, ,

Η οικολογική συμπεριφορά σε μια Φινλανδική πόλη αμείβεται με δωρεάν εισιτήρια και… κέικ

Μία μικρή Φινλανδική πόλη βοηθά έμπρακτα τους πολίτες που σκέφτονται το περιβάλλον και τους ανταμείβει με διάφορους τρόπους, όπως δωρεάν μετακίνηση, κολύμβηση και κέικ.

Η οικολογική συμπεριφορά σε μια Φινλανδική πόλη αμείβεται με δωρεάν εισιτήρια και... κέικ

Μία μικρή Φινλανδική πόλη βοηθά έμπρακτα τους πολίτες που σκέφτονται το περιβάλλον και τους ανταμείβει με διάφορους τρόπους, όπως δωρεάν μετακίνηση, κολύμβηση και κέικ. Στα βόρεια της χώρας, στην πόλη Lahti δημιουργήθηκε μια εφαρμογή μέτρησης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στους κατοίκους με βάσει του αν κινούνται με αυτοκίνητο, με μέσα μεταφοράς, με ποδήλατο ή με τα πόδια.

Οι κάτοικοι αποφασίζουν αν θέλουν ή όχι να λαμβάνονται αυτές οι πληροφορίες από την εφαρμογή CitiCAP για τη βάση δεδομένων άνθρακα ανά εβδομάδα. Αν το ποσοστό τους είναι χαμηλό, λαμβάνουν «εικονικά ευρώ» που μπορούν να ξοδέψουν για να αγοράζουν εισιτήρια λεωφορείου, να αποκτούν πρόσβαση σε δημόσιες πισίνες ή να παίρνουν δωρεάν καφέ και κέικ σε τοπικά μαγαζιά. Από τους 120.000 κατοίκους που έχει συνολικά η πόλη, μέχρι πρόσφατα 2.000 έχουν ήδη κατεβάσει την εφαρμογή.

Advertisment

Ο manager αυτής της ιδέας, Ville Uusitalo, ανέφερε στο Euronews «Μπορείς να κερδίσεις περίπου 2 ευρώ (ανά εβδομάδα) αν οι εκπομπές από τις μετακινήσεις σου είναι αρκετά χαμηλές, αλλά φέτος το φθινόπωρο, θα διπλασιάσουμε αυτό το ποσό». Μέχρι σήμερα, σχεδόν το 44% των μετακινήσεων θεωρείται βιώσιμο.

Η πόλη είναι η Πράσινη Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2021 και σχεδιάζει να μειώσει το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα ακόμα περισσότερο στη διάρκεια της επόμενης δεκαετίας, τόσο ώστε η πόλη να μην έχει κανένα αρνητικό αποτύπωμα άνθρακα στο περιβάλλον μέχρι το 2025. Μέχρι το 2030, ο στόχος είναι τουλάχιστον οι μισές μετακινήσεις να γίνονται με οικολογικά και βιώσιμα μέσα και όχι με αυτοκίνητο.

Εργαζόμενη του δημαρχείου της πόλης, η Mirkka Ruohonen, ανέφερε ότι η εφαρμογή τη βοήθησε να αλλάξει οπτική τους τελευταίους επτά μήνες που τη χρησιμοποιεί. Άρχισε να μειώνει κατά πολύ τη χρήση του αυτοκινήτου και να χρησιμοποιεί περισσότερο το ποδήλατο.

Advertisment

Οι προγραμματιστές της εφαρμογής σχεδιάζουν να δημιουργήσουν παρόμοια εργαλεία στο μέλλον που να βοηθούν τους κατοίκους να μειώνουν τις εκπομπές άνθρακα και σε άλλες δραστηριότητες εκτός από την κινητικότητα και τις μεταφορές.

Πηγή:

www.euronews.com/2020/08/27/finnish-town-offers-locals-cake-and-other-rewards-for-cutting-co2-emissions

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Θερινή ώρα: Πώς καθιερώθηκε και πότε γυρνάμε τα ρολόγια μία ώρα μπροστά
Σχολή Ευελπίδων: Στην έκτη θέση της λίστας με τις 25 καλύτερες στρατιωτικές σχολές στον κόσμο
Δωρεά Οργάνων: Μέσω SMS στο κινητό θα δηλώνουμε αν θέλουμε να γίνουμε δωρητές οργάνων
Παγκόσμια Ημέρα κατά του Σχολικού Εκφοβισμού: Τι πρέπει να κάνω αν το παιδί μου είναι θύτης ή θύμα

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση