Επιστήμονες επιβεβαίωσαν πριν από λίγες μέρες την ύπαρξη τεσσάρων λιμνών – για την ύπαρξη των οποίων υπήρχα υποψίες από το 2018. Το νερό σε υγρή μορφή είναι ζωτικής σημασίας για τη βιολογία, οπότε το εύρημα αυτό έχει ιδιαίτερη βαρύτητα για τους ερευνητές που μελετούν την πιθανότητα ζωής αλλού στο Ηλιακό Σύστημα.
Μάλιστα, οι λίμνες πιστεύεται ότι είναι ιδιαίτερα αλμυρές. Δισεκατομμύρια χρόνια πριν, το νερό έτρεχε σε ποτάμια και έμενε στάσιμο σε λίμνες στην επιφάνεια του πλανήτη Άρη. Αλλά από τότε ο πλανήτης έχει χάσει το μεγαλύτερο μέρος της ατμόσφαιράς του, που σημαίνει ότι το νερό δεν μπορεί να μείνει για πολύ σε υγρή μορφή στην επιφάνειά του.
Advertisment
Όμως, τα πράγματα αλλάζουν υπογείως. Αναφερόμενος σε αυτή την ανακάλυψη ο Dr Roberto Orosei από το Εθνικό Ινστιτούτο Αστροφυσικής της Ιταλίας στη Μπολόνια δήλωσε στο BBC News: «Είναι ακόμα πιο πιθανό επίσης ότι αυτά τα σώματα νερού να υπήρχαν στο παρελθόν. Φυσικά, αυτό σημαίνει ότι θα είχαμε έναν οικότοπο ή κάτι που θα έμοιαζε με οικότοπο… και θα μπορούσε να αντέχει σε όλη την ιστορία ύπαρξης του πλανήτη».
Και συνεχίζει λέγοντας: «Καθώς ο Άρης ζούσε την κλιματική καταστροφή του και μετατρεπόταν από έναν σχετικά θερμό πλανήτη – αν και δεν είναι ξεκάθαρο πόσο θερμός ήταν – σε ένα παγωμένο περιβάλλον, υπήρξε ένα σημείο όπου η ζωή μπορούσε να προσαρμοστεί και να επιβιώσει».
Advertisment
Η τελευταία αυτή ανακάλυψη έγινε μέσω δεδομένων από ένα εργαλείο ανίχνευσης του διαστημικού αεροσκάφους Mars Express (που ανήκει στον Ευρωπαϊκό Διαστημικό Οργανισμό), το οποίο βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον κόκκινο πλανήτη από τον Δεκέμβρη του 2003.
Το 2018 υπήρξαν παρατηρήσεις από τους ίδιους επιστήμονες, οι οποίοι είχαν αναφέρει ενδείξεις για την ύπαρξη υπόγειας λίμνης με διάμετρο περίπου 19 χιλιόμετρα σε βάθος ενάμισι χιλιομέτρου κάτω από το νότιο πόλο του Άρη. Όμως, τα σημερινά πιο καθαρά στοιχεία δείχνουν για περισσότερες αλμυρές λίμνες, οι οποίες βρίσκονται διασκορπισμένες σε μια έκταση περίπου 75.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων.
Η μεγαλύτερη λίμνη εκτιμάται ότι έχει διαστάσεις 20 επί 30 χιλιόμετρα αλλά το ραντάρ δεν μπορεί ακόμα να υπολογίσει το βάθος της. Οι λίμνες καταφέρνουν να μένουν υγρές χάρη στη μεγάλη περιεκτικότητα σε άλατα. Οι έρευνες φυσικά θα συνεχιστούν ώστε να αποκτήσει η επιστημονική κοινότητα περισσότερες πληροφορίες για τις συνθήκες στις οποίες βρίσκεται το νερό, αλλά και για το αν θα μπορούσε να επιβιώσει ζωή σε αυτές.
Πηγή:
bbc.com/news/science-environment-54337779