, ,

Ο αυθορμητισμός προστατεύει τον εγκέφαλο από γνωστική εξασθένηση, σύμφωνα με έρευνα

Οι ευθύνες που αναλαμβάνουμε ως ενήλικες συχνά απαιτούν από εμάς να αφήσουμε πίσω μας την απλότητα της παιδικής μας ηλικίας. Αν και δεν μπορούμε

Ο αυθορμητισμός προστατεύει τον εγκέφαλο από γνωστική εξασθένηση, σύμφωνα με έρευνα

Οι ευθύνες που αναλαμβάνουμε ως ενήλικες συχνά απαιτούν από εμάς να αφήσουμε πίσω μας την απλότητα της παιδικής μας ηλικίας. Αν και δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τις περισσότερες πιεστικές υποχρεώσεις, όπως την εργασία ή την ανατροφή των παιδιών, μπορούμε – και οφείλουμε – να αφιερώνουμε χρόνο στο να διατηρούμε τη ζωή μας ενδιαφέρουσα.

Για την ακρίβεια, πρόσφατη έρευνα δείχνει ότι η παραμονή σε μια μακροχρόνια ρουτίνα δεν κάνει καθόλου καλό στον εγκέφαλο. Μία έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of Gerontology: Psychological Sciences and Social Sciences βρήκε ότι η ενασχόληση με διαφορετικές δραστηριότητες μπορεί να βελτιώσει την γνωστική μας λειτουργία σε όλη την ενήλικη ζωή. Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Florida εστίασαν σε 7 συνηθισμένες δραστηριότητες:

Advertisment

– Εργασία επί πληρωμή

– Χρόνος με τα παιδιά

– Εργασίες στο σπίτι

Advertisment

– Συμμετοχή στον ελεύθερο χρόνο

– Σωματική δραστηριότητα / άσκηση

– Εθελοντισμός

– Προσφορά ανεπίσημης βοήθειας

Κάθε μέρα για 8 συνεχόμενες μέρες, ζήτησαν από περισσότερους από 730 ενήλικες – ηλικίας από 34-84 ετών – να απαντήσουν στο πόσο συχνά συμμετείχαν σε αυτές τις δραστηριότητες. Οι συμμετέχοντες επίσης ανέφεραν την ποικιλία και τη συνέπεια της ενασχόλησής τους με αυτές τις δραστηριότητες.

Οι ίδιοι συμμετέχοντες αξιολογήθηκαν 10 χρόνια αργότερα σε σχέση με την γνωστική τους λειτουργία. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν επίσης μια σταθμισμένη κλίμακα για να αξιολογήσουν τα σημάδια γήρανσης. Η αξιολόγηση ανέλυσε το φάσμα της εργασιακής μνήμης, την λεκτική ευφράδεια, προσοχή, επιτυχία επεξεργασίας, λογική και λεκτική μνήμη.

Τα αποτελέσματα αποκάλυψαν ότι όσων τα προγράμματα ήταν πιο αυθόρμητα είχαν υψηλότερα επίπεδα γνωστικών λειτουργιών από εκείνων που παρέμεναν συνεχώς σε μια ρουτίνα ή εμπλέκονταν σε παθητικές δραστηριότητες, όπως την πολύωρη παρακολούθηση τηλεόρασης.

Αν και η σκέψη ότι χρειάζεται να βρούμε ενέργεια ακόμα και μετά από μια κουραστική εργασιακή μέρα μπορεί να ακούγεται τρομακτική, ο αποκλεισμός από κοινωνικές και πνευματικές εμπειρίες επιταχύνει την γνωστική εξασθένηση. Αυτή επηρεάζει κυρίως ενήλικες που συνταξιοδοτούνται νωρίς. Η συμμετοχή σε μια ποικιλία καθημερινών δραστηριοτήτων απαιτεί από τους ανθρώπους να προσαρμόζονται σε διάφορες καταστάσεις και να εμπλέκονται σε μια μεγαλύτερη ποικιλία συμπεριφορών.

Πηγές:

www.midus.wisc.edu/midus2/project3/TechReport_BTACT.pdf

academic.oup.com/psychsocgerontology/advance-article/doi/10.1093/geronb/gbaa020/5728535?guestAccessKey=1f08edce-86bf-44cc-ab09-e766d9e8fa3e

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πόσο αυξάνεται ο κίνδυνος για καρδιακά προβλήματα λόγω κατάθλιψης;
Διπολική διαταραχή: Οι φάσεις του εναλλασσόμενου συναισθήματος | Από τη μανία στην κατάθλιψη
Embodied Relational Ways of Working with Psychosomatic Symptoms & Dis-ease in Psychotherapy
Η ψυχική υγεία δεν είναι το αντίθετο της ψυχικής ασθένειας...

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση