, , ,

Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε τα παιδιά με ΔΕΠΥ να οργανωθούν

Εάν το παιδί σας έχει ΔΕΠΥ, μπορεί να είστε ήδη εξοικειωμένοι με την τάση του να χάνει τις εργασίες του κάπου μεταξύ σχολείου και

Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε τα παιδιά με ΔΕΠΥ να οργανωθούν

Εάν το παιδί σας έχει ΔΕΠΥ, μπορεί να είστε ήδη εξοικειωμένοι με την τάση του να χάνει τις εργασίες του κάπου μεταξύ σχολείου και σπιτιού, να ξεχνά να φέρνει βιβλία στο σπίτι για μελέτη, να παραδίδει αργά ή να μην ολοκληρώνει τη σχολική του εργασία, να δημιουργεί ακαταστασία στο ντουλάπι του ή στο δωμάτιό του, χάνοντας φυσικά τις σημειώσεις και τα φυλλάδια που του δίνουν οι δάσκαλοι.

Η χρόνια αποδιοργάνωση μπορεί να είναι εξουθενωτική για άτομα με ΔΕΠΥ. Είναι αποτέλεσμα ελλειμμάτων της εκτελεστικής λειτουργίας που καθιστούν δυσκολότερο τον προγραμματισμό, δημιουργούν ζητήματα μνήμης, προσδιορισμού προτεραιοτήτων. Τα παιδιά αυτά δυσκολεύονται να ξεκινήσουν, να παρακολουθήσουν και να ολοκληρώσουν εργασίες.

Advertisment

Τα παιδιά με ΔΕΠΥ χρειάζονται συχνά περισσότερη δομή και στήριξη για να βοηθηθούν στην οργάνωση, αλλά μπορούν να αναπτύξουν καλές οργανωτικές συνήθειες νωρίς με τη βοήθειά μας. Το πρώτο και πιο σημαντικό βήμα για να βοηθήσετε το παιδί σας με την οργάνωση στο σχολείο είναι να συνεργαστείτε στενά με τον δάσκαλο/δασκάλα του παιδιού σας. Η καλή επικοινωνία μεταξύ σπιτιού και σχολείου είναι απαραίτητη.

Στρατηγικές οργάνωσης για μαθητές που έχουν ΔΕΠΥ

1. Συνεργαστείτε με το παιδί σας για να δημιουργήσετε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο μελέτης στο σπίτι, ο οποίος θα είναι απαλλαγμένος από περισπασμούς. Αυτός ο χώρος εργασίας πρέπει να διατηρείται καλά οργανωμένος. Βοηθήστε το παιδί δείχνοντάς του τα βήματα που είναι απαραίτητα για να διατηρήσει την περιοχή καθαρή και χωρίς περιττά αντικείμενα. Να γνωρίζετε ότι θα πρέπει να επιβλέπετε το παιδί σας και να το βοηθάτε σε αυτή τη διαδικασία σε τακτική βάση. Κάντε το μέρος της καθημερινής σας ρουτίνας.

2. Παρέχετε χρήσιμα αναλώσιμα, όπως μολύβια, στυλό, χαρτί, χάρακα, συνδετήρες, ξύστρα για μολύβια, λεξικό, αριθμομηχανή κ.λπ. Κουτιά στο γραφείο με ετικέτες ή συγκεκριμένα συρτάρια βοηθούν στη διαδικασία. Καθορίστε μαζί το πού θα τοποθετείτε το καθετί.

Advertisment

3. Συνεργαστείτε με τον δάσκαλο του παιδιού σας για να δημιουργήσετε ένα σύστημα καταγραφής των εργασιών σε ένα σημειωματάριο. Αυτό το σημειωματάριο / φάκελος ανάθεσης θα πρέπει να περιλαμβάνει ένα ημερολόγιο ή ένα πρόγραμμα σχεδιασμού που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παρακολούθηση των εργασιών και των προθεσμιών. Ελέγχετε τακτικά αυτό το ημερολόγιο με το παιδί σας. Χρησιμοποιήστε το ημερολόγιο για να βοηθήσετε το παιδί σας να σπάσει τις μεγάλες εργασίες σε μικρά επιμέρους κομμάτια. Λάβετε υπόψη ότι ίσως χρειαστεί να είστε δημιουργικοί με το παιδί σας για να το βοηθήσετε να βρει ένα σύστημα που να λειτουργεί για αυτό.

4. Ζητήστε από τον δάσκαλο να υπενθυμίζει ευγενικά στο παιδί σας πότε να καταγράψει τις εργασίες στο σημειωματάριο. Στο τέλος της σχολικής ημέρας, είναι επίσης χρήσιμο για τον δάσκαλο να ελέγξει αν έχει βάλει όλα τα βιβλία και τις εργασίες του στην τσάντα πριν φύγει από το σχολείο.

5. Εάν το παιδί δυσκολεύεται με τη γραφή, ρωτήστε τον δάσκαλο να δίνει στο παιδί σας ένα εκτυπωμένο φυλλάδιο των εργασιών της ημέρας. Ακόμα καλύτερα εάν ο δάσκαλος μπορεί να παρέχει φυλλάδια, τοποθετώντας τα απευθείας στο σημειωματάριο, αφού του εξηγήσει τι χρειάζεται να κάνει.

6. Το βράδυ πριν από την επόμενη σχολική ημέρα, αναθεωρήστε ποιες εργασίες και βιβλία χρειάζεται να μπουν πάλι στην τσάντα. Επιβλέψτε το παιδί σας καθώς βάζει τα βιβλία στην τσάντα και τοποθετήστε την σε ένα καθορισμένο σημείο κοντά στην πόρτα του σπιτιού. Με αυτόν τον τρόπο η τσάντα βιβλίων μπορεί εύκολα να βρεθεί το πρωί.

7. Αγοράστε μια σειρά από καλύμματα βιβλίων σε διαφορετικά χρώματα. Κάντε το ίδιο και με τα τετράδια. Το παιδί σας μπορεί να οργανώσει τις εργασίες και το διάβασμά του ανάλογα με το χρώμα. Για παράδειγμα, μπορεί να επιλέξει κόκκινο για μαθηματικά, κίτρινο για τη γλώσσα, πράσινο για φυσική κ.λπ.

8. Δημιουργήστε ένα σύστημα ανταμοιβής για να αποκτήσει κίνητρο το παιδί: Ενισχύστε θετικά το παιδί σας καθώς εμφανίζει βελτιώσεις όσον αφορά στην ανάπτυξη των οργανωτικών δεξιοτήτων στην καθημερινότητά του.

Πηγή:

www.verywellmind.com/adhd-and-organization-at-school-20810

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Κατάθλιψη και social media: Πόσο επηρεάζουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τα συναισθήματά μας;
Τα Σύνδρομα των Πόλεων: Ψυχολογικές καταστάσεις που παίρνουν το όνομά τους από διάσημες πόλεις και τι σημαίνουν
Ευτυχία: Αυτό είναι το μυστικό που σώζει από τη μοναξιά και την απομόνωση
Διπολική διαταραχή: Οι φάσεις του εναλλασσόμενου συναισθήματος | Από τη μανία στην κατάθλιψη

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση