,

Γιατί είναι κόκκινο το πρόσωπό μου; 7 πιθανές αιτίες

Είτε είναι λόγω ντροπής είτε λόγω άσκησης, είτε ακόμα και μετά από μακρά έκθεση στον ήλιο και δύο παραπάνω ποτήρια αλκοόλ, οι περισσότεροι έχουμε

Γιατί είναι κόκκινο το πρόσωπό μου; 7 πιθανές αιτίες

Είτε είναι λόγω ντροπής είτε λόγω άσκησης, είτε ακόμα και μετά από μακρά έκθεση στον ήλιο και δύο παραπάνω ποτήρια αλκοόλ, οι περισσότεροι έχουμε παρατηρήσει στιγμιαία και προσωρινή ερυθρότητα στο πρόσωπό μας. Αλλά τι γίνεται όταν παρατηρούμε αυτό το χαρακτηριστικό για μεγάλη χρονική περίοδο χωρίς σημάδια υποχώρησης;

Ερυθρότητα στο πρόσωπο: 7 πιθανές αιτίες που την προκαλούν

Δερματίτιδα επαφής

Πρόκειται ουσιαστικά για αλλεργία, ερεθισμό ή αντίδραση σε κάτι που αγγίζει την επιδερμίδα. Με την αλλεργική αντίδραση, μπορεί να παρατηρήσετε ερυθρότητα, φαγούρα, μικρά εξογκώματα. Μπορεί να αναπτύξετε τέτοια αντίδραση μετά από χρόνια χρήσης ενός προϊόντος. Για να βρείτε ποιο αλλεργιογόνο πυροδοτεί αυτή την απόκριση, χρειάζεται να κάνετε ένα αλλεργικό τεστ.

Advertisment

Ροδόχρους νόσος

Αυτή η φλεγμονώδης δερματική πάθηση μπορεί να εμφανιστεί με διάφορους τρόπους. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν κόκκινα εξογκώματα, παρατεταμένη ερυθρότητα σαν αποτέλεσμα έξαψης και μικρά, ίσως ορατά τριχοειδή αγγεία. Αν και οι ειδικοί δεν γνωρίζουν με απόλυτη βεβαιότητα τι την προκαλεί, είναι βέβαιοι ότι παίζουν ρόλο τόσο γενετικοί, όσο και περιβαλλοντικοί παράγοντες. Υπάρχουν διάφορες θεραπείες με κύριες την τοπική εφαρμογή φαρμακευτικών κρεμών και λήψη χαπιών, όπως επίσης και θεραπείες laser.

Ατοπική δερματίτιδα

Γνωστή περισσότερο ως έκζεμα, αυτό το χρόνιο πρόβλημα είναι συνηθισμένο. Αποτελεί αποτέλεσμα μιας εσωτερικής δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Αυτή η φλεγμονή προκαλεί ερυθρή, ξηρή, ερεθισμένη επιδερμίδα με φαγούρα. Μπορεί να υπάρχει και γενετική αιτία, που πυροδοτείται από το περιβάλλον, όπως από σαπούνι ή από την γύρη.

Εμμηνόπαυση

Για γυναίκες κοντά στην ηλικία των 50 ετών, συχνά εμφανίζεται ξαφνικά ερυθρότητα λόγω ορμονικών αλλαγών που σχετίζονται με την εμμηνόπαυση. Συνήθως είναι αποτέλεσμα των εξάψεων. Αν και οι γιατροί δεν γνωρίζουν ακριβώς γιατί συμβαίνει αυτό, θεωρούν ότι έχει να κάνει με το πώς οι ορμονικές αλλαγές επηρεάζουν την ικανότητα του σώματος να ρυθμίσει τη θερμοκρασία του.

Advertisment

Ψωρίαση

Στην ψωρίαση, προβλήματα του ανοσοποιητικού συστήματος προκαλούν φλεγμονές και ταχεία ανάπτυξη δερματικών κυττάρων, τα οποία συσσωρεύονται και οδηγούν σε αυτή την ερυθρή, φολιδωτή όψη της επιδερμίδας. Σε περίπτωση διάγνωσής της, δίνεται φαρμακευτική αγωγή, από στόματος ή τοπική.

Έρπης

Αν έχετε κόκκινο εξάνθημα στη μία πλευρά του προσώπου, θα μπορούσε να είναι έρπης ζωστήρας. Συνήθως συνοδεύεται από μια αίσθηση μουδιάσματος και/ή πόνου. Η ερυθρότητα είναι φλεγμονή στην επιδερμίδα που προκαλείται από επανενεργοποίηση του ιού της ανεμοβλογιάς. Αυτή συμβαίνει αν το ανοσοποιητικό σύστημα είναι αποδυναμωμένο. Σε αυτή την περίπτωση χρειάζεται άμεση αντιμετώπιση με αντιικά φάρμακα, αφού μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά επικίνδυνος.

Αραχνοειδείς φλέβες

Πρόκειται για ορατές λεπτές κόκκινες γραμμές που ουσιαστικά είναι σπασμένα αιμοφόρα αγγεία. Μπορεί να συνδέονται με την ροδόχρος νόσο, αλλά και με την ηλιακή βλάβη, την κληρονομικότητα, την εγκυμοσύνη και για πολλούς άλλους λόγους. Οι αραχνοειδείς φλέβες μπορεί να συνδέονται επίσης με τη γήρανση και συγκεκριμένα φάρμακα και συχνά εμφανίζονται στη ζώνη Τ του προσώπου. Αντιμετωπίζονται με λέιζερ.

Πηγή: www.thehealthy.com/

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Είστε διαρκώς κουρασμένοι; Οι δύο «αθώες» συνήθειες που ρουφούν την ενέργειά σας
Χάρβαρντ: Πασίγνωστο φάρμακο για το αδυνάτισμα ενδέχεται να προκαλεί τύφλωση
Πρώιμη ήβη: Ο ρόλος των γονιδίων και οι επιπτώσεις στην υγεία των κοριτσιών
Ήπαρ: Το πασίγνωστο φυτό που αποτρέπει την συσσώρευση λίπους

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση