Πρόκειται για μια νέα τεχνολογία που φυσικά εγείρει διάφορα ζητήματα με υπέρμαχους και πολέμιους. Το νέο σύστημα πληρωμών, το οποίο θα δοκιμάσει η εταιρεία κολοσσός, δεν θα χρειάζεται πλαστική κάρτα, αλλά ούτε και κάποια εφαρμογή στο κινητό τηλέφωνο. Θα χρειάζεται μόνο το πέρασμα της παλάμης πάνω από μια ειδική ανέπαφη, συσκευή σάρωσης, η οποία θα ταυτοποιεί βιομετρικά τον αγοραστή.
Ουσιαστικά, η αμερικανική εταιρεία δημιουργεί μια συσκευή, η οποία «διαβάζει» την παλάμη του πελάτη, με τον τελευταίο να χρειάζεται απλώς να κρατήσει το χέρι του για ένα δευτερόλεπτο πάνω από αυτή. Η Amazon θα ξεκινήσει πιλοτικά τη λειτουργία του συστήματος σε δύο καταστήματά της που βρίσκονται στο Σιάτλ, σύμφωνα με ρεπορτάζ του BBC.
Advertisment
Οι δημιουργοί της συσκευής αναφέρουν ότι το νέο αυτό δημιούργημα μπορεί να χρησιμοποιηθεί κι αλλού, όπως για την είσοδο θεατών σε στάδια, αλλά και για την πρόσβαση των υπαλλήλων σε μεγάλες εταιρείες (αντί για την κάρτα- ταυτότητα). Το βέβαιο είναι ότι η συσκευή, αν κυκλοφορήσει μαζικά, θα εφαρμοστεί και σε άλλα πλαίσια πέρνα των καταστημάτων λιανικής.
Η ιδέα και οι συσκευές σάρωσης παλάμης δεν είναι νέα δεδομένα στον χώρο της τεχνολογίας. Ουσιαστικά, οι σαρωτές ταυτοποιούν τις φλέβες στο χέρι μας, καθώς αυτές δημιουργούν ένα συγκεκριμένο και μόνιμο μοτίβο στο σώμα μας.
Αυτός ο τρόπος λειτουργίας θεωρείται «ασφαλής», αφού οι φλέβες βρίσκονται αρκετά κάτω από το δέρμα ώστε να μπορεί να υπάρξει κακόβουλη «παραχάραξη» ή κάποιο είδος κλοπής του συγκεκριμένου μοτίβου. Θα έλεγε κανείς ότι αυτό το σύστημα φθάνει στο επίπεδο ασφαλείας των δακτυλικών αποτυπωμάτων.
Advertisment
Για να γίνει κανείς χρήστης αυτού του συστήματος, χρειάζεται κυρίως να καταχωρήσει διαδικτυακά τα στοιχεία της τραπεζικής του κάρτα και αφού ακολουθήσει συγκεκριμένες online οδηγίες να συνδέσει αυτή την κάρτα με το αποτύπωμα της παλάμης του, ώστε να μπορεί να χρησιμοποιεί μόνο αυτό για τις αγορές του σε αυτά τα δύο καταστήματα της Amazon.
Η εταιρεία διαβεβαίωσε ότι το βιομετρικό αποτύπωμα της παλάμης κρυπτογραφείται και τηρείται με ασφάλεια όχι στην ίδια τη συσκευή αλλά σε κέντρα δεδομένων. Επίσης, η εταιρεία ισχυρίζεται ότι ο χρήστης μπορεί οποιαδήποτε στιγμή να σβήσει τα βιομετρικά του στοιχεία από αυτή τη βάση.
Ήδη όμως έχουν ξεκινήσει έντονες αντιδράσεις γι’ αυτή την κίνηση. Για παράδειγμα, η οργάνωση Big Brother Watch κατηγορεί την Amazon για τις επικίνδυνα επεμβατικές και δυστοπικές τεχνολογίες, οι οποίες δεν λύνουν κανένα πρόβλημα. Το αντίθετο μάλιστα, δημιουργούν νέα. Θα μπορούσε κανείς να πει ότι με αυτές τις τεχνικές, οι κινήσεις μας παρακολουθούνται, καταγράφονται και προβλέπονται με μεγαλύτερη ευκολία, κάτι που δημιουργεί ζητήματα εξουσίας.
Πηγή:
Με πληροφορίες από in.gr