, , ,

Αλλεργία, κρυολόγημα και ιγμορίτιδα: Οι διαφορές και οι τρόποι αντιμετώπισής τους

Νιώθετε εξαντλημένοι, τα μάτια σας τρέχουν ή σας προκαλούν κνησμό, η ρινική συμφόρηση δυσχεραίνει την αναπνοή σας, το βαρύ κεφάλι και η καταρροή μαρτυρούν

Αλλεργία, κρυολόγημα και ιγμορίτιδα: Οι διαφορές και οι τρόποι αντιμετώπισής τους

Νιώθετε εξαντλημένοι, τα μάτια σας τρέχουν ή σας προκαλούν κνησμό, η ρινική συμφόρηση δυσχεραίνει την αναπνοή σας, το βαρύ κεφάλι και η καταρροή μαρτυρούν ακόμα περισσότερο την ταλαιπωρία σας. Πώς θα αντιμετωπίσετε τα παραπάνω ενοχλητικά συμπτώματα; Μόνο εάν κατανοήσετε τη βαθύτερη αιτία τους και εστιάσετε σε αυτή.

Είναι, άλλωστε, γεγονός ότι η αλλεργία, το κρυολόγημα και η ιγμορίτιδα διαθέτουν κάποια κοινά συμπτώματα, που ενδέχεται να σας δυσκολέψουν στη διάγνωση του προβλήματος. Τι σημαίνει, λοιπόν, για τον ασθενή μια αλλεργία, ένα κρυολόγημα ή μια ιγμορίτιδα και πώς μπορεί να τα αντιμετωπίσει με επιτυχία;

Advertisment

Αλλεργία

Αίτια

Ένας μύκητας, κάποιο φυτό, τα ακάρεα της σκόνης ή και ένα ζώο μπορεί να πυροδοτήσουν μια αλλεργική αντίδραση. Ο κάθε οργανισμός παρουσιάζει διαφορετικούς αλλεργιογόνους παράγοντες και επειδή η αλλεργία βασίζεται σε μια ουσία που λειτουργεί ως αλλεργιογόνα για συγκεκριμένα άτομα, δεν κάνει διάκριση στις εποχές. Μπορεί να σας ταλαιπωρήσει, επομένως, οποιαδήποτε εποχή του χρόνου.

Αντιμετώπιση

Την αλλεργία την αντιμετωπίζετε μόνο κρατώντας αποστάσεις ασφαλείας από την ουσία που σας προκαλεί την αλλεργική αντίδραση. Ωστόσο, όταν η αλλεργία έχει τη μορφή ρινικής συμφόρησης, καταρροής, ερεθισμένων ματιών και η αιτία βρίσκεται στα ακάρεα της σκόνης ή στη φύση, τότε δεν είναι τόσο εύκολο να προστατευτείτε από την επίδρασή της.  Τα αντισταμινικά φάρμακα, σιρόπια, χάπια ή ρινικά σπρέι χωρίς κορτιζόλη, προσφέρουν ανακούφιση από τα συμπτώματα. Για τα ερεθισμένα σας μάτια, προτιμήστε ένα αντισταμινικό κολλύριο χωρίς κορτιζόλη.

Κρυολόγημα

Aίτια

Ένας ιός εισχωρεί στον οργανισμό, προκαλώντας ήπια αναπνευστικά συμπτώματα. Το κρυολόγημα μας ταλαιπωρεί συχνότερα το χειμώνα, καθώς είναι γνωστό πως ο ιός προτιμά τις χαμηλές θερμοκρασίες.

Advertisment

Αντιμετώπιση

Οπλιστείτε με υπομονή και με ρινικά αποσυμφορητικά, για να ελευθερώστε την αναπνοή σας και να νιώσετε πιο δυνατοί. Τα παυσίπονα θα καταλαγιάσουν τα συμπτώματα και τα πολλά υγρά θα συμβάλλουν στην ενυδάτωσή σας. Και μην ξεχνάτε πως το κρυολόγημα δεν κρατάει συνήθως περισσότερο από λίγες μέρες, που σημαίνει πως μπόρα είναι και θα περάσει.

Ιγμορίτιδα

Αίτια

Πρόκειται για φλεγμονή ή πρήξιμο του ιστού που καλύπτει τα ιγμόρεια. Ιγμόρεια ονομάζουμε τις αεροφόρες κοιλότητες της άνω γνάθου που συγκοινωνούν με τη μύτη. Η βλέννα εισχωρεί στους ρινικούς κόμπους, προκαλώντας βούλωμα και, κάπως έτσι, τα μικρόβια βρίσκουν πρόσφορα έδαφος για να αναπτυχθούν στα ιγμόρεια και να δημιουργήσουν στον ασθενή λοίμωξη.

Αντιμετώπιση

Η ιγμορίτιδα ενίοτε συνδέεται με σοβαρές επιπλοκές, για αυτό καλό είναι να αντιμετωπίζετε έγκαιρα και αποτελεσματικά τις αλλεργίες και τα κρυολογήματα, μη επιτρέποντάς τους να εξελιχτούν σε ιγμορίτιδα. Σε περίπτωση, ωστόσο, που ήδη υποφέρετε από ιγμορίτιδα, και ανάλογα με τη σοβαρότητα της κατάστασης, μπορείτε να καταπολεμήσετε τα συμπτώματα με εισπνοές ατμού, ρινικά σπρέι και- αν χρειαστεί- αντιβιοτικά.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πόση πρωτεΐνη χρειαζόμαστε για να χτίσουμε μυς; Οι καλύτερες πηγές πρόσληψης και οι παρενέργειες
Έρευνα: Οι φλεγμονές του εντέρου επηρεάζουν την κατάσταση της επιδερμίδας
5 συνήθειες που οδηγούν στην αποβολή του μαγνησίου από το σώμα
8 ανησυχητικά συμπτώματα που εμφανίζονται στα πόδια και τι σημαίνουν

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση