βίας είναι η τοξική μορφή έκφρασης θυμού και τότε ξεκινάει το πραγματικό πρόβλημα.

Φόβος

Ο φόβος λειτουργεί σαν κύκλος και στρέφεται γύρω από τον εαυτό του. Πρόκειται για ένα συναίσθημα το οποίο αυτοτροφοδοτείται. Ξεκινάει μέσω μια «ζωηρής φαντασίας» Μας παραλύει και μας κάνει να διαφεύγουμε προς τη λάθος κατεύθυνση.

Ζήλια

Η ζήλεια είναι ένα συναίσθημα που οι περισσότεροι έχουν βιώσει. Κάποιες φορές είναι υπαρκτή και άλλες πάλι όχι. Και στις 2 περιπτώσεις συνοδεύεται από οργή, θλίψη, ανεπάρκεια, απόγνωση αφού στηρίζεται στη χαμηλή αυτοεκτίμηση και στην ανασφάλεια. Σε μικρές δόσεις είναι σημάδι ενδιαφέροντος και διεκδίκησης λειτουργώντας ευεργετικά σε μια σχέση. Η τοξική ζήλεια σχετίζεται με την εμμονή και οδηγεί το άτομο σε ακραίες καταστάσεις.

Advertisment

Ενοχές

Είναι σημαντικό να διακρίνουμε την πραγματική ενοχή από την τοξική ενοχή. Η πραγματική ενοχή είναι αυτή που παραβιάζει τον ηθικό νόμο και η συνειδητοποίηση της επηρεάζει άμεσα τον εσωτερικό μας κόσμο. Η τοξική ενοχή είναι όταν τα συναισθήματα ενοχής δημιουργούνται από αλλά άτομα με σκοπό τη χειραγώγηση.

Όλα τα παραπάνω συναισθήματα είναι ανθρώπινα και γνώριμα στον καθένα από εμάς. Όσο διατηρούμε την αυτοκυριαρχία μας και αναγνωρίζουμε την κατάσταση την οποία βρισκόμαστε, δε μένει παρά να την από δεχτούμε και να προχωρήσουμε στην επίλυση μετατρέποντας τα τοξικά και αρνητικά συναισθήματα σε θετικά και δημιουργικά ώστε να αποκτήσουμε μια καλύτερη ποιότητα ζωής.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

5 ambient playlists στο YouTube για δημιουργική ατμόσφαιρα και συζητήσεις
elio danna (2)
MONOMAZIMPOROUME
Νευρο-οικονομία, τι είναι και πώς μπορεί να σας βοηθήσει να χτίσετε ένα πιο ασφαλές οικονομικά μέλλον

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση