Στρες και άγχος: Μήπως ήρθε η στιγμή να υπολογίσουμε το χρόνο μας και πώς τον διαχειριζόμαστε;

Πολλοί άνθρωποι στον βιομηχανικό κόσμο έχουν αυτό που εγώ ονομάζω «ψευδαίσθηση απασχόλησης» ή την λανθασμένη πεποίθηση ότι είμαστε πιο απασχολημένοι από αυτό που τελικά

Στρες και άγχος: Μήπως ήρθε η στιγμή να υπολογίσουμε το χρόνο μας και πώς τον διαχειριζόμαστε;

Πολλοί άνθρωποι στον βιομηχανικό κόσμο έχουν αυτό που εγώ ονομάζω «ψευδαίσθηση απασχόλησης» ή την λανθασμένη πεποίθηση ότι είμαστε πιο απασχολημένοι από αυτό που τελικά ισχύει. Αυτό μπορεί να είναι δύσκολο να το αποδεχτούμε, αλλά πολλοί από εμάς πιστεύουμε ότι εργαζόμαστε περισσότερες ώρες απ’ ότι ισχύει στην πραγματικότητα.

Αν το διαβάζετε αυτό και κατευθείαν λέτε: «Μα πραγματικά εργάζομαι πολλές ώρες. Δεν είναι στο κεφάλι μου», καταλαβαίνω. Σκέφτηκα το ίδιο πράγμα και για εμένα.

Advertisment

Από τα μέσα της δεκαετίας του ’60, οι ερευνητές έχουν διεξάγει διάφορες έρευνες χρήσης του χρόνου και έχουν αποκτήσει μια αρκετά ακριβής κατανόηση του μέσου εργασιακού προγράμματος. Οι άνδρες σήμερα εργάζονται περίπου 12 ώρες λιγότερες την εβδομάδα απ’ ότι εργάζονταν το 1970.

Οι γυναίκες εργάζονται περισσότερο, εν μέρει επειδή περισσότερες γυναίκες βρίσκονται σε θέσεις πλήρους απασχόλησης, κάτι που δεν συνέβαινε πριν από 50 χρόνια. Αλλά όταν οι εργαζόμενες μητέρες κράτησαν ημερολόγιο για αρκετές εβδομάδες, βρήκαν ότι είχαν πολύ περισσότερο χρόνο με τα παιδιά τους απ’ όσο πίστευαν.

Ασχέτως του αν εργάζεστε περισσότερες ώρες ή όχι, η πεποίθηση ότι δεν σας μένει χρόνος έχει πραγματικές, βλαβερές επιδράσεις. Η συνεχής έγνοια ως προς το χρόνο, ακόμα και υποσυνείδητη, μπορεί να οδηγήσει σε απότομη πτώση της επίδοσης.

Advertisment

Η έρευνα επίσης δείχνει πως όταν έχουμε το νου μας συνεχώς στην ώρα που περνά, γινόμαστε λιγότερο συμπονετικοί προς τους άλλους. Επιπλέον, επηρεάζει την ικανότητά μας να παίρνουμε λογικές αποφάσεις.

Λόγω αυτού, η αίσθηση της πίεσης από το χρόνο μπορεί να μας οδηγήσει σε κακές αποφάσεις για το πώς να τον χρησιμοποιήσουμε και αυτό γρήγορα γίνεται φαύλος κύκλος. Αν δεν έχουμε μια καθαρή εικόνα για το πώς ξοδεύουμε το χρόνο μας, νιώθουμε συνεχές άγχος, κάτι που μπορεί να μας οδηγήσει στο να παίρνουμε αποφάσεις που επίσης οδηγούν σε περισσότερο άγχος.

Η αντίληψη του πώς ξοδεύουμε τις ώρες μας είναι γνωστή ως «αντίληψη του χρόνου». Όσοι έχουν υψηλή αντίληψη χρόνου και έχουν επίγνωση του προγράμματός τους τείνουν να δημιουργούν περισσότερο ελεύθερο χρόνο. Από την άλλη πλευρά, όσοι έχουν χαμηλή αντίληψη του χρόνου περνούν περισσότερο χρόνο στην τηλεόραση ή στα social media και συχνά αναφέρουν μια ασαφή αίσθηση άγχους. Σας ακούγεται οικείο;

Πώς να οξύνουμε την αντίληψη του χρόνου μας

1ο βήμα: Καταγράψτε το χρόνο σας

Ξεκινήστε κρατώντας ημερολόγιο και καταγράψτε τις δραστηριότητές σας. Να είστε ειλικρινείς. Αν περάσετε μισή ώρα στο Twitter, σημειώστε το. Αν περάσετε 20 λεπτά χαζεύοντας παπούτσια online, καταγράψτε και αυτό.

Στη συνέχεια, αναρωτηθείτε: Πόσο χρόνο θέλω να ξοδεύω στα social media και στο email; Θέλω να ασκούμαι καθημερινά; Πόσο χρόνο μου παίρνει να φάω δείπνο; Χρησιμοποιήστε τις απαντήσεις για να δημιουργήσετε κατευθυντήριες.

2ο βήμα: Φτιάξτε εσείς ένα πρόγραμμα

Έχετε αποφασίσει και καταγράψει πόση ώρα θέλετε να ξοδεύετε στο κάθε τι. Δημιουργήστε στη συνέχει δύο ιδανικά προγράμματα, ένα για τις ημέρες της άσκησης και ένα χωρίς αυτή. Κατανείμετε το χρόνο ακόμα και γι’ αυτά που θεωρείτε λιγότερο σημαντικά: το μπάνιο, τον χρόνο περπατήματος, το πλύσιμο των πιάτων, την επιλογή ρούχων κλπ.

Το νόημα δεν είναι να θεωρούμε το πρόγραμμα αυτό περιοριστικό, αλλά υποστηρικτικό, είναι απλώς προτάσεις. Πρόκειται για ιδανικό πρόγραμμα, να θυμάστε, και το ιδανικό σπάνια ταυτίζεται με το πραγματικό.

Celeste Headle

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

«Η ευτυχία βρίσκεται μέσα σου ανεξαρτήτως των εξωτερικών συνθηκών» | Επίκτητος
Η θετική πλευρά της απόρριψης, σύμφωνα με τους επιστήμονες
Αυτογνωσία | Τα 3 στάδια και τεχνικές για να την κατακτήσετε
Ο Σκαντζόχοιρος που ήθελε: Μια αναμέτρηση με τον εαυτό μας και τη μοναξιά

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση