,

Δανία: Το πρώτο “Μουσείο ευτυχίας” παγκοσμίως άνοιξε στην Κοπεγχάγη

Ευτυχία. Αυτό το φευγαλέο μα πολύτιμο συναίσθημα που φαίνεται να είναι λίγο πιο σπάνιο το 2020. Αλλά υπάρχει ένα μέρος στον κόσμο που φαίνεται

Δανία: Το πρώτο "Μουσείο ευτυχίας" παγκοσμίως άνοιξε στην Κοπεγχάγη

Ευτυχία. Αυτό το φευγαλέο μα πολύτιμο συναίσθημα που φαίνεται να είναι λίγο πιο σπάνιο το 2020. Αλλά υπάρχει ένα μέρος στον κόσμο που φαίνεται να έχει να μας διδάξει πολλά γι’ αυτή· και όχι, δεν βρίσκεται σε καμία παιχνιδούπολη.

Το Μουσείο Ευτυχίας άνοιξε τις πόρτες του επίσημα στις 14 Ιουλίου σε έναν μικρό χώρο 240 τ.μ. στην Κοπεγχάγη, σύμφωνα με το CNN. Σε μια περίοδο κατά την οποία τα μουσεία πλήττονται παγκοσμίως από τις επιδράσεις της πανδημίας, αυτό το μουσείο έρχεται σαν μια φωτεινή αχτίδα φωτός και ελπίδας.

Advertisment

«Σκεφτήκαμε ότι δεν θα έχουμε πολύ κόσμο αυτές τις μέρες, αλλά μετά καταλάβαμε ότι ο κόσμος χρειάζεται λίγη χαρά», δήλωσε ο Meik Wiking, CEO του Ερευνητικού Ινστιτούτου Ευτυχίας στο CNN. Το Ινστιτούτο είναι ένας οργανισμός που μελετά την επιστήμη της ευτυχίας και είναι υπεύθυνος για τη δημιουργία του μουσείο. Το ίδιο το κέντρο εστιάζει ιδιαίτερα στη μελέτη του γιατί κάποιες κοινωνίες είναι πιο «ευτυχισμένες» από άλλες, με στόχο να βοηθήσει στην θετική κοινωνική και πολιτική αλλαγή.

«Στο μουσείο της ευτυχίας, οι επισκέπτες έχουν το δικαίωμα μιας περιήγησης στην ευτυχία που τους επιτρέπει να τη δουν σε διαφορετικές εκφάνσεις. Θα δείτε την ιστορία της ευτυχίας, θα δείτε την πολιτική της ευτυχίας, την επιστήμη της ευτυχίας», εξήγησε ο κος Wiking.

Advertisment

Αντί για ουράνια τόξα, κουτάβια ή απαλά αντικείμενα, οι επισκέπτες όταν μπαίνουν στο μουσείο συναντούν εκθέσεις και διαδραστικές εμπειρίες ώστε να γευτούν πώς οι διαφορετικές εμπειρίες αντιλαμβάνονται την ευτυχία. Οι αντιδράσεις των επισκεπτών βοηθούν επίσης το ινστιτούτο στο ερευνητικό του έργο.

Ο επισκέπτης επίσης θα βρει πληροφορίες σχετικά με θεωρία της ευτυχίας στην οικονομική της διάσταση ή στη χημική έκφρασή της, ενώ το εισιτήριο κοστίζει 95 κορόνες Δανίας (περίπου 13 ευρώ). Η Δανία θεωρείται πρωταθλήτρια στον τομέα της ευτυχίας και φιγουράρει στις πρώτες θέσεις σε κάθε τέτοια λίστα και ιδιαίτερα στην κλίμακα του ΟΗΕ που ονομάζεται World Happiness Report και δημοσιεύεται κάθε χρόνο. Κοντά στη θέση της Δανίας σχετικά με την ευτυχίας βρίσκεται και μια άλλη Σκανδιναβική χώρα, η Φινλανδία.

Πηγή:

travelandleisure.com/attractions/museums-galleries/happiness-museum-opens-copenhagen

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ίος: Μαθητές γύρισαν τη δική τους ταινία στο πλαίσιο προγράμματος της Cinemathesis
Φλώρινα: Έργα τέχνης κοσμούν τις στάσεις των λεωφορείων
Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης | Μαραθώνιος ποίησης στα Προπύλαια του ΕΚΠΑ
26ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης: Απονεμήθηκαν τα βραβεία

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση