,

Υπήρξαν ίχνη ζωής στον πλανήτη Αφροδίτη; Επιστήμονες εξηγούν

Πρόκειται για μια εκπληκτική πιθανότητα – η ιδέα ότι ζωντανοί οργανισμοί μπορεί να επιπλέουν στα σύννεφα του πλανήτη Αφροδίτη. Αυτό ακριβώς ερευνούν οι αστρονόμοι

Υπήρξαν ίχνη ζωής στον πλανήτη Αφροδίτη; Επιστήμονες εξηγούν

Πρόκειται για μια εκπληκτική πιθανότητα – η ιδέα ότι ζωντανοί οργανισμοί μπορεί να επιπλέουν στα σύννεφα του πλανήτη Αφροδίτη. Αυτό ακριβώς ερευνούν οι αστρονόμοι μετά τον εντοπισμό ενός αερίου στην ατμόσφαιρα που δεν μπορούν να εξηγήσουν.

Το αέριο ονομάζεται φωσφίνη – ένα μόριο που αποτελείται από ένα άτομο φωσφόρου και τρία άτομα υδρογόνου. Στη Γη, η φωσφίνη σχετίζεται με τη ζωή, με μικρόβια που ζουν στο έντερο ζώων όπως στους πιγκουίνους ή σε περιβάλλοντα με ελάχιστο οξυγόνο, όπως στους βάλτους.

Advertisment

Η φωσφίνη μπορεί να δημιουργηθεί βιομηχανικά, αλλά το βέβαιο είναι ότι δεν υπάρχουν εργοστάσια στην Αφροδίτη και σίγουρα δεν υπάρχουν πιγκουίνοι. Οπότε γιατί υπάρχει εκεί αυτό το αέριο; Η καθηγήτρια Τζέιν Γκριβς του Πανεπιστημίου του Κάρντιφ και αστρονόμος, καθώς και συνάδελφοί της έχουν κάνει την ίδια ερώτηση.

Δημοσίευσαν μια έρευνα στο περιοδικό Nature Astronomy που αναφέρει με λεπτομέρεια τις παρατηρήσεις που έχουν κάνει, καθώς και τις έρευνες, προσπαθώντας να δείξουν ότι αυτό το μόριο θα μπορούσε να έχει μια φυσική, μη- βιολογική προέλευση. Αλλά μέχρι σήμερα, δεν μπορούν να εξηγήσουν με βεβαιότητα τον λόγο που υπάρχει αυτό το αέριο εκεί.

Δεδομένων των όσων γνωρίζουμε για την Αφροδίτη και τις συνθήκες που υπάρχουν εκεί, κανείς δεν μπορεί μέχρι τώρα να περιγράψει ένα αβιοτικό μονοπάτι για την φωσφίνη και σίγουρα όχι για τις ποσότητες που έχουν εντοπιστεί. Αυτό σημαίνει ότι αξίζει τον κόπο να ελέγξουμε πιθανή ζωή.

Advertisment

Η θερμοκρασία στην επιφάνεια του πλανήτη ξεπερνά τους 400 βαθμούς Κελσίου, ενώ η πίεση που δέχεται κανείς είναι αντίστοιχη με αυτή που συναντάται 900 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Οι συνθήκες είναι τόσο κακές, ώστε έλιωσαν ένα διαστημόπλοιο που είχε σταλεί εκεί μέσα σε λίγες μόλις ώρες.

Ωστόσο, αυτό δεν αποκλείει την υπόθεση ότι η Αφροδίτη μπορεί να έχει μια δική της μορφή ζωής. Μάλιστα, οι επιστήμονες αναφέρουν ότι ο πλανήτης δεν ήταν πάντα έτσι· οι συνθήκες ήταν κάποτε καλύτερες και ίσως να υπήρχαν και ωκεανοί. Τότε, θα μπορούσε να είχε υπάρξει κάποια μορφή ζωής και η φωσφίνη να είναι εκεί για να το υπενθυμίζει.

Για τα επόμενα χρόνια, το πιθανότερο είναι πως δεν θα έχουμε σίγουρες απαντήσεις. Η λύση θα μπορούσε να προκύψει είτε μέσω της αποστολής ενός ιδιαίτερα ανθεκτικού διαστημόπλοιου, είτε μέσα από περαιτέρω έρευνα και αναλύσεις για άλλα μόρια που σχετίζονται με την ύπαρξη ζωής.

Ωστόσο, υπάρχει ένα σημαντικό συμπέρασμα που χρειάζεται να κρατήσουμε από αυτό τον προβληματισμό: Ίσως η εξωγήινη ζωή να μην κρύβεται σε έναν πλανήτη που μοιάζει με τη Γη, αλλά σε μια καυτή κόλαση, γεμάτη τοξικά αέρια. Όμως, όχι, μέχρι σήμερα, δεν έχουμε ανακαλύψει ύπαρξη ή ίχνη ζωής σε αυτό τον εντυπωσιακό πλανήτη.

Πηγές:

www.bbc.com/news/science-environment-54133538

www.in.gr/

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Άρτα: Βυθισμένος οικισμός στην τεχνητή λίμνη του Πουρναρίου βγήκε στην επιφάνεια λόγω ξηρασίας
Υπεραιωνόβια βελανιδιά στο Αγρίνιο χαρακτηρίστηκε διατηρητέο μνημείο της φύσης
Η ανθρωπότητα σε κρίσιμο σταυροδρόμι: Μπορούμε να πετύχουμε ένα βιώσιμο κλιματικά μέλλον;
Act for Earth: Πώς επηρεάζει η ξηρασία τη ζωή στον πλανήτη (βίντεο)

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση