, ,

11 πόλεις που βυθίζονται σταδιακά κάτω από τη θάλασσα λόγω της κλιματικής αλλαγής

Η παγκόσμια θερμοκρασία και η στάθμη της θάλασσας ανεβαίνουν. Οι παράκτιες πόλεις που βρίσκονται σε χαμηλότερο υψόμετρο σε σύγκριση με το νερό δέχονται καταστροφικές

11 πόλεις που βυθίζονται σταδιακά κάτω από τη θάλασσα λόγω της κλιματικής αλλαγής

Η παγκόσμια θερμοκρασία και η στάθμη της θάλασσας ανεβαίνουν. Οι παράκτιες πόλεις που βρίσκονται σε χαμηλότερο υψόμετρο σε σύγκριση με το νερό δέχονται καταστροφικές πλημμύρες και οι κυβερνήσεις προσπαθούν να βρουν δημιουργικές λύσεις για να καταπολεμήσουν τη στάθμη που σταδιακά ανεβαίνει.

Κάποιες πόλεις βυθίζονται αργά λόγω της αυξημένης στάθμης της θάλασσας, η οποία εισβάλει στις ακτές, ενώ άλλες βυθίζονται λόγω της υπερβολικής άντλησης υπόγειων υδάτων που προκαλεί αλλαγή στην πίεση και στην ένταση που κάνει τη στεριά να βυθίζεται.

Advertisment

11 πόλεις που σύντομα θα βυθιστούν λόγω της κλιματικής αλλαγής

1. Τζακάρτα, Ινδονησία

Η Τζακάρτα βυθίζεται μέχρι και 17 εκατοστά το χρόνο λόγω της υπερβολικής άντλησης υπόγειων υδάτων. Μεγάλο μέρος της πόλης μπορεί να βρίσκεται ήδη βυθισμένη μέχρι το 2050. Η πρωτεύουσα της Ινδονησίας θα μεταφερθεί 100 μίλια μακριά από την τωρινή τοποθεσία του ώστε να προστατεύσει τους 10 εκατομμύρια κατοίκους.

2. Λάγος, Νιγηρία

Η χαμηλή ακτογραμμή του Λάγος συνεχίζει να υποχωρεί και η αυξανόμενη στάθμη προκαλείται από την κλιματική αλλαγή στη μεγαλύτερη πόλη της Αφρικής. Πανεπιστημιακές έρευνες αποκαλύπτουν ότι οι επιδράσεις στις ανθρώπινες δραστηριότητες θα είναι καταστροφική.

3. Χιούστον, Τέξας

Κομμάτια του Χιούστον βυθίζονται κατά 5 εκατοστά το χρόνο λόγω της υπεράντλησης των υδάτων Όσο περισσότερο βυθίζεται, τόσο πιο ευάλωτη γίνεται σε συχνότερες καταστροφές, όπως ο Τυφώνας Harvey.

Advertisment

4. Ντάκα, Μπαγκλαντές

Το Μπαγκλαντές παράγει το 0,3% των εκπομπών που συνεισφέρουν στο φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής, αλλά η χώρα αντιμετωπίζει κάποιες από τις μεγαλύτερες συνέπειες λόγω της αύξησης της στάθμης της θάλασσας.

5. Βενετία, Ιταλία

Η Βενετία βυθίζεται κατά 0.2 εκατοστά το χρόνο. Η Ιταλία άρχισε να χτίζει ένα τείχος με 78 πύλες και στους 3 κολπίσκους το 2003, ωστόσο μάλλον θα ολοκληρωθεί το 2022. Κάθε πλημμύρα που συμβαίνει όμως είναι χειρότερη από την προηγούμενη.

6. Παραλία της Βιρτζίνια, Βιρτζίνια

Η πόλη έχει τα ταχύτερα ποσοστά αύξησης της στάθμης της θάλασσας και μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 3,6 μέτρα μέχρι το 2100.

7. Μπανγκόκ, Ταϋλάνδη

Η πόλη βυθίζεται με ρυθμό 1 εκατοστού το χρόνο και μπορεί να βρεθεί κάτω από τη θάλασσα μέχρι το 2030, σύμφωνα με τον Guardian. Για να αποφεύγονται οι πλημμύρες, ειδικά κατά τις καλοκαιρινές βροχερές περιόδους, ένα αρχιτέκτονας έχτισε ένα τεράστιο πάρκο που μπορεί να συγκρατήσει μέχρι και 3.000.000 λίτρα βρόχινου νερού.

8. Νέα Ορλεάνη, Λουιζιάνα

Σημεία της πόλης βυθίζονται μέχρι και 5 εκατοστά το χρόνο και μπορεί να βρίσκεται κάτω από τη θάλασσα μέχρι το 2100.

9. Ρότερνταμ, Άμστερνταμ

Σύμφωνα με τους The New York Times, το 90% της πόλης βρίσκεται κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Καθώς η στάθμη των ωκεανών ανεβαίνει, ο κίνδυνος πλημμύρων αυξάνεται. Οι Ολλανδοί έχουν κι αυτοί χτίσει ειδικά πάρκα ώστε να συγκρατούν όσο περισσότερο νερό μπορούν.

10. Αλεξάνδρεια, Αίγυπτος

Οι παραλίες της πόλης φαίνεται να εξαφανίζονται σταδιακά κάτω από τη θάλασσα, καθώς η Μεσόγειος μπορεί να ανέβει μέχρι και 60 εκατοστά μέχρι το 2100.

11. Μαϊάμι, Φλόριντα

Η στάθμη της θάλασσας στην πόλη αυτή ανεβαίνει με τον ταχύτερο ρυθμό απ’ ότι σε άλλες περιοχές του κόσμου, προκαλώντας πλημμύρες, μολύνσεις στο πόσιμο νερό και σοβαρές ζημιές σε σπίτια και δρόμους. Το Μαϊάμι θα πρέπει σύντομα να βρει τρόπους και δομές ώστε να μείνει πάνω από το νερό.

Με πληροφορίες από το Insider

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Minerva Red: H επέλαση της αφρικανικής σκόνης όπως αποτυπώθηκε από τον δορυφόρο
Γιατί έχουν αλλάξει χρώμα οι ωκεανοί τα τελευταία 20 χρόνια;
Explainer video: Τι είναι οι πόλεις των 15 λεπτών και πώς μπορούν να αλλάξουν τη ζωή μας
Ημέρα της Γης 2024 | Πρόοδος σχετικά με την κλιματική αλλαγή

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση