,

Και το κυριότερο… να ζείτε ευτυχισμένοι και με αρμονία τη ζωή που εσείς επιλέξατε να ζήσετε και όχι οι άλλοι για εσάς!

Στο σπίτι σας έμαθαν να έχετε καλούς τρόπους. Να μιλάτε στον πληθυντικό στους μεγαλύτερους και να λέτε «ευχαριστώ» όταν σας προσφέρουν κάτι. Στο σχολείο

Και το κυριότερο... να ζείτε ευτυχισμένοι και με αρμονία τη ζωή που εσείς επιλέξατε να ζήσετε και όχι οι άλλοι για εσάς!

Στο σπίτι σας έμαθαν να έχετε καλούς τρόπους. Να μιλάτε στον πληθυντικό στους μεγαλύτερους και να λέτε «ευχαριστώ» όταν σας προσφέρουν κάτι. Στο σχολείο σας δίδαξαν πώς να διαβάζετε καθαρά, να γράφετε ευανάγνωστα και να κάνετε με ακρίβεια αριθμητικές πράξεις. Μεγαλώσατε και διαπιστώσατε πως τα εφόδια που λάβατε από τα διάφορα κοινωνικά περιβάλλοντα δεν σας εξασφάλιζαν το πολυπόθητο εισιτήριο για το νησί της ευτυχίας. Τι είναι, άραγε, εκείνο που σας κρατά πίσω;

Ένα εγχειρίδιο για τις βασικές δεξιότητες της ζωής

Το βιβλίο της Εύης Ξυραφά «Θέλω-Πιστεύω-Μπορώ – Τα 3 κλειδιά της ζωής», που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Διόπτρα, αποτελεί ένα εκπληκτικό εργαλείο για να αποκωδικοποιήσετε τα κακώς κείμενα της ζωής σας. Σας εισάγει στις βασικές δεξιότητες, εκείνες που θα έπρεπε να συνιστούν αναπόσπαστο κομμάτι του εκπαιδευτικού συστήματος κάθε χώρας.

Advertisment

Όλα ξεκινούν από μια επιθυμία λοιπόν. Θα θέλατε να κερδίσετε την εύνοια του προϊσταμένου, τη δημοφιλία στις παρέες, την αγάπη ενός πιστού συντρόφου. Ποιο κομμάτι του παζλ όμως σας λείπει; Η αλήθεια είναι πως η επιτυχία αποτελεί απλώς το σημείο εκκίνησης. Ο Οδυσσέας λαχταρούσε την Ιθάκη και αναμφισβήτητα το ταξίδι ουδέποτε θα ξεκινούσε αν δεν ποθούσε την πατρίδα του. Ωστόσο, για να αντιμετωπίσει στα ίσα μυθικά τέρατα, παραπλανητικές σειρήνες και την οργή του θεού Ποσειδώνα, χρειάστηκε κάτι πολύ περισσότερο από μια μεγάλη ιδέα. Χρειάστηκε θέληση!

Θέλω! Πιστεύω! Μπορώ!

Για να το καταλάβετε καλύτερα, σκεφτείτε τον εαυτό σας ως δρομέα Ολυμπιακών Αγώνων. Η αγάπη σας για το τρέξιμο σας ώθησε στην ενασχόλησή σας με το άθλημα και στη διάθεση να επενδύσετε χρόνο σε αυτό. Εντούτοις, ήταν η πίστη στις δυνατότητές σας εκείνη που σας ενθάρρυνε να αντεπεξέλθετε στον σκληρό ανταγωνισμό και τελικά να αναδειχθείτε ανάμεσα σε τόσους. Και αν τώρα περήφανα χαιρετάτε το κοινό από το βάθρο του νικητή, τίποτε άλλο δεν σας εκτόξευσε εκεί από το πείσμα σας να τα καταφέρετε, από το ηχηρό «μπορώ» του υποσυνειδήτου σας.

Και το κυριότερο... να ζείτε ευτυχισμένοι και με αρμονία τη ζωή που εσείς επιλέξατε να ζήσετε και όχι οι άλλοι για εσάς!

Τα εμπόδια που βάζετε στον εαυτό σας

Ας υποθέσουμε τώρα πως ο στίβος ισοδυναμεί με την ίδια τη ζωή. Ποια είναι, άραγε, εκείνα τα εμπόδια που ανακόπτουν την εξέλιξή σας; Οι περιοριστικές σας αντιλήψεις ασφαλώς. Το οικογενειακό, σχολικό και μετέπειτα κοινωνικό περιβάλλον σάς μύησαν με εξαιρετική μαεστρία στις αρνητικές σκέψεις, στη διαρκή σύγκριση και στο αίσθημα μειονεξίας. Κοιτάτε τον διπλανό σας και σκέφτεστε: «Αυτός δείχνει πιο άξιος από εμένα. Και, εξάλλου, εγώ έχω και αυτό το ζήτημα της τεμπελιάς.

Advertisment

Επίσης, δεν είμαι όμορφος. Όχι τουλάχιστον σύμφωνα με τα γνωστά πρότυπα ομορφιάς. Και η μαμά μου ανέκαθεν πίστευε πως η φλυαρία μου κουράζει αφόρητα τους γύρω μου». Βάλτε φρένο στους σπόρους αυτοϋπονόμευσης που κάποτε φύτεψαν στο υποσυνείδητό σας. Και επικεντρωθείτε στη σωστή προπόνηση, εκείνη που θα σας στείλει με μαθηματική ακρίβεια στο βάθρο των νικητών.

Στον λαβύρινθο του νου σας

Οι βασικές δεξιότητες της ζωής δεν ισοδυναμούν με το μαγικό τζίνι των αγαπημένων σας παραμυθιών, παρόλο που θα μπορούσαν να αποδειχθούν εξίσου αποτελεσματικές εάν τις αξιοποιήσετε σωστά. Ποιες αποκαλούμε, όμως, δεξιότητες της ζωής; Κλείστε τα μάτια! Σκεφτείτε πως ως άλλος Θησέας έχετε εγκλωβιστεί σε έναν σύγχρονο λαβύρινθο. Η Αριάδνη βρίσκεται διακοπές σε κάποιο εξωτικό νησί και, συνεπώς, μονάχα εσείς μπορείτε να σώσετε την αφεντιά σας. Πώς λοιπόν θα φτιάξετε τον δικό σας παντοδύναμο μίτο;

Κατ’ αρχάς, εξοπλιστείτε με θετική σκέψη. Σε πείσμα των περιστάσεων, εσείς εξασκείστε τον νου στην ελπιδοφόρα πλευρά των γεγονότων, σε εκείνο το φως στην άκρη του τούνελ που λάμπει πάντα. Όλα θα πάνε καλά. Αναλογιστείτε κάθε μικρό ή μεγάλο σας επίτευγμα. Φουσκώστε από υπερηφάνεια. «Μπορώ», ξεστομίστε δυνατά και προχωρήστε μπροστά με θάρρος. Θα έρθουν δύσκολες στιγμές και δαιδαλώδεις διαδρομές. Μην αφήσετε το τερατάκι του άγχους να σας κλέβει ανάσες, να μπερδεύει τα βήματά σας. Ξεγελάστε το, διαχειριστείτε το, δαμάστε το.

Οι διαφορετικές οπτικές της πραγματικότητας

Στον λαβύρινθο, θα συναντήσετε ένα σωρό τύπους. Μάθετε να τους ακούτε με ενσυναίσθηση, να αφουγκράζεστε τις διαθέσεις τους. Και να θυμάστε: Δεν υπάρχει μια αντικειμενική οπτική της πραγματικότητας. Αυτό που για εσάς αντιστοιχεί σε λαβύρινθο για τον διπλανό σας μπορεί να φαντάζει λούνα παρκ. Σεβαστείτε τη διαφορετικότητα και τιμήστε τη μοναδικότητα. Μην υποτιμάτε τη γλώσσα του σώματος, ο Μινώταυρος ουδέποτε θα σας υπολογίσει για άξιο αντίπαλο εάν περπατάτε καμπουριαστοί, αλλά και εσείς δεν θα καταφέρετε να αποκωδικοποιήσετε σωστά τις κινήσεις του αν δεν τον παρατηρήσετε σε βάθος. Και για σκεφτείτε το: Είναι στ’ αλήθεια τόσο κακός ή διατηρεί απλώς τις δικές του ανάγκες και προσδοκίες;

Διεκδικήστε, διαπραγματευτείτε και κατακτήστε τους στόχους σας

Διεκδικήστε. Το δικαίωμα σας στην επιλογή, στην ελευθερία, στα πιο άπιαστα όνειρα. Διαπραγματευτείτε. Δείξτε ευελιξία και διπλωματία, μάθετε την αξία σας και φροντίστε να τη μάθει και το περιβάλλον σας. Και ύστερα, θέστε στόχους. Κοιτάξτε βαθιά μέσα σας και φανείτε ειλικρινείς με την ψυχή σας. Τι στ’ αλήθεια επιθυμείτε; Να βγείτε από τον λαβύρινθο ή να πιάσετε φιλίες με τον Μινώταυρο, κερδίζοντας μια θέση δίπλα του; Και μην ξεχνάτε: Μια κλεψύδρα κυλά, υπενθυμίζοντάς σας πως ο χρόνος δεν αντιστοιχεί στην αιωνιότητα. Συνεργαστείτε με το πεπερασμένο και πείστε το να εργαστεί προς όφελός σας.

Η απόφαση της αλλαγής και η δέσμευση στη νέα ζωή

Το βιβλίο της Εύης Ξυραφά «Θέλω-Πιστεύω-Μπορώ – Tα 3 κλειδιά της ζωής» ξεκλειδώνει για λογαριασμό σας ένα μαγικό σύμπαν, όπου τα απίστευτα λαμβάνουν σάρκα και οστά. Σας ζητά μόνο να αποδεχτείτε την πρόκληση, να χορέψετε το ταγκό της αλλαγής, να λικνιστείτε στον ρυθμό της μεταμόρφωσης. Η νέα ζωή βρίσκεται μια απόφαση μακριά σας και η δέσμευση στην πορεία αποτελεί το εχέγγυο της επιτυχίας σας. Ασφαλώς και θα έρθουν στιγμές που θα λιγοψυχήσετε, θα νοσταλγήσετε τη βολή που ο καναπές των περιοριστικών πεποιθήσεων σας πρόσφερε και θα αναπολήσετε την τηλεόραση της ατέρμονης μιζέριας. Ωστόσο, σκεφτείτε το: Την ταινία της ζωής σας προτιμάτε να τη βλέπετε ή να τη δημιουργείτε;

Συνειδητοποιήστε πως δεν είστε έρμαια των καταστάσεων, αλλά απόλυτοι κυρίαρχοι του πεπρωμένου σας. Εάν αποκτήσετε τη νοοτροπία του νικητή, τα κακεντρεχή σχόλια θα χάσουν μεμιάς τη δύναμή τους πάνω σας και εσείς θα απολαύσετε την πληρότητα σε όλους τους τομείς της καθημερινότητας. Θέλετε να γίνετε ευτυχισμένοι; Ασφαλώς, όπως και κάθε ανθρώπινο πλάσμα.

Πιστεύετε όμως βαθιά μέσα σας ότι αξίζετε την ευτυχία; Η απάντησή σας θα καθορίσει τη συνέχεια. Βλέπετε, όπως πολύ σωστά υπογράμμισε και ο Χένρι Φορντ, «Είτε πιστεύεις ότι μπορείς είτε πιστεύεις ότι δεν μπορείς, έχεις δίκιο». Και εσείς μπορείτε!

Το νέο βιβλίο της Εύης Ξυραφά κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Η δύναμη του υποσυνειδήτου: Κατακτήστε τη ζωή που αξίζετε, κυριαρχώντας στον νου σας
Ο μοναχός που πούλησε τη Ferrari του: Ένα διαχρονικό μήνυμα ελπίδας και επιτυχίας
“2049 - Οδηγίες Χρήσης για το Μέλλον της Ανθρωπότητας” σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη
Ο Γάτος που Δίδασκε Ζεν: Ένα πνευματικό ταξίδι που σας αλλάζει τη ζωή

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση