, ,

Πώς οι γονείς μπορούν να βοηθήσουν τα ντροπαλά παιδιά να κοινωνικοποιηθούν

Μήπως το παιδί σας περνά καλά στο νήπιο και στο σχολείο, αλλά είναι ακόμα πολύ ήσυχο και φαίνεται να δυσκολεύεται να κάνει φίλους; Πώς

Πώς οι γονείς μπορούν να βοηθήσουν τα ντροπαλά παιδιά να κοινωνικοποιηθούν

Μήπως το παιδί σας περνά καλά στο νήπιο και στο σχολείο, αλλά είναι ακόμα πολύ ήσυχο και φαίνεται να δυσκολεύεται να κάνει φίλους; Πώς μπορείτε να το ενθαρρύνετε να βγει λίγο από το καβούκι του; Αυτά είναι ερωτήματα που οι γονείς ντροπαλών νηπίων σκέφτονται συχνά.

Πώς οι γονείς μπορούν να βοηθήσουν ένα παιδί που δεν κοινωνικοποιείται εύκολα

Τα καλά νέα είναι ότι η ντροπαλοσύνη είναι αρκετά συχνή στα προσχολικά χρόνια και συχνά αποτελεί μια συμπεριφορά που το παιδί θα ξεπεράσει αργότερα, καθώς θα νιώθει πιο άνετα με τον εαυτό του. Υπάρχουν, όμως, πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να χτίσετε την αυτοπεποίθησή του και για να το ενθαρρύνετε να πλησιάσει τα άλλα παιδιά.

Advertisment

Παιχνίδι ρόλων

Χρησιμοποιήστε τη φαντασία αυτής της ηλικίας για να φτιάξετε συνηθισμένα σενάρια που τα μικρά σας μπορεί να συναντήσουν. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κούκλες ή να μπείτε εσείς σε ρόλο. Πείτε στο παιδί να φανταστεί ότι μπαίνει σε μια τάξη. Τι κάνει; Τι λέει; Μετά αλλάξτε. Μπορείτε να παίξετε το ρόλο του ντροπαλού παιδιού και να αφήσετε το παιδί να είναι ο ενήλικας που το βοηθά.

Προσέξτε τη μέθοδο που χρησιμοποιεί για να κάνει το «παιδί» να νιώσει άνετα. Μπορεί να σας δώσει ορισμένα στοιχεία για τους λόγους που ντρέπεται το ίδιο στην πραγματικότητα.

Μοιραστείτε τη δική σας ντροπαλοσύνη

Το πιθανότερο είναι ότι θα έχετε βρεθεί σε κάποιες στιγμές να ντρέπεστε κι εσείς λίγο. Μιλήστε στο παιδί γι’ αυτές τις φορές. Είτε μιλήσετε για την πρώτη σας μέρα στην εργασία, είτε για το πόσο νευρικός ήσασταν την πρώτη φορά στο γυμναστήριο ή στην αθλητική ομάδα, η ενσυναίσθηση αυτή θα δείξει στο παιδί ότι δεν είναι μόνο του σε αυτό.

Advertisment

Ρωτήστε το γιατί

Μπορεί να υπάρχει ένας βασικός λόγος που το παιδί σας συμπεριφέρεται με έναν τρόπο στο σπίτι και με άλλον μπροστά στα άλλα παιδιά ή/και στους ενήλικες. Και αν μπορεί να δυσκολεύεται να εκφραστεί, μπορείτε, μέσω κάποιων ερωτήσεων, να φτάσετε στη ρίζα του προβλήματος.

Προετοιμαστείτε

Θα γνωρίζετε από πριν αν το παιδί σας πρόκειται να αντιμετωπίσει μια κατάσταση, στην οποία θα νιώθει άβολα. Ίσως πηγαίνετε επίσκεψη σε μια μεγάλη οικογενειακή γιορτή ή σε μια συνάντηση ή στον παιδότοπο. Εκείνο το πρωί, μιλήστε στο παιδί για το πού θα πάτε, ποιος θα είναι εκεί και τι θα γίνει. Ένα έτοιμο σχέδιο μπορεί να βοηθήσει το παιδί να νιώσει πιο άνετα.

Μην το αποκαλείτε ντροπαλό

Αν και μπορεί να παρατηρείτε μια τέτοια συμπεριφορά και στάση, είναι καλύτερο να μην του δίνετε ταμπέλες. Γιατί όσο περισσότερο μιλάτε γι’ αυτό και το επαναλαμβάνετε, τόσο πιθανότερο είναι το παιδί να νιώσει ότι έχει κάτι λάθος, ότι είναι διαφορετικό από τα άλλα παιδιά. Και φυσικά αυτό δεν ισχύει. Το να είναι κανείς ντροπαλό δεν είναι κακό, αποτελεί απλώς μέρος της προσωπικότητας του παιδιού σας.

Τα προσχολικά χρόνια είναι εκείνη η περίοδος κατά την οποία το παιδί σας βιώνει γρήγορη εξέλιξη πολλών ειδών και σε πολλά επίπεδα – σωματικά, συναισθηματικά, συμπεριφορικά και κοινωνικά. Όπως και με πολλά άλλα αναπτυξιακά ζητήματα αυτής της περιόδου, η αγάπη, η υπομονή και ο χρόνος κάνουν θαύματα.

Πηγή:

www.chla.org/blog/rn-remedies/help-your-child-overcome-shyness

kidshealth.org/en/parents/shyness-strategies.html

kidshealth.org/en/parents/worrying.html

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

5 ερωτήσεις-οδηγοί για να δεις εάν αποδέχεσαι και αγαπάς ουσιαστικά τον εαυτό σου
Φτάσε στον πυρήνα της ύπαρξής σου και μεταμόρφωσε τη ζωή σου

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση