,

Slow Fashion: Τι είναι η βιώσιμη μόδα και πώς μπορούμε να τη στηρίξουμε

Η βιομηχανία της μόδας αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα. Έχει όμως επίσης πολλούς καινοτόμους σχεδιαστές, δημιουργούς και ανθρώπους που έχουν φέρει αλλαγές και εργάζονται για νέες

Slow Fashion: Τι είναι η βιώσιμη μόδα και πώς μπορούμε να τη στηρίξουμε

Η βιομηχανία της μόδας αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα. Έχει όμως επίσης πολλούς καινοτόμους σχεδιαστές, δημιουργούς και ανθρώπους που έχουν φέρει αλλαγές και εργάζονται για νέες λύσεις. Ένα κίνημα ομπρέλα που περιλαμβάνει αυτές τους τις προσπάθειες είναι το κίνημα slow fashion.

Τι είναι όμως το «slow fashion»;

Αρχικά, ας μιλήσουμε για το τι δεν είναι: Στον πυρήνα του, το slow fashion είναι μια αυστηρή κριτική στο fast fashion (στη γρήγορη μόδα) – μια βιομηχανία που είναι χτισμένη σε φθηνό ρουχισμό χαμηλής ποιότητας που έχουν όμως μεγάλη κοινωνική και περιβαλλοντική επίδραση.

Advertisment

Αν και η «αργή μόδα» δεν έχει έναν βασικό ορισμό, μπορούμε να πούμε ότι αποτελεί έναν πιο διαφοροποιημένο, ενσυνείδητο τρόπο shopping που δίνει προτεραιότητα στους ανθρώπους και στον πλανήτη. Αυτό θα μπορούσε να γίνει μέσω αγοράς μεταχειρισμένων ειδών, λιγότερων σε αριθμό ρούχων και υποδημάτων, θέτοντας ως προτεραιότητα τα φυσικά υφάσματα ή έναν συνδυασμό όλων, ανάλογα με τον καταναλωτή.

Το slow fashion είναι να κατανοείς τις ανάγκες σου και να βρίσκεις το καλύτερο προϊόν που θα ανταποκρίνεται σε αυτές τις ανάγκες. Παράλληλα, σε αυτή τη διαδικασία, σκεφτόμαστε τι επιπτώσεις έχει αυτή η κατανάλωση.

Γιατί η γρήγορη μόδα είναι τόσο επιβλαβής;

Το slow fashion θέλει να αντικαταστήσει τη γρήγορη μόδα και να αντιστρέψει το κακό που κάνει στους ανθρώπους και στον πλανήτη. Η γρήγορη μόδα δαπανά τεράστιες ποσότητες νερού, μπογιάς, πετρελαίου και συχνά χημικών ώστε να δημιουργούν ρουχισμό που πωλείται σε πολύ χαμηλή τιμή, αλλά που δεν είναι σχεδιασμένο να αντέξει για πολύ καιρό. Επιπλέον, η προώθηση και η διαφήμισή τους είναι τέτοια που δημιουργεί έντονη ανάγκη στον άνθρωπο να συνεχίζει να αγοράζει συνεχώς και συχνά.

Advertisment

Καμπάνιες, εποχιακά σόου μόδας και συνεχώς εναλλασσόμενες τάσεις αυξάνουν δραματικά την όρεξη για νέα ρούχα τις τελευταίες δεκαετίες. Από το 2000, η χρήση του ρουχισμού (οι φορές δηλαδή που ένα ρούχο φοριέται) έχει μειωθεί σε όλο τον κόσμο κατά 36%, ενώ το ποσοστό του ρουχισμού που παράγεται έχει διπλασιαστεί.

Το νούμερο 1 ζήτημα είναι η ποσότητα που παράγεται. Τα βλαβερά χημικά που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή ήταν σχεδόν τα ίδια όλα αυτά τα χρόνια. Αυτό που έχει αλλάξει είναι ότι παράγουμε όλο και περισσότερα. Για να στηρίξουν την αυξημένη παραγωγή, ορισμένες εταιρίες μειώνουν τους μισθούς των εργαζομένων τους. Εκατομμύρια εργάτες σε όλο τον κόσμο εργάζονται σε επικίνδυνες, ορισμένες φορές θανατηφόρες, συνθήκες για ελάχιστο μισθό.

Πώς μπορούμε να στηρίξουμε κι εμείς την βιώσιμη μόδα;

1. Αναζητήστε φυσικά υλικά

Τα συνθετικά υλικά, όπως ο πολυεστέρας και το νάιλον φτιάχνονται από πετρέλαιο και διαρρέουν μικροπλαστικά στο νερό, καθώς ο ρουχισμός πλένεται στα ειδικά τους πλυντήρια. Τα φυσικά, ανακυκλώσιμα υλικά, ειδικά εκείνα που καλλιεργούνται γρήγορα και χωρίς φυτοφάρμακα, τείνουν να έχουν μικρότερη επίδραση στο περιβάλλον. Κάνναβη, μπαμπού, μαλλί, λινό και οργανικό βαμβάκι είναι κάποια από τα οικολογικά υφάσματα που μπορούμε να επιλέξουμε.

2. Μεταχειρισμένα ρούχα και vintage

Μπορείτε να δώσετε στα ρούχα μια δεύτερη και τρίτη ευκαιρία και να μειώσετε τη σπατάλη νερού, ενέργειας και χημικών ουσιών που χρησιμοποιούνται για τη βαφή και τη διαδικασία. Κάθε φορά που αγοράζετε μεταχειρισμένα ρούχα, έπιπλα κλπ., στηρίζετε την βιομηχανία των πιο ανθεκτικών και ποιοτικών ρούχων (όπως εκείνα που είχαν οι μαμάδες μας).

3. Επιλέξτε μικρές εταιρίες που στηρίζουν τη βιώσιμη μόδα

Το διαδίκτυο διαθέτει όλες τις πληροφορίες ώστε να μπορέσετε να βρείτε εκείνες τις εταιρίες που μεταχειρίζονται δίκαια τους εργάτες τους, που τους παρέχουν όλες τις ανθρώπινες συνθήκες εργασίας και που πληρώνονται σωστά. Μπορείτε να ελέγξετε πώς γίνεται η γραμμή παραγωγής και να γνωρίζετε τα υλικά που χρησιμοποιούν και αν τηρούν όλα τα μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος.

Emma Loewe, senior Sustainability Editor

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Το θαλασσινό νερό «κατατρώει» τον «Παγετώνα της Αποκάλυψης» | Οι φόβοι των επιστημόνων
Τρισεκατομμύρια τζιτζίκια θα κατακλύσουν τις ΗΠΑ | Η μεγαλύτερη εισβολή από το 1803
Απειλείται με εξαφάνιση το 21,5% των ζώων, φυτών και μυκήτων της Ελλάδας
Νέα Ζηλανδία: Άντρας χτύπησε εσκεμμένα φάλαινα όρκα | Το βίντεο που έχει προκαλέσει οργή

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση