, ,

Επιστήμονες ανακάλυψαν ένα νέο τρόπο να σώζουν τις υπό εξαφάνιση θαλάσσιες χελώνες με τη χρήση GPS

Με την τοποθέτηση 3D εκτυπωμένων «αυγών» με GPS στις φωλιές των θαλάσσιων χελωνών στην παραλία, θα μπορούσαμε να συλλέξουμε βασικά δεδομένα, τα οποία χρειαζόμαστε

Επιστήμονες ανακάλυψαν ένα νέο τρόπο να σώζουν τις υπό εξαφάνιση θαλάσσιες χελώνες με τη χρήση GPS

Με την τοποθέτηση 3D εκτυπωμένων «αυγών» με GPS στις φωλιές των θαλάσσιων χελωνών στην παραλία, θα μπορούσαμε να συλλέξουμε βασικά δεδομένα, τα οποία χρειαζόμαστε για να ξεσκεπάσουμε το παράνομο εμπόριο των αυγών.

Αυτό είναι τουλάχιστον το εύρημα μιας νέας μελέτης που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Current Biology. Σύμφωνα με αυτή, οι ερευνητές αξιολόγησαν την αποτελεσματικότητα αυτής της μεθόδου, αλλά και την ασφάλεια αυτού του είδους που βρίσκεται υπό εξαφάνιση.

Advertisment

«Η έρευνά μας έδειξε ότι η τοποθέτηση ενός τέτοιου δολώματος στις φωλιές δεν έβλαψε τα έμβρυα που βρίσκονταν στα άλλα αυγά και μάλιστα η πρακτική λειτούργησε», δήλωσε η κύρια ερευνήτρια Helen Pheasey από το Πανεπιστήμιο του Kent.

Συνέχισε δηλώνοντας: «Δείξαμε ότι ήταν δυνατό να εντοπίσουμε τη διαδικασία παράνομης απόσπασης των αυγών από την παραλία μέχρι και τον τελικό αγοραστή, δηλαδή ολόκληρη την αλυσίδα παράνομου εμπορίου που κάλυπτε μέχρι και 137 χιλιόμετρα.

Το ειδικό αυγό, που ονομάστηκε InvestEggator, αναπτύχθηκε από τον οργανισμό προστασίας Paso Pacifico με στόχο την αντιμετώπιση του παράνομου εμπορίου των αυγών αυτών στην Κεντρική Αμερική, όπου σερβίρονται σε εστιατόρια και μπαρ ως λιχουδιά. Ο επιστήμονας Kim Williams-Guillen που συνεργάζεται με τον οργανισμό συνέλαβε την ιδέα και σχεδίασε τα ειδικά αυγά, ανταποκρινόμενος στην έκκληση του Agency for International Development (USAID) Wildlife Crime Tech Challenge των ΗΠΑ.

Advertisment

Η ιδέα ήρθε σε ανύποπτη στιγμή. Για να την τεστάρουν όμως, η ομάδα του οργανισμού τοποθέτησε τέτοια αυγά που δημιουργήθηκαν από υπολογιστή 3D σε 101 φωλιές σε 4 παραλίες της Κόστα Ρίκα. Το ένα τέταρτο αυτών των ψεύτικων αυγών κλάπηκε από τις φωλιές, επιτρέποντας στους ερευνητές να καταγράψουν τις κινήσεις των δραστών σε πραγματικό χρόνο.

Μάλιστα, ένα από αυτά καταγράφηκε να έχει διανύσει μέχρι και 137 χιλιόμετρα για να πωληθεί. Σε κάποιες περιπτώσεις, οι δράστες ανακάλυψαν τα αυγά και τα απενεργοποίησαν, όπου στη συνέχεια τα βρήκαν οι κάτοικοι και ενημέρωσαν τις αρχές και τον οργανισμό.

Αυτό είναι ένα καλό νέο, όπως αναφέρουν οι ερευνητές, καθώς μια τέτοια κίνηση δείχνει ότι και η τοπική κοινότητα μπορεί να συμμετέχει σε αυτή την προσπάθεια προστασίας του πολύτιμου αυτού είδους.

Πηγή:

www.goodnewsnetwork.org/

www.sciencedaily.com/releases/2020/10/201005112129.htm

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Νορβηγία: Απίστευτες εικόνες από το Βόρειο Σέλας που μάγεψε τον ουρανό με τα χρώματά του!
Ο Αμαζόνιος έπεσε στη χαμηλότερη στάθμη του εδώ και έναν αιώνα από την ακραία ξηρασία
Η στιγμή που καταρρέει ένας από τους μεγαλύτερους παγετώνες στην Παταγoνία (βίντεο)
Έρευνα βόμβα: Σχεδόν όλοι στην Ευρώπη αναπνέουμε τοξικό αέρα | Η κατάσταση στην Ελλάδα

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση