, ,

9 τρόποι να χρησιμοποιούμε το ξύδι στον καθαρισμό και στο φρεσκάρισμα των ρούχων

Αγοράστε το για τις σαλάτες σας, κρατήστε το και για τα ρούχα. Το λευκό ξύδι είναι αναπόσπαστο στοιχείο της κουζίνας μας με υψηλή οξύτητα,

9 τρόποι να χρησιμοποιούμε το ξύδι στον καθαρισμό και στο φρεσκάρισμα των ρούχων

Αγοράστε το για τις σαλάτες σας, κρατήστε το και για τα ρούχα. Το λευκό ξύδι είναι αναπόσπαστο στοιχείο της κουζίνας μας με υψηλή οξύτητα, ένα χαρακτηριστικό που το καθιστά αποτελεσματικό καθαριστικό, αλλά και αποσμητικό. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να φρεσκάρει τα πάντα, από το πλυντήριο των πιάτων, τον φούρνο μέχρι και επιφάνειες τραπεζιών.

Όσον αφορά στα ρούχα, το λευκό ξύδι καθαρίζει, απολυμαίνει, μαλακώνει, φωτίζει και αρωματίζει τα ρούχα. Σε αντίθεση με άλλα υγρά υψηλής οξύτητας, είναι λευκό και δεν λεκιάζει τα υφάσματα. Και αν και μπορεί στο μπουκάλι να μας μυρίζει έντονα, αν χρησιμοποιηθεί σωστά, δεν μεταφέρεται αυτή η μυρωδιά. Επίσης, είναι ασφαλές για όσους έχουν ευαίσθητη επιδερμίδα.

Advertisment

9 τρόποι να χρησιμοποιούμε το ξύδι στον καθαρισμό και στο φρεσκάρισμα των ρούχων

1. Ως απορρυπαντικό

Για να φρεσκάρετε παλιά ρούχα, προσθέστε μισό φλιτζάνι λευκό ξύδι στο σημείο που βάζετε το απορρυπαντικό σας και βάλτε τα στο συνηθισμένο πρόγραμμα. Δεν χρειάζεται να προσθέσετε άλλο απορρυπαντικό. Το δυνατό άρωμα του ξυδιού αδρανοποιεί τις μυρωδιές.

2. Ως μέσο προετοιμασίας για το πλύσιμο στο χέρι

Δεν χρησιμοποιείτε πλυντήριο; Κανένα πρόβλημα. Πριν πλύνετε στο χέρι τα ρούχα, αφήστε τα να μουλιάσουν σε ένα μείγμα ξυδιού και νερού για κάποιες ώρες και μετά πλύντε τα όπως συνηθίζετε.

3. Ως μαλακτικό ρούχων

Τα μαλακτικά του εμπορίου μακροπρόθεσμα δεν κάνουν καλό στα ρούχα, αλλά ούτε και στο περιβάλλον. Γι’ αυτό προσθέστε ½ φλιτζάνι ξύδι στο σημείο που συνήθως βάζετε το μαλακτικό και βάλτε το πρόγραμμα που συνηθίζετε.

Advertisment

4. Φρεσκάρισμα πετσετών

Το ξύδι λειτουργεί αρκετά αποτελεσματικά στο καθάρισμα των βρώμικων πετσετών. Χρησιμοποιήστε το όπως και στο πρώτο tip ως απορρυπαντικό.

5. Αναζωογόνηση των λευκών ειδών

Αν τα λευκά σας ρούχα και σεντόνια έχουν χάσει το ζωηρό λευκό τους χρώμα με το χρόνο, το ξύδι μπορεί να βοηθήσει. Βράστε μια μεγάλη κατσαρόλα νερού και προσθέστε 1 φλιτζάνι ξύδι. Αφαιρέστε από το μάτι και αφήστε τα ρούχα να μουλιάσουν στο ζεστό μίγμα για κάποιες ώρες. Στη συνέχεια, πλύνετε όπως συνηθίζετε.

6. Αφαίρεση λεκέδων

Το ξύδι δεν είναι απαραιτήτως τόσο ισχυρό που να αντιμετωπίζει τους έντονους λεκέδες. Για τους απλούς όμως, μπορεί να βοηθήσει αρκετά: αναμίξτε 1 κουταλιά λευκό ξύδι και 1 κουταλιά μηλόξιδο. Εφαρμόστε πάνω στο λεκέ και αφήστε για κάμποσα λεπτά. Αμέσως μετά πλύνετε κανονικά.

7. Φωτίστε την κουρτίνα του μπάνιου

Η κουρτίνα του μπάνιου κιτρινίζει και μουχλιάζει με τον καιρό και τη χρήση. Χρειάζεται να την καθαρίζουμε και απολυμαίνουμε μία φορά το μήνα. Αν την πλένετε στο πλυντήριο ρούχων, προσθέστε μισό φλιτζάνι λευκό ξύδι σε 1 φλιτζάνι νερό και μετά στη θέση του απορρυπαντικού.

8. Καθαρισμός του εσωτερικού του πλυντηρίου

Ξεκινήστε με ένα άδειο πλυντήριο. Προσθέστε 2 φλιτζάνια μαγειρική σόδα κατευθείαν μέσα στο πλυντήριο. Στη συνέχεια, προσθέστε 2 φλιτζάνια λευκό ξύδι και 10 σταγόνες αιθέριο έλαιο (όπως τεϊόδεντρο ή λεβάντα). Βάλτε το πιο σύντομο πρόγραμμα με την υψηλότερη όμως θερμοκρασία που μπορείτε.

9. Καθαρισμός του εξωτερικού του πλυντηρίου

Και όπως προαναφέραμε, το λευκό ξύδι σε μικρές ποσότητες είναι κατάλληλο και για την απολύμανση και τον καθαρισμό των επιφανειών, επομένως και για το εξωτερικό του πλυντηρίου που πιθανότατα θα έχει σκόνη, λεκέδες και μάλλον βακτήρια. Ανακατέψτε καλά ένα μέρος ξύδι με δύο μέρη νερού, προσθέστε τα σε ένα σπρέι και καθαρίστε.

Πηγή: www.mindbodygreen.com/articles/vinegar-in-laundry

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Το σπίτι έχει το δικό του μικροβίωμα και μας επηρεάζει άμεσα. Πώς μπορούμε να το ενισχύσουμε;
Πέψη: Απλές πρωινές συνήθειες για να ενεργοποιήσετε το μεταβολισμό σας
Πότε πρέπει να αποφεύγετε τη βιταμίνη C ή να περιορίζετε την υπερβολική κατανάλωσή της;
Συνταγή: Σπιτικό ρόφημα που ανακουφίζει από τα συμπτώματα του επίμονου βήχα

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση