,

6 προειδοποιήσεις για όσους τείνουν να εμπιστεύονται εύκολα τους άλλους

Η ζωή φαντάζει ευκολότερη όταν πιστεύετε ότι τα κίνητρα των περισσότερων ανθρώπων είναι καλά. Είτε αληθεύει είτε όχι, είναι αδιαμφισβήτητο ότι κάποιοι άνθρωποι έχουν

6 προειδοποιήσεις για όσους τείνουν να εμπιστεύονται εύκολα τους άλλους

Η ζωή φαντάζει ευκολότερη όταν πιστεύετε ότι τα κίνητρα των περισσότερων ανθρώπων είναι καλά. Είτε αληθεύει είτε όχι, είναι αδιαμφισβήτητο ότι κάποιοι άνθρωποι έχουν πληρώσει υψηλό τίμημα επειδή ακριβώς εμπιστεύονται εύκολα τους άλλους. Χρειάζεται λοιπόν να λαμβάνουμε υπόψη μας τα ακόλουθα στοιχεία.

6 προειδοποιήσεις για όσους τείνουν να εμπιστεύονται εύκολα τους άλλους

Μην «τυφλώνεστε» από την εμφάνιση ή το φλερτ

Υπάρχουν δυστυχώς κάποιοι άνθρωποι που εκμεταλλεύονται την εμφάνισή τους ή τη γοητεία τους με τον λάθος τρόπο. Για την ακρίβεια, συνήθως τέτοιοι άνθρωποι δεν έχουν να δείξουν κάτι άλλο, κάτι πιο ποιοτικό και συνεπώς χρησιμοποιούν αυτό που τους είναι ευκολότερο ως «όπλο», την εμφάνιση. Δεν υπάρχει συγκεκριμένος τρόπος να αποφύγετε να εμπιστευτείτε έναν τέτοιο άνθρωπο, αλλά το καλύτερο είναι να αξιολογείτε τους άλλους στο σύνολό τους και να βλέπετε και τις συμπεριφορές τους.

Advertisment

Κάποιοι άνθρωποι είναι ευγενικοί επειδή έχουν ένα συμφέρον

Ναι,  υπάρχουν εκείνοι που απολαμβάνουν να είναι καλοί με αυθεντικό τρόπο και επειδή σας συμπαθούν. Αλλά ορισμένοι άλλοι χρησιμοποιούν την καλοσύνη ως εργαλείο ώστε να καταφέρουν να σας χειριστούν, ώστε αργότερα να λάβουν εγωιστικά οφέλη. Γι’ αυτό όταν κάποιος σας ρωτά συνέχεια πώς είστε ή σας γεμίζει δώρα ενώ δεν τον γνωρίζετε καλά, κρατήστε τα μάτια σας ανοιχτά. Δώστε χρόνο σε αυτή τη σχέση να ξεδιπλωθεί, ώστε να είστε βέβαιοι για τις προθέσεις.

Έπαινος και κολακεία από ανθρώπους που πληρώνετε

Η αλήθεια είναι ότι όταν λένε ωραία πράγματα για εμάς ή την εργασία μας αυξάνονται οι πιθανότητες να συνεχίζουμε να προτιμάμε τις δικές τους υπηρεσίες. Φυσικά, αυτό σημαίνει ότι αποφεύγουν να κάνουν κριτική με οποιονδήποτε τρόπο. Είναι ασφαλέστερο λοιπόν να εμπιστευθείτε ανθρώπους που λένε τα πράγματα ως έχουν, ακόμα κι αν δεν σας αρέσει πάντα αυτό που ακούτε.

Προσέξτε τις «γενναιόδωρες» προσφορές

Ναι, ορισμένες φορές, ο «αντίπαλός» σας, είτε επαγγελματικός είτε προσωπικός, σας κάνει μια γενναιόδωρη προσφορά επειδή μπορεί να μην του αρέσει η διαπραγμάτευση ή απλώς επειδή σας συμπαθεί. Όμως άλλες φορές, αυτό που φαίνεται ως «γενναιόδωρη» προσφορά κρύβει από πίσω κάτι άλλο: μια καλύτερη προσφορά που επίτηδες δεν αναφέρθηκε, ένα προϊόν ή μια υπηρεσία που είναι χειρότερη απ’ ότι νομίζατε ή μια μελλοντική χειριστική συμπεριφορά.

Advertisment

Ψεύτικος θυμός ή δάκρυα

Τις περισσότερες φορές είναι αυθεντικά, αλλά υπάρχουν και ορισμένοι άνθρωποι που έχουν μεγαλύτερη ευκολία στο να υποκρίνονται συναισθήματα. Τα έντονα συναισθήματα πολλές φορές μας φέρνουν σε αμηχανία, μας παραπλανούν με αποτέλεσμα οι κίβδηλοι άνθρωποι να μας χειρίζονται μέσω αυτών. Προσπαθήστε να παίρνετε αποφάσεις εξετάζοντας με λογική και όχι βασιζόμενοι στο μελόδραμα.

Προσέξτε την αποκάλυψη των αδυναμιών σας ή των παρελθοντικών λαθών

Ναι, ορισμένες φορές, η αποκάλυψη ενός μειονεκτήματος μπορεί να ανοίξει την πόρτα σε μια βαθύτερη σχέση. Όμως, άλλες φορές, αυτή η έκθεση μπορεί να λειτουργήσει κατά σας. Γι΄ αυτό δώστε λίγο χρόνο σε μια νέα γνωριμία, που αμφιβάλλετε για την ποιότητά της.

Πηγή:

www.psychologytoday.com/intl/blog/how-do-life/202010/6-warnings-people-who-are-too-trusting

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πώς να καταλάβετε αν ο/η φίλος/η σας είναι κρυφο-drama queen!
Η ειλικρίνεια χτίζει την εμπιστοσύνη και δημιουργεί αυθεντικές σχέσεις
Η φράση που καταστρέφει τις σχέσεις, σύμφωνα με ψυχολόγο του Χάρβαρντ
4 χαρακτηριστικά σημάδια που δείχνουν ότι είσαι σε τοξική σχέση

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση