, ,

Οι υψηλές δόσεις βιταμίνης D μπορεί να καθυστερούν την σωματική αδυναμία σε μεγάλες ηλικίες

Οι γιατροί ορίζουν τη «σωματική αδυναμία» βασισμένοι στους εξής παράγοντες: – μη αναμενόμενη απώλεια βάρουςAdvertisment – μυϊκή αδυναμία στο χέρι – συχνές αναφορές κόπωσης

Οι υψηλές δόσεις βιταμίνης D μπορεί να καθυστερούν την σωματική αδυναμία σε μεγάλες ηλικίες

Οι γιατροί ορίζουν τη «σωματική αδυναμία» βασισμένοι στους εξής παράγοντες:

– μη αναμενόμενη απώλεια βάρους

Advertisment

– μυϊκή αδυναμία στο χέρι

– συχνές αναφορές κόπωσης

– χαμηλά επίπεδα σωματικής δραστηριότητας

Advertisment

– χαμηλή ταχύτητα βαδίσματος

Η σωματική αδυναμία τείνει να αυξάνεται με την ηλικία, επηρεάζοντας περίπου τα μισά άτομα που ξεπερνούν τα 85 έτη. Συσχετίζεται με ειδικές ανάγκες στην κίνηση, έλλειψη ανεξαρτησίας και αυξημένα ποσοστά θνησιμότητας.

Οι έρευνες έχουν αποδείξει ότι όσοι εμφανίζουν χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D στο αίμα τους είναι πολύ πιθανό να εμφανίσουν σωματική αδυναμία. Πρόκειται για ένα αρκετά σοβαρό ζήτημα, καθώς μέχρι και 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι παγκοσμίως υπολογίζεται ότι έχουν ανεπαρκή επίπεδα.

Τα επαρκή επίπεδα βιταμίνης D σχετίζονται με ένα μεγάλο εύρος οφελών για την υγεία μας, από γερά οστά και δόντια, ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα που μπορεί να αντισταθεί σε αναπνευστικές μολύνσεις. Το σώμα μπορεί να συνθέσει τη δική του βιταμίνη D όταν η επιδερμίδα εκτίθεται στην ακτινοβολία UV του ήλιου. Όμως, κατά τη διάρκεια των χειμερινών μηνών σε μεγάλα ύψη και για όσους περνούν τον περισσότερο χρόνο σε εσωτερικούς χώρους, οι κύριες πηγές βιταμίνης D είναι η διατροφή και τα συμπληρώματα.

Η έρευνα

Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν εργαστηριακά ποντίκια 24-28 μηνών ηλικία που ισούται με 65-80 ανθρώπινα χρόνια ζωής. Στην αρχή της έρευνας, χώρισαν τα ζώα σε τρεις ομάδες:

– ανεπαρκή επίπεδα βιταμίνης D

– επαρκή επίπεδα

– υπερεπαρκή επίπεδα

Τους επόμενους 4 μήνες, μετρούσαν τη σωματική επίδοση των ζώων και τα βαθμολόγησαν σε 5 τεστ αδυναμίας παρόμοια με εκείνα που γίνονται στους ανθρώπους. Μέχρι το τέλος της έρευνας, τα ποντίκια που είχαν ανεπαρκή ή επαρκή επίπεδα βιταμίνης D ήταν σημαντικά πιο αδύναμα σε σύγκριση με την κατάστασή τους στην αρχή του πειράματος.

Αντιθέτως, τα ποντίκια με υπερεπαρκή επίπεδα ήταν λίγο πιο αδύναμα μέχρι το τέλος της έρευνας, αλλά η αύξηση δεν είναι καν στατιστικά σημαντική. Είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι αν και υπήρχε αύξηση στα σκορ αδυναμίας, μετά από 4 μήνες, καμία από τις ομάδες ποντικιών δεν ανήκαν στον επίσημο ορισμό της ευπάθειας – αδυναμίας των γιατρών που προαναφέραμε.

Οι ερευνητές ήδη συστήνουν οι μεγαλύτεροι ενήλικες να λαμβάνουν το λιγότερο 2,000 IU βιταμίνης D την ημέρα. Οι ίδιοι αναφέρουν πόσο σημαντικά είναι αυτά τα στοιχεία για τους ευπαθείς ασθενείς τρίτης ηλικίας. Εκείνοι θεωρούν ότι η μακροχρόνια λήψη συμπληρώματος της βιταμίνης θα βελτιώσει κατά πολύ την λειτουργική ικανότητα και υγεία των ανθρώπων.

Και η μέγιστη ημερήσια δόση των 4,000 IU θεωρείται το ασφαλές ανώτερο όριο. Ωστόσο, αν και εξαιρετικά ενθαρρυντικά αυτά τα στοιχεία, υπάρχουν περιορισμοί στην έρευνα. Δεν διεξήχθη σε ανθρώπους και απαιτείται μακροχρόνια διαδικασία σε διάστημα έως και 5 χρόνια.

Πηγή:

www.medicalnewstoday.com/articles/very-high-dosages-of-vitamin-d-may-delay-frailty-in-old-age

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ανήκετε στο 10% των σπάνιων ανθρώπων παγκοσμίως; Είναι απλό να το διαπιστώσετε
11 Απριλίου: Παγκόσμια Ημέρα για την νόσο του Πάρκινσον | Τα πρώιμα συμπτώματα
Πώς τα αντικαταθλιπτικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης επηρεάζουν την ανάπτυξη του εγκεφάλου
Ποιες οφθαλμικές παθήσεις μπορούν να προκαλέσουν τα βακτήρια του εντέρου

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση