, ,

6 τρόποι να διαχειριστούμε το άγχος που προκαλεί η χρήση του κινητού τηλεφώνου

Όσο κι αν θέλουμε να το αρνηθούμε, η αλήθεια είναι πως οι περισσότεροι είμαστε εξαρτημένοι από το κινητό μας τηλέφωνο. Από τις ειδήσεις έως

6 τρόποι να διαχειριστούμε το άγχος που προκαλεί η χρήση του κινητού τηλεφώνου

Όσο κι αν θέλουμε να το αρνηθούμε, η αλήθεια είναι πως οι περισσότεροι είμαστε εξαρτημένοι από το κινητό μας τηλέφωνο. Από τις ειδήσεις έως τα νέα posts της ώρας ή τα μηνύματα από φίλους και συναδέλφους, η συσκευή αυτή έχει γίνει προέκταση του χεριού μας.

Είναι το ένα εργαλείο στο οποίο βασιζόμαστε σχεδόν όλη τη μέρα και μπορεί να επιτελέσει πολλές λειτουργίες. Όσο εκπληκτικό κι αν είναι αυτό, έχει και τα μελανά του σημεία. Διάφοροι ψυχολόγοι έχουν αναφερθεί στις καταστροφικές επιδράσεις της εκτεταμένης, εμμονικής χρήσης του στην ψυχική υγεία των νέων. Αυτές περιλαμβάνουν αυπνία, κατάθλιψη, χαμηλή αυτοεκτίμηση, ακόμα και αυτοκτονικούς ιδεασμούς.

Advertisment

Το άγχος του τηλεφώνου εμφανίζεται όταν στρεφόμαστε σε αυτό ως μια μορφή περισπασμού. Μπορεί να αποτελέσει διαφυγή από αγχώδη συναισθήματα σε άλλες πλευρές της ζωής μας. Δεν σκεφτόμαστε συνειδητά όταν πιάνουμε τη συσκευή. Τι μπορούμε όμως να κάνουμε για να κλείσουμε την πόρτα στο άγχος αυτό;

6 tips για να διαχειριστούμε το άγχος που μας οδηγεί και μας προκαλεί στη χρήση του κινητού τηλεφώνου

1. Διαλείμματα (χωρίς ζαβολιές)

Κάτι που βοηθά είναι η απομάκρυνση από το κινητό τηλέφωνο. Είτε είναι μια μέρα, είτε ακόμα και μια ολόκληρη εβδομάδα, το να μην έχουμε παντού δίπλα μας τη συσκευή μας κάνει να σκεφτόμαστε με καθαρό μυαλό.

2. Ψηφιακή «φασίνα»

Πότε ήταν η τελευταία φορά που διαγράψατε όλες τις εφαρμογές και τα επιπλέον στοιχεία από το κινητό σας; Μειώνοντας τον ψηφιακό «θόρυβο» μειώνουμε τον περισπασμό και το χρόνο που περνάμε στις εφαρμογές.

Advertisment

3. Δημιουργούμε όρια

Τα ψηφιακά όρια βοηθούν στην αντιμετώπιση του εθισμού και μειώνουν το σχετιζόμενο άγχος. Για παράδειγμα, μπορείτε να θέσετε όριο να κοιτάτε το κινητό σας μία φορά ανά ώρα και να μην το παίρνετε μαζί σας το βράδυ στο κρεβάτι.

4. Θέστε προτεραιότητες

Για τι εύχεστε να είχατε περισσότερο χρόνο; Στην αρχή κάθε εβδομάδας, είναι καλό να αναρωτιέστε ακριβώς αυτό. Όταν νιώσετε την ανάγκη να πιάσετε το κινητό σας, επιλέξτε ένα από αυτά για τα οποία γκρινιάζετε ότι δεν έχετε χρόνο.

5. Ασχοληθείτε για έναν σκοπό

Υπάρχουν πολλές εφαρμογές και λογαριασμοί που προάγουν την ανάπτυξη της ψυχικής υγείας και βοηθούν στη διαχείριση των συμπτωμάτων. Αντί για το ανούσιο scrolling, βρείτε αυτά που θα σας βοηθήσουν να πολεμήσετε και όχι να ενισχύσετε το άγχος.

6. Κάντε unfollow σε ό,τι σας ενοχλεί

Αν συγκεκριμένοι λογαριασμοί, προφίλ γνωστών ή ιστοσελίδες καταφέρνουν μόνο να σας εκνευρίσουν ή να σας κάνουν να νιώθετε άσχημα για τον εαυτό σας, δεν χρειάζεται να συνεχίζετε να εκτίθεστε σε αυτά.

Πηγή:

www.healthline.com/health/does-your-phone-give-you-anxiety-7-steps-to-cope

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ο Σκαντζόχοιρος που ήθελε | Ένα βιβλίο για την ανακάλυψη του εαυτού και την αναμέτρηση με τη μοναξιά
Ανάμεσα σε βαμπίρ: Ποιοι σας κλέβουν την ενέργεια; Αναγνωρίστε τους και νικήστε τους
Να ακούτε δύο φορές περισσότερο απ’ ό,τι μιλάτε
Τι είναι τελικά οι πεποιθήσεις και πως επηρεάζουν τη ζωή μας;

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση